Ankara’nın Dört Bir Yanından Dört Sahaf

Nil Başak Duruk –  Ankara’nın Sahafları – Comd 357 Multimedia Journalism Listeleme Projesi 

Ankara’da bulunan bulunmayan bütün kitap severlere tekrar merhabalar!
Ankara’da sahaf arayışında olan ve Ankara’nın farklı yerlerinde bulunan herkes için hem kolay ulaşılabilecek hem de aranan kitabın zahmetsizce bulunabileceği dört farklı sahafı sizler için gezdim. Bu sahaflar Ankara’nın dört farklı semti olan Ümitköy, Ayrancı, Bahçelievler ve Tunalı Hilmi semtlerinde bulunuyor. Dördü de kendine has kitap kokularıyla Ankara’nın merkezi yerlerinde kitaplarını buluşturabileceği okuyucularını bekliyor. Listede bulunan bütün sahaflar yeterli kitap arşivine sahip, aranan kitapların rahatlıkla bulunabileceği; bulunamaması durumunda ise sahiplerinin ilgi ve alakasıyla peşine düşülüp okuyucusuyla buluşturulabileceği kitapçılar. İşte sizler için seçtiğim Ankara’da bulunan dört sahaf:

1. TUNALI HİLMİ CADDESİ’NİN BOL ÇİZGİ ROMANLI SAHAFI: “DEVR-İ ALEM SAHAF”
Picture
 
Devr-i Alem Sahaf, Tunalı Hilmi caddesinin göbeğinde bulunan Kuğulu Pasajı’nın alt katında bulunuyor. Bu kitapçıyı seçmemdeki asıl neden birazdan okuyacağınız diğer üç sahaftan çok daha farklı bir çizgisinin olması: çizgi romanlar. Burası çok büyük bir çizgi roman kültürüne ev sahipliği yapıyor. Onlarca raf farklı türden çizgi romanlarla, mangalarla dolup taşıyor. Bu çizgi romanlara eşlik eden yüzlerce action figür dediğimiz karakter oyuncaklarının bulunması da burayı koleksiyoncuların uğrak yeri yapmakta. Kitapçıya daha girmeden vitrinine baktığımız zaman buranın cıvıl cıvıl bir sahaf olduğunu anlayabiliyoruz. İçeriye girip saatlerin yenmesi işten bile değil diyebilirim. Şahsen son uğrayışımda bir kitap bakıp çıkacak olmama rağmen 40 dakika içeride oyalanmıştım.
Burayı pek çok kitapçıdan ayrıcalıklı kılan bir diğer özelliği ise çok geniş bir kitap yelpazesinin bulunması. İçeride ikinci el nadir kitaplardan sıfır dediğimiz hiç kullanmamış kitaplara kadar çok renkli kitaplar bulunuyor. Kategorize edilerek yerleştirilmiş binlerce kitap, raflar arasındaki profesyonel aydınlatma ve tabii ki güler yüzlü sahibi Evrim Bey bu kitapçıyı kitap arayışında olan okuyucuların uğrak yeri yapmış bile. Arşivinde Türk ve dünya edebiyatından araştırma ve sanat kitaplarına kadar çok farklı alanlardan ve türlerden kitapların bulunabileceği sıcak bir kitapçı burası.
Genel olarak bu sahafa baktığımız zaman, yolu Tunalı Hilmi’ye düşen okuyucular için kitap alınmasa bile içeri girip keyifli vakit geçirilebilecek bir yer. Eğer özel olarak aradığınız bir kitap varsa arşivinde bulunma olasılığı çok yüksek çünkü yukarıda da belirttiğim gibi hem ikinci el hem sıfır kitap satışı mevcut. 
 
Adres: Tunalı Hilmi cad. 123/ 18-38 Kuğulu Pasajı 06680 Ankara
Telefon: (0312) 466 59 75
Sosyal Medya: https://www.facebook.com/devrialemsahaf 
                           https://www.instagram.com/devrialemsahaf/ 
 

 

2. AYRANCI’DA MİYAVLI BİR SAHAF: “MELANKOLİ SAHAF”

 

