Listeledik: Meşhur Ankara Dönerini Yemeniz Gereken 5 Mekan

Listeledik: Meşhur Ankara Dönerini Yemeniz Gereken 5 Mekan

Cem Ülgen, Oğulhan Bedirhan / Blog: Ankara’nın Tarihi Lokantaları / 26/3/2018

Ankara’da doğup büyüyüp, üniversite hayatını geçirmiş herkes, Ankara’nın lezzetli bir şehir olduğunu söyleyebilir. Anadolu yemek kültürünün her lezzetinden ilham alan ve içinde barındıran Ankara’da, her zevke uygun bir mekan mutlaka bulunur. Ankara’nın tarihi lezzetlerini anlatmak için çıktığımız yolculuğa Ankara’nın en meşhur yemeklerinden olan Ankara dönerini nerelerde yiyebileceğinizi anlatarak başlamak istedik.

Öncelikle Ankara dönerini diğer dönerlerden ayıran özellikleri araştırdık. Pişirme biçiminden, dizilen ete kadar her aşama farklıdır Ankara’da. Ankara’nın dönerinin en önemli farklarından biri içerisinde kesinlikle kıyma içermemesidir. Aynı zamanda hafif ateşte ağır ağır çevrilerek pişen döner, İskender dönerinin aksine kesildiğinde tek tek taneler halinde düşer. Ankara döneri, ekmek arasında sadece döner ve soğan konularak yenir.

Tahmin edebileceğiniz gibi Ankara’da birçok dönerci var. En iyi Ankara dönerini nerede yiyebileceğinize her Ankaralı başka bir cevap verebilir ancak seçimini kolaylaştırmak için en popüler cevapları listeledik.

1. Vedat Milor Onaylı Peçenek Döner


Peçenek Döner, Etlik garajının içerisinde küçük bir esnaf lokantası olarak başlamış ancak artan ilgiye yanıt vermek için yeni ve daha büyük bir mekana taşınmıştır. Özellikle Vedat Milor’un orjinal Ankara döneri sevenlere Peçenek Döner’i önermesiyle popülerliği arttı. Pide veya lavaş üstüne dönerini mutlaka tadın. Süt danası etinden ve yağından yapılan çıtır çıtır ama bir yandan da yağlı denebilecek bir dönerleri var. Döner+ayranın fiyatı 45 TL. 3 Şubesi mevcut.

Zomato

Adres: Zübeyde Hanım Mahallesi, Seçim Cad. No:69, 06070 Altındağ/Ankara

2. Kömür Ateşinde Pişen Döneriyle Cici Piknik


Ankara döneri denilince ilk akla gelen yerlerden biri olan Cici Piknik, şüphesiz Ankara’nın en iyi dönerini yapan mekanların da başında geliyor. Açık olduğu saatler içerisinde içerisini boş görmenizin imkansız olduğu bu mekanda döner kömür ateşinde pişiriliyor. Kumrular Sokak’ta bir dükkan önünde bir kalabalık görürseniz oranın Cici Piknik olma ihtimali çok yüksek. Saat akşam 6-7’den sonra döner bulmanız pek mümkün değil. Cici Piknik’teki tek problem, belki de oturulacak yerin oldukça kısıtlı olması. Ekmek arası döner ve lavaş arası döner 39 TL.  ZomatoAdres: Kızılay Mahallesi, Kumrular Sokak, No 8/C, Çankaya, Ankara  3. Döneri Erken Saatlerde Tükenen Mutlu Lokantası

Mutlu Lokantası, sulu yemeklerinin yanında döner konusunda kalitesinden 70’li yıllardan itibaren ödün vermeyen bir lokanta. Müdavimi çok olan bu lokantaya öğleden sonra giderseniz döner bulma ihtimaliniz yok denecek kadar az. Ayrıca pazar günleri de kapalı. Özellikle esnaf lokantası olması sebebiyle öğle saatlerinde oldukça kalabalık. Soğansız, domatessiz porsiyon döner şeklinde servis edilen dönerin fiyatı yaklaşık 35 TL.

Zomato

Adres: Güvenlik Caddesi, No: 69/D, Ankara.

  4. Markalaşsa da Lezzetinden Ödün Vermeyen Özler Döner

Ankara döneri denince akla gelen ve şubeleşmiş olmaları sebebiyle birçok yerde karşınıza çıkma ihtimali olan bir başka dönerci ise Özler Döner. Özellikle ünlülerin ve siyasi figürlerin Özler Döner’i tercih etmesiyle, popülerliği gün geçtikçe arttı. Şu anda tam 7 şubeye ulaşmış durumdalar. Kimilerine göre şubeleşme Özler Döner’in lezzetini bozdu, fakat bizce Özler Döner lezzetinden hiçbir şey kaybetmedi. Ekmek Arası 100 gr döner 45 TL.
Zomato 5. Değişen Mekanlar Değişmeyen Lezzet: Süha’nın Yeri

1940’lı yıllarda Ankara’nın at pazarı olarak tabir edilen mevkiinde odun ateşinde Ankara döneri yapan Süha’nın Yeri oldukça eski bir maziye sahip. Ankaralılar tarafından oldukça beğenilen ve odun ateşinde pişen döneri çokça konum değiştirmesine rağmen sevenleri tarafından takip ediliyor. Sadece et, yağ, ve aralarında çok az da yeşil biber olan döneri mutlaka tadın. Fiyatları diğer dönercilere göre birazcık yüksek. 100 gr ekmek arası döner 42 TL. Fakat yüksek fiyatına rağmen kesinlike buna değen bir lezzeti var. Taklitleri mevcut, fakat tek şubesi var. 

Zomato:

Adres: Rabat sokak 13/A Gaziosmanpaşa/Ankara.