Avrupa’da Yiyebileceğiniz 4 Farklı Kültürden 4 Geleneksel Tatlı

Kaan İnanç – Travellerasmus – Comd 357 Multimedia Journalism Listeleme Projesi 

Herkese tekrardan merhaba seyahat severler!

Tatlı yemeden olmaz diyenleri çok mutlu edecek bir blog ile geldim bugün. Bilkent’te okurken 2019 yılında en yakın arkadaşımla birlikte Lizbon’da Erasmus yapma şansım oldu. Biz de bu fırsatı değerlendirip, sırt çantalarımız arkamızda, Avrupa’nın birçok ülkesini beraber gezdik. Turist olmak hem çok güzel ama aynı zamanda yorucudur. Kısıtlı zaman içinde gitmek istediğiniz bir sürü yer olabilir ve bütün gün yaptığınız şehir turu sizi oldukça acıktırabilir 🙂 Seyahatlerin en iyi yanlarından biri eşsiz ve geleneksel lezzetleri keşfetmektir bence zaten. Adını bile bilmediğiniz sokaklarda gezip, şehrin içinde kaybolurken elinize tatlınızı alıp, gezmeye devam edebilirsiniz. Bir nehir ya da deniz kenarında oturup tatlınıza eşlik edecek bir şarap içebilirsiniz ya da güneşli bir gün de Avrupa’nın kocaman ve yeşil parklarında kendinizi çimlere bırakıp tatlınızın keyfini çıkabilirsiniz. Bazı yerler ve mekanlar gibi, tatlar da damakta kalır, unutulmazdır. Ben gezdim, gördüm. Eğer olur da bir gün sizin de yolunuz bu ülkelerden birine düşerse diye, gezerken yediğim ve en keyif aldığım dört geleneksel tatlı olan Portekiz’in Pastel de Nata’sı, İspanya’nın Churro’su, Fransa’nın Macaron’u ve Belçika’nın Waffle’ı ile karşınızdayım. 

1. Portekiz, Pastel de Nata

Pastel de Nata, Portekiz dendiğinde akla gelen ilk tatlıdır. Oldukça gelenekseldir ve tarihi 18. yüzyıla dayanır. Eskiden rahibeler manastırlarda kıyafetlerini beyazlaştırmak için yumurtanın beyazını çok kullanırlarmış, yumurtanın sarısı da ziyan olmasın diye kalan yumurta sarıları ile bir sürü tatlı yaparlarmış.

Portekiz mutfağındaki tatlılar da zamanla yumurta sarısı ile yapılan tatlılar ile evrilmiş ve gelenekselleşmiş. Bu yüzden Portekiz’de sayısız sarı ve turuncu tatlı karşınıza çıkacaktır. Milföy hamuru, pudra şekeri ve tarçın ile yapılan ve aslında çok basit gibi gözüken bu tatlının tam tarifi sır gibi saklanmaktadır. Pastel de Nata’nın içine konan kremayı, Türkiye’deki Tavuk Göğsü veya Muhallebi tatlılarına benzetebilirsiniz. Fakat kremaya eşlik eden çıtır milföy hamuru kesinlikle bu tatlıya çok farklı bir lezzet katıyor ve size eşsiz bir tatlı deneyimi yaşatıyor.

Eğer bir gün yolunuz Lizbon’a düşerse, Portekiz’de Pastel de Nata yiyebileceğiniz en iyi yer olan ödüllü pastane Pastéis de Belém‘e uğramayı sakın unutmayın. Her yıl binlerce turist çeken bu pastaneyi bir gün bile boş bulmanız imkansızdır. Oldukça turistik bir yer olduğu için önünde bir sürü insanın sıra beklediğini göreceksiniz. Zamanınız varsa o sırayı beklemenizi tavsiye ederim çünkü Pastel de Nata o beklemeye değecek bir lezzettir. Kahveyle aranız iyiyse, tatlınızın yanına geleneksel bir Portekiz kahvesi olan Galão içmenizi öneririm.

Adres: R. de Belém 84 92, 1300-085 Lizbon, Portekiz
Fiyat: 💰
Lezzet: ⭐⭐⭐​⭐

 
2. İspanya, Churro

 

Akdeniz’den ilerleyelim, güzel ülke İspanya’ya gidelim şimdi de 🙂 Havası ayrı, insanı ayrı güzeldir İspanya’nın. Paella, Tortilla gibi yemekleri bütün dünyaya tanıtan ve sevdiren İspanya’da, tatlı dendiğinde akıllara ilk gelen isimdir Churro.

Churro, oldukça popüler bir tür kızarmış hamur tatlısıdır aslında; İspanya’da gezerken, sokaklarda ve kafelerde karşınıza çok çıkacaktır. Görüntüsü Tulumba tatlısını anımsatsa da, tadı Tulumba’ya pek benzemiyor. Avrupa’da kahvaltı kültürü çok gelişmiş olmadığı için sabahları kahvaltı niyetine kahve yanında Churro yemeyi tercih eden birçok insan vardır. Tercihiniz kahve değilse, Churro’yu sıcak çikolata veya süt reçeline batırarak da yiyebilirsiniz.

