Ankara’da Çağdaş Sanat Tutkunları için 4 Galeri Önerisi

 Blog: Tuvalimiz Başkent / Comd 537 Multimedia Journalism Bahar 2023/24 Listeleme Projesi

1)Gitmişken Birden Fazla Sergi Gezmek İsteyenlere: Doğan Taşdelen Çağdaş Sanatlar Merkezi

 
 
Kuruluşundan bu yana 26 yıldır hizmet veren Çağdaş Sanatlar Merkezi’nin ilk olarak bir su deposunda kurulduğunu biliyor muydunuz? Günümüzde 7 katlı olarak inşa edilen bu binanın içerisinde 2 adet konferans salonu, 5 adet sergi salonu ve 1 adet video art odası bulunmaktadır. Sergi salonlarının dördü isimlerini Türk sanat dünyasında iz bırakan sanatçılardan almıştır: Abidin DinoOsman Hamdi BeyEren EyüboğluFüreya Koral. Diğer sergi salonunun ismi ise suikast girişimi ile öldürülen Rusya’nın Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov Gennadiyeviç’i anmak için konulmuştur. 

Çağdaş Sanatlar, merkezi konumu gereği sanat denilince ilk akla gelen yerlerden birisidir.  25 yılı aşkın tarihi boyunca sayısız etkinliğe ev sahipliği yapmış bir sanat merkezidir. Dönemin Belediye Başkanı Alper Taşdelen tarafından kurulan ve babasının adı verilen sanat merkezi aynı anda birden çok sergi gezmek isteyenler için tam bir biçilmiş kaftandır. Bu mekan, sanatseverleri resimden heykele, fotoğraftan mozaiğe, filmden tiyatroya, müzikten festivallere kadar birçok etkinlik ile buluşturmasının yanı sıra, sergiler bir ay süre ile sergileniyor ve birden fazla sergi salonuna sahip olması nedeniyle gitmişken birden çok sergiyi görmenize olanak sağlıyor. 

Sizler için Mart ayında düzenlenen sergileri şu şekilde derledik:
Dünyanın çeşitli yerlerinden yüzlerce saygın karikatüristin katıldığı bu yarışma dünya çapındaki sorunlara işaret ederek düşünce özgürlüğünü vurgulayarak, toplumlar arası barışın ve dostluğun önemini toplumun her kesimi ile paylaşmayı hedefliyor.
  • 5 Mart-18 Mart tarihleri arasında düzenlenen “Cumhuriyetin Öncü Kadınları Sergisi”
Küratörlüğünü Özlem Özdemir’in üstlendiği sergi üç bölümden oluşuyor. İlk bölümün teması “Atatürk ve Kadın” olup  Atatürk’ün kadına verdiği değeri anlatır. İkinci bölüm ise Cumhuriyet tarihinin öncü 20 kadınına ve biyografilerine yer vermektedir. Üçüncü bölümde Cumhuriyet kadınlarına bir kapanış ve saygı duruşu niteliği taşıyor. 
  • 14 Mart- 22 Mart tarihleri arasında düzenlenen “Hekimler Sergisi”
Ankara Tabipler Odası’nın düzenlediği ve doktorların katılım gösterdiği bu serginin geliri tıp öğrencileri yararına kullanıyor. 100’e yakın doktorun katılım gösterdiği sergide mozaikten seramiğe, resimden fotoğrafa çeşitli eserler sergilenmekte.
Adres: John F. Kennedy Caddesi No:4 Kavaklıdere Çankaya/Ankara
Telefon: 0312 468 21 05
Web Sitesi: kultursanat.cankaya.bel.tr
Çalışma Saatleri:  Pazartesi – Pazar: 09.00-20.00
Ücret(1-5): 🆓 💸
Konum Merkeziliği(1-5): 🚗
🚗🚗🚗🚗
İçerik Zenginliği(1-5): 🎨🎨🎨🎨🎨🎨
Personel İletişimi(1-5): ☺️☺️
Otopark: 
🆓 🅿️ ✅


​2)Sergiye Gitmişken Müze’de Gezeyim Diyenlere: Erimtan Arkeoloji ve Sanat Müzesi

 
 
