Ankara’da 4 Sanat ve Kültür Mekanı

Ayça Nur Arda Blog: Sanat Kültür ve Ankara / Comd 357 Multimedia Journalism İlkbahar 19/20 Listeleme projesi 

Merhaba, Sanat Sever Dostlarım. Bu postumda Ankara’da Sanat ve Kültür turumuza hızlı bir giriş yapıyor ve birbirinden değerli 4 sanat mekanını tanıyoruz. Ankara’da resim sergileri ve konserler gibi etkinlikleri nerelerde takip edebileceğimizi keşfediyoruz. Aktivitelere katılmanın yanı sıra gün boyunca keyifli vakit geçireceğimiz bu mekanları yakından incelemeye hazır mısınız? İşte karşınızda sizin için derlediğim Ankara’da 4 Sanat ve Kültür Mekanı:
*Bu blog yazısındaki tüm fotoğraflar Ayça Nur Arda’ya aittir.

  1. Ankara Ulus’ta Yenilikçi Bir Müze: “Erimtan Arkeoloji ve Sanat Müzesi.”

Ankara Kalesi’nin hemen yanında olan müze, 2015’te aktif hale gelmiş. Erimtan Müzesi, gençlerin ve çocukların ilgisini çekebilecek birçok renkli içeriğe sahip. Etkinlikler, çalışma atölyeleri, konserler ve eğitimler… Sanat eseri ve etkinlikleri sayesinde her yaştan ziyaretçi profili görmek mümkün. Erimtan Arkeoloji ve Sanat Müzesi hakkında Eğitim Koordinatörü Ezgi Özdemir ile gerçekleştirdiğim röportajımda edindiğim bilgilere dilerseniz yakından bakalım:

Erimtan Arkeoloji Koleksiyonu sabit bir koleksiyon. Müzenin giriş katında ve bir altındaki katta görebileceğiniz bütün sanat eserleri kalıcı olarak ziyarete açık. Öbür taraftan, Erimtan Arkeoloji ve Sanat Müzesi en alt katında süreli sanat sergilerinin yer aldığı bir alana sahip. Bu sergi alanında 3 ayda 1 olmak üzere senede 4 tane sergi izleyiciyle buluşuyor. Böylece müzenin canlılığı sağlanıyor. Erimtan Müzesi yoğun ilgi gören sergilerin süresini uzatabiliyor. Örneğin; “Koku ve Şehir” ve Mehmet Aksoy’un “Şamanlar ve Mitler” sergilerinin süresi uzatılmış.
*
Geçmiş sergiler hakkında ayrıntılı bilgileri müzenin kendi sitesinden bulabilirsiniz.

Gerçekten de canlılığını sürdüren bir müze diyebilirim. Etkinlikler ve eğitim programları alt katta gerçekleşiyor ve onlarda tıpkı sergiler gibi devamlı olarak değişiyor. Eğitim programları veya çalışma atölyeleri için dışarıdan alanında uzman eğitmenler davet ediliyor. Genellikle çalışma atölyeleri ve sergi etkinlikleri, süreli sergiler ile aynı konu kapsamında düzenleniyor. Fotoğrafçılık sergisi için fotoğrafçılık, Şamanlar ve Mitler için Şaman Davulları