Hamurdan yapılan bir tatlı olduğu için sizi oldukça tok tutacaktır. Gezerken yorulursanız kısa bir mola verip Churro yiyebilirsiniz ya da seyyar satıcılardan tatlınızı elinize alıp gezdiğiniz şehrin keyfini tatlınızı yiyerek çıkarmaya devam edebilirsiniz. Eğer Barselona’da lezzetli bir Churro yiyecek yer arıyorsanız, Barselona’nın en iyi tapas restoranlarından biri olan Cerveceria Catalana‘yı denemenizi öneririm.

Adres: Carrer de Mallorca, 236, 08008 Barcelona, İspanya
Fiyat: 💰💰
​Lezzet: ⭐⭐⭐​⭐
 
 
3. Fransa, Macaron
 
Paris Eyfel’siz, Fransa Macaron’suz düşünülemez. Avrupa’da gezerken en keyif aldığım yerlerden biriydi Paris. Çoğu insanın Parisliler hakkında yaptığı kötü yorumları, Eyfel Kulesi manzarasını kendi gözlerinizle gördüğünüz an unutacağınıza eminim. Paris gez gez bitmez. Günlerinizi ayırmanız gereken bir şehirdir. Bu güzel şehrin tadını çıkarırken yapabileceğiniz en keyifli aktivitelerden biri ise bir kutu Macaron, bir şişe beyaz şarap alıp Seine Nehri kıyısında oturup gördüğünüz manzaranın tadını eşsiz lezzetlerle birlikte çıkarmaktır.

Macaron, Fransa’da şüphesiz en ünlü ve dillere destan olmuş bir tatlıdır. Çeşit çeşit renklerle pastaneleri süsleyen bu lezzet eskiden şeker, badem, gülsuyu, misk ve yumurta akı karışımının kısık ateşte pişirilmesiyle yapılırmış. Fransa’nın en ünlü mutfaklarından biri olan Ladurée’de, Louis Ernest Ladurée’nin kuzeni Pierre Desfontaines’nin iki Macaron’un arasına ganaj (tereyağ) kreması koymasıyla Macaron, bugünkü o çok lezzetli halini almış ve dünyaca bir üne kavuşmuş.

Fransa’nın en ünlü iki Macaron’cusu Pierre Hermé ve Ladurée‘dir. Champs-Élysées caddesinde yürürken tercihiniz üzere bu iki tatlıcıdan birine uğrayıp, hayatınızda yiyebileceğiniz en iyi Macaron’u denemenizi tavsiye ederim. Çıtır çıtır ama bir o kadar da yumuşak olan ve bu lezzete eşlik eden o akışkan kremanın tadına doyamayacağınıza eminim. Deneyin, asla pişman olmayacaksınız 🙂 
 
Pierre Hermé Adres: 133 Av. des Champs-Élysées, 75008 Paris, Fransa
Ladureée Adres: 75 Av. des Champs-Élysées, 75008 Paris, Fransa
​Fiyat: 💰💰💰💰
​Lezzet: ⭐⭐⭐​⭐⭐
 
Pierre Hermé
 
Ladurée
4. Belçika, Waffle

 

Biraz Kuzey’e çıkalım şimdi de. Kuzey Avrupa lezzetleri arasında Belçika Waffle’ı oldukça ünlüdür. Güney Avrupa ya da Batı Avrupa kadar geniş lezzetleri olmasa da, Kuzey’in kalitesi çok ayrıdır. Waffle, Avrupa’dan çıkıp, bütün dünyaya ün salmış bir tatlıdır. Dünyanın her yerinde yiyebileceğiniz bir tatlı haline gelen Waffle’ı anavatanı Belçika’da yemek ayrı bir keyiflidir.

Belçika’da yapılan Waffle’ı bu kadar özel kılan şey ise demir Waffle aletleridir. Bu aletler Belçika’ya özgüdür, orada üretilir ve sadece orada kullanılır. Belçika Waffle’ına karakteristik tadını veren ve dünya üzerinde yapılan diğer Waffle’lardan ayıran özelliği ise budur.

2. Dünya Savaşı zamanlarında Brüksel’de yaşayan bir çift, ellerindeki Waffle tarifini değiştirmeye karar vermiş ve Waffle hamuruna maya eklemişler. Elde ettikleri daha gevreksi ve kabarık Waffle, oldukça ilgi çekmiş. 1960’da Brüksel Fuarı’nda bu lezzeti herkese denetmişler ve Belçika Waffle’ı bugünkü ününe kavuşmuş. Olur da bir gün Belçika’ya yolunuz düşerse, Belçika çikolatası kalitesi ile birleşen ve ağzınızda adeta bir şölen yaratacak bu tatlıyı yemenizi öneririm 🙂

​Fiyat:💰💰
Lezzet:⭐⭐⭐​⭐⭐