Eğer sanata ve tarihe ilgi duyuyorsanız, burası tam size göre! Burada hem sanatla buluşabilir, hem de tarihi bir yolculuğa çıkabilirsiniz. Erimtan Arkeoloji ve Sanat Müzesi, kültürel tarihin korunması amacıyla Yüksel Erimtan tarafından kurulmuş bir müzedir. Arkeolojik eserlerin sergilendiği bir müze olmasının yanı sıra, geçici sergilere de ev sahipliği yapan bir sergi salonu bulunmaktadır. Ankara Kalesi‘nin karşısında yer alan bu müze, dışarıdan bakıldığında doğal Ankara taşından yapıldığı için minimalist bir görünüm sergiliyor gibi görünse de, müzenin içi ilk izlenimden farklı olarak sıra dışı bir tasarıma sahip. Müzenin kat düzeni sanki ziyaretçileri heyecanlı bir yolculuğa çıkarır gibi tasarlanmış; giriş katı en üst kata denk gelir. Bu durum, ziyaretçilerin müzeyi gezmek için yukarıdan başlayarak aşağıya doğru inmelerini gerektirerek keşiflerine bir ivme kazandırmakta. Giriş katta hediyelik eşya dükkanı ve koleksiyonun seçilmiş parçalarının sergilendiği bir alan yer alıyor. Bir alt katta Anadolu kökenli özel bir arkeoloji koleksiyonu bulunuyor ve en alt katta ise geçici sergilerin düzenlendiği bir sergi salonu yer alıyor.

​Sergi salonunda şu anda Türkiye’deki Zero akımının ilk ve tek temsilcisi olan Gencay Kasapçı‘nın “Başlangıç, Bitiş ve Sonsuzluk” adlı sergisi yer almakta. Doğadan ilham alarak yaratılan bu sergide 20’ye yakın eser bulunuyor ve 25 Şubat 2024 tarihine kadar ziyaretçilerini bekliyor. Eserlerinde kullandığı noktaların bir cenini temsil ettiğini düşünen sanatçı, her noktanın bir başlangıcı ve bitişinin olduğuna dikkat çekmekte. Eğer Türkiye’de Zero akımının ortaya çıkışını anlamak ve bu soyut kavramlara bir de sanatçının gözünden bakmak istiyorsanız, bu sergi tam size göre. 
Adres: Kale, Gözcü Sk. No:10, 06240 Altındağ/Ankara
Telefon: 0312 311 04 01
Web Sitesi: erimtanmuseum.org/tr
Çalışma Saatleri:  Salı – Pazar: 10.00-17.00
                                 Pazartesi: Kapalı
Ücret(1-5): 💸💸💸
Konum Merkeziliği(1-5): 🚗🚗🚗
İçerik Zenginliği(1-5): 🎨🎨🎨
Personel İletişimi(1-5): ☺️☺️
☺️☺️☺️
Otopark: 🅿️ ❌


​3) Modern Desenlerden Geleneksel Motiflere Kültürel Bir Sentez Arayanlar İçin: CerModern

 
 
CerModern, Ankara’da çağdaş sanat denilince akıllara gelen ve modern mimari tarzı ile dikkat çeken en popüler mekanlardan birisidir. 1 Nisan 2010 tarihinde faaliyete geçen CerModern, 11,500 metrekarelik bir alanda çeşitli sanat eserlerine ev sahipliği yapıyor. Sergi salonlarının geniş ve ferah olması çok sayıda eserin aynı anda sergilenmesine olanak sağlıyor. Büyük duvarlar ve geniş cam panellerden içeri giren doğal ışık ise ziyaretçilerin eserleri detaylı incelemesini kolaylaştırıyor. Bu salonlarda yılda dört kez sergiler düzenlenmekte. Birden fazla sergi salonuna sahip olan CerModern, yeni sanatçıları desteklemeye önem veriyor. Bu nedenle, sık sık birden fazla genç sanatçının yer aldığı karma resim sergiler düzenliyor. Bunun dışında, zaman zaman eski ustaların koleksiyonları da burada sergilenmekte. Eğer yeni sanatçıları keşfetmek ve çağdaş sanat trendlerini yakından takip etmek istiyorsanız, hem karma hem de interaktif olarak düzenlenen bu sergileri kaçırmamanızı tavsiye ederiz! Ya da eğer Türk sanat dünyasına yön veren ustaların eserlerini görmek ve yaşadıkları dönemden nasıl ilham aldıklarını öğrenmek isterseniz, yine bu mekan tam size göre.

Bizler eski ustalardan biri olan Nuri Abaç’ın “Acâibü’l Mahlûkāt” isimli sergisini Selçuk Kaltalıoğlu eşliğinde sizler için gezdik. Nuri Abaç’ın eski dostu ve sanat koordinatörü Selçuk Kaltalıoğlu ile yaptığımız kısa sohbetin ardından serginin isminin Nuri Abaç’ın sessiz kişiliğinin ardındaki hayal dünyasından ilham aldığını öğrendik. Kaltalıoğlu, Abaç’ı “çok geniş bir hayal gücüne sahip olan sessiz bir sanatçı” şeklinde tanımlıyor. Resimlerinde hem fantastik hem de geleneksel öğelere yer veren Abaç’ın eserlerinde mitolojik karakterlerden Türk gölge oyunu figürlerine kadar birçok motif sizleri bekliyor. Mimarlık bölümünden mezun olan Abaç’ın eserlerinde fantastik çizimlerin yanı sıra teknik çizimler de dikkat çekmekte.  2008 yılında aramızdan ayrılan sanatçının eserleri oğlu Celal Abaç ve küratör Dilek Karaaziz aracılığıyla bir araya getirilmiş. Çağdaş sanatın nasıl Türk kültürünün geleneksel motifleri ile buluştuğunu merak eden herkes Abaç’ın sergisini 31 Mart tarihine kadar ziyaret edebilir.
Adres: Anafartalar, Altınsoy Cd. No:3, 06101 Sıhhıye /Altındağ/Ankara
Telefon: 0312 310 00 00
Web Sitesi: www.cermodern.org/
Çalışma Saatleri:  Salı – Pazar: 10.00-19.00
                                 Pazartesi: Kapalı
Ücret(1-5): 💸💸💸
Konum Merkeziliği(1-5): 🚗
İçerik Zenginliği(1-5): 🎨🎨🎨
🎨🎨
Personel İletişimi(1-5): ☺️☺️☺️☺️☺️
Otopark: 
💸🅿️ 


​4) Nitelikli Sergiler Gezmek İsteyen Çağdaş Sanat Tutkunları için: Galeri Nev 

 
 
Galeri Nev, 1984 yılında Ankara’da kuruldu ve o zamandan beri 300’den fazla sergiye ev sahipliği yaptı. Sergileri genellikle Türkiye’nin ‘ilk modernistleri’ olarak bilinen sanatçılarının ve onlara katılan iki çağdaş kuşağın eserlerine odaklanıyor. En önemlisi Stockholm, Madrid ve Atina gibi uluslararası fuarlara çağrılı olarak katılarak Türk sanatçılarını temsil etti. Bu önemli bilginin farkında olarak Galeri Nev’i gezmek, eserlerin arasında dolaşırken göğsünüzün kabarmasına sebep oluyor. Siz de gezerken gururlanmak, gururlanırken modernistleri anlamak istiyorsanız, Galeri Nev sizler için güzel bir durak olacak.
Galeri Nev’i gezmeyi düşünenler için bir güzellik yapalım dedik ve Galeri Nev’de bulunan Necla Rüzgâr’ın “Ben denizle sınanan bir kayayım” sergisini gezdik. Serginin ismini duyunca hemen efkâra kapılmayın. Gelin önce sergiyle alakalı sizler için topladığımız detaylı bilgilere bakalım. Serginin ismine baktığımızda denizle sınanmanın aslında dalgalardan dolayı değil dalgaların sürekli hiç durmaksızın devam etmesinden dolayıymış. İnsanın gücü bir süre sonra tükeneceğinden, sürekliliğe karşı koyamazmış. Resmettiği Koç’un içinde bulunun erkek figürüne baktığımız zaman, koç cesareti temsil etmekteymiş. Koçun içindeki adam ise erkekten beklenen kutsal gücün aslında günü geldiğinde erkeği öldürdüğünü temsil etmekte. Ne demiştik süreklilik insanın gücünü tüketir. Erkeğin de içindeki gücü sürekli gösterme isteği ise zamanı gelince onu öldürür neticesinde. Bu denli bilmecelerin saklı olduğu sergiyi gezmek için 24.02.2024 – 23.03.2024 tarihleri arasında kendinize boşluk yaratmayı unutmamanız önemle rica olunur 😊
Adres: Gaziosmanpaşa, Kırlangıç Sk No:24, 06700 Çankaya/Ankara
Telefon: 0312 466 93 90
Web Sitesi: https://galerinev.art/tr​
Çalışma Saatleri:  Salı – Cumartesi: 10.00-18.00
                                 Pazar – Pazartesi: Kapalı
Ücret(1-5): 🆓 💸
Konum Merkeziliği(1-5): 🚗🚗🚗🚗🚗
İçerik Zenginliği(1-5): 🎨🎨🎨🎨
Personel İletişimi(1-5): ☺️☺️☺️☺️☺️
Otopark: 🅿️