Ankara’nın Görülmesi Gereken Dört Müzesi

11/13/2018

Turan ve Arda

Tarih sever okurlarımız, umarız güzel bir hafta geçiriyorsunuzdur. Eğer işler pek yolunda gitmiyorsa ya da bunaldıysanız, belki de kafa dağıtmanın tam da zamanıdır. Bu hafta sizler için Ankara’nın en bilindik ama bir o kadar da en değerli dört müzesinden bahsedeceğiz. Güzel Ankara’mızın eski ve karanlık çağlardan günümüze dek süren bir yerleşim yeri olması nedenini herhalde bu dört müzeyle birlikte çok daha iyi anlayacaksınız. Hangi medeniyetler iz bırakmamış ki başkentimize… Neolitik çağın ilkel yerleşmeleriyle başlayan Ankara tarihi zamanının dünya gücü Hititler döneminde filizlendi, Frigler ile birlikte adeta bir kültür merkezi oldu, zaman zaman Kimmer atlıları tarafından yakıldı yıkıldı . Persler ve Helenistik Krallıklar aralarında paylaşamadılar, hatta Galya’dan Kelt kabileleri gelip başkent yaptılar ve sonunda Romalılar huzur ve barış dolu uzun bir egemenlik çağı yaşattılar eski adıyla Ancyra’mıza. Selçuklu zamanından öncesi bile bu kadar mazi dolu olan Ankara, sizler tarafından keşfedilmeyi bekliyor. Bizim ile birlikte keşfedin ve hep birlikte ülkemiz gibi değerli olan başkentimizi daha iyi tanıyalım.

Roma Hamamı Açık Hava Müzesi

Roma hamamları güzel bir başlangıç olur. Roma tarihine ilgi duyanlar için gayet tatmin edici bir açık hava müzesi. Ankara, Roma imparatorluğu için çok uzun bir dönem boyunca Galatia eyaletinin başkenti oldu. Bu büyük hamam da zamanın Roma şehir kültürünü bize yansıtması dolayısıyla çok değerli bir eser. Ankara’nın Altındağ ilçesinde, Ulus Meydanı yakınlarında bulunan Antik Roma Hamamı kalıntıları, 3. yüzyılda Roma İmparatoru Caracalla tarafından Sağlık Tanrısı Asklepios adına yaptırılmıştır. Höyük altında kalan taşlar çok iyi korunduğu için yapının planı hala anlaşılabilir. Hamamın genel özellikleri, yapının bir taşra binası olmasından ziyade, bir imparatorluk yapısı olduğunu göstermektedir.

15 Nisan / 2 Ekim
Yaz Ziyaret Açılış Saati: 08:30
15 Nisan / 2 Ekim
Yaz Ziyaret Kapanış Saati: 19:00
3 Ekim / 14 Nisan
Kış Ziyaret Açılış Saati: 08:30
3 Ekim / 14 Nisan
Kış Ziyaret Kapanış Saati: 17:00                                                                                       Tatil Günü: YOK                                                                                                                                                                 Giriş Ücreti: 6 TL                                                                                                                     www.muze.gov.tr/tr/muzeler/roma-hamami

Resim

Roma Hamamı, Ankara
Etnografya Müzesi

Etnografya Müzesi, Altındağ ilçesinde bulunmaktadır. Kurtuluş Savaşı zamanı manevi bir değere sahip olduğu bilinen Namazgah Tepesi denilen yerde kurulmuştur. Cumhuriyet Döneminde yapılan ilk devlet müzesidir. Müzede çoğunlukla Türk sanat ve kültür hayatında öneme sahip nesnelere yer verilir. Atatürk’ün naaşına uzun süre ev sahipliği yapmasıyla da tanınmıştır. ​Müze Kış Mesai Saati : 31 Ekim-14 Nisan  08:30-17:00

Yaz Uygulaması:  15 Nisan – 30 Ekim 8:30`dan – 19.00

Pazartesi dahil haftanın 7 günü  ziyarete açık olacaktır.
Ücret: 10 TL

www.etnografyamuzesi.gov.tr/

Resim

Anadolu Medeniyetleri Müzesi
Belki de Ankarayı Ankara yapan Dünya standartlarında bir müze. Başlangıçta sadece Hititler döneminden kalma eserlerin sergilendiği müze, daha sonrasında Anadolu’nun her köşesinden getirilen eşsiz tarihi eserler ile doludur. Paleolitik çağlardan Osmanlı’ya her bir medeniyetten eserler ile sadece Ankara değil bütün Anadolu coğrafyasını tanıyabilirsiniz. Dünya’nın en eski haritası gibi birçok değerli eseri bulundurur. Müzenin kendisi hemen Ankara Kalesi yakınlarındadır.
 Açılış      :   08:30
Kapanış   :   17:30

                                                                                                                                                     Tatil Günü:YOK
Giriş Ücreti: 30 TL
www.anadolumedeniyetlerimuzesi.gov.tr/

Resim

Anadolu Medeniyetleri Müzesi, Ankara
Rahmi M. Koç Müzesi

2005 yılında açılan Rahmi Koç Müzesi, Ankara Kalesi ana kapısının hemen karşısında bulunmaktadır. Toplamda 7 bin metrekarelik bir alana yayılan müze, ticaretten sanayiye kadar Türkiye’nin modern tarihini gözler önüne sermek konusunda oldukça başarılı. İki ana bölüme ayrılan müze, geçirdiği tarihsel değişim ve köklü yapılarıyla oldukça ilgi çekici görünüyor!  
Salı – Cuma Günleri
10:00 – 17:00
Cumartesi – Pazar ve Bayram Günleri
10:00-18:00 (1 Ekim – 31 Mart)
10:00-19:00 (1 Nisan – 30 Eylül)
Müze Pazartesi günleri kapalıdır.

                                                                                                                                                      Ücret:
Tam : 9 TL

Öğrenci : 5 TL
www.rmk-museum.org.tr/cengelhan/turkce/default.aspx

Resim