Melankoli Sahaf, önceki adıyla Sahaf, sahibi Öner Bey’in kedileriyle dolup taşan çok sevimli bir kitapçı. 2013’ten beri Ayrancı’da onun üzerinde kedisiyle birlikte okuyucularını ağırlıyor. Ağırlıyor dememdeki maksat, Öner Bey gelen müşterilerine evlerindeki okuma komforunu sağlamak için elinden geleni yapıyor. Dükkanın dışına koyduğu sandalyeleri, masası ve tanıdık tanımadık herkese ikram ettiği sıcak çayı ve sohbetiyle bu işi bir iş olarak görmekten çok evinde misafir ağırlar gibi bir samimiyeti var. 
Melankoli Sahaf, arşivinde nadir bulunan ikinci el kitapları da barındırmasından dolayı koleksiyonerlerin de uğrak yerlerinden olmuş. Öner Bey aynı zamanda okuyucuların elden çıkarmak istediği kitapları da satın alıyor. Bu yüzden Melankoli Sahaf hem elinizdeki kitapları satabileceğiniz hem de yerine yenilerini rahatlıkla bulabileceğiniz bir kitapçı. Şunu da belirtmek isterim ki Öner Bey elindeki kitapları kategorize edip bir düzen içerisinde sıralamayı reddediyor. Ettiğimiz sohbet esnasında okumanın ve kitap arayışının “yolda olmak” demek olduğunu, yoldayken de araştırma yapmanın, farklı yerlere bakmanın, kısacası yoldan keyif almanın hepsinden daha önemli olduğunu belirtti. Asıl kaygısının ticari değil, orada geçirilen vaktin kaliteli olmasını istediğini söylüyor. 
Yani, Melankoli Sahaf, hem aradığınız kitaplara ulaşabileceğiniz hem de keyifli vakit geçirebileceğiniz sıcacık bir kitapçı. 

Adres: Alaçam sokak 17-A Ayrancı 06670 Ankara
Telefon: 0535 563 01 20 
Sosyal Medya: https://www.facebook.com/groups/426916880790750
 
 
3. ÇAYYOLU’NUN BÜYÜK ODA SAHAFI: “OKUYORUM KİTAPEVİ

 

Picture

Okuyorum kitabevi de yine hem sıfır kitaplar bulabileceğiniz hem de nadide parçaları takip edebileceğiniz bir sahaf. Çok geniş bir odadan oluşması ve binlerce kitaba ev sahipliği yapması aradığınız kitabın ulaşımını çokça kolaylaştırıyor. Sahibi Sacettin Bey’in ilgisi de arayışınıza hem keyif hem sonuç katıyor… İstediğiniz bir kitap elinde olmasa bile peşine düşüp bulmanızda size yardımcı oluyor. İçerisi oldukça büyük olmasına rağmen kategorize edilmiş rafları aradığınız bir kitabın rahatlıkla görülmesine olanak sağlamakta. 
Kitapçının Ümitköy gibi nedense beklenmedik bir yerde oluşu ise o civarlarda oturanlar için büyük bir şans. Ümitköy’de oturmuyorsanız da üzülmeyin, Çayyolu metrosuna 1.5 km mesafede.  
Kısacası Okuyorum Kitabevi, Saceddin Bey’in hoş sohbeti ve çok geniş arşiviyle kitap arayışında olan sizlere bir hayli yardımı dokunacaktır. 

Adres: Ümit, Berilya A.V.M Kat 2 No: 17 2494. Cadde, Ümitköy,  06810 Çankaya/Ankara
Telefon: 0536 278 90 97
Sosyal Medya: https://twitter.com/OkuyorumI?s=09  

https://www.instagram.com/okuyorumkitabevi/?igshid=a89qr9zp3ymd 

 
4. BAHÇELİEVLER’DE DOSTLAR MECLİSİ: “GÜVEN SAHAF”

 

Picture
 
Güven Sahaf, 2008 yılından beri Bahçelievler’in göbeğinde, Ankara’nın en kolay ulaşılabilir yerlerinden birinde kitapseverleri ağırlıyor. Özellikle nadide parçaları, imzalı eserleri ve plaklarıyla, sahaf kültürünü Ankara’ya dolu dolu tattırıyor. Burası da yine aranan bir parçanın bulunmadan dönülmeyeceği bir sahaf. İçerisinde çok geniş ve değerli bir arşiv barındırmakta. 
Güven Sahaf’ın bir diğer cazip yanı ise dönem dönem gerçekleştirdikleri söyleşileri ve imza günleri. Anlayacağınız, bu tarz kitap kokulu aktivitelerle kapısı herkese açık. Bu sayede bir çok kitapsever bir araya gelip kitap tartışıyor, sohbet ediyor ve bu kitapçıyı bir dost meclisine dönüştürüyor. Tabii bu sohbetlere sahibi Güven Bey’in ve eşinin hoş sohbeti de kedileriyle birlikte size eşlik ediyorlar.  Bu yüzden de Güven Sahaf müdavim kitapseverleri olan sosyal bir kitapçı. 
Bahçelievler’de merkezi bir konumda bulunan zengin arşivli Güven Sahaf, kolayca ve keyifle uğramak isteyebileceğiniz kitapçılardan biri olabilir.
 
Adres: Taşkent caddesi 69. Sokak No: 77/A Bahçelievler 06490 Ankara
Telefon: (0312) 215 13 56
Sosyal Medya: http://www.guvensahaf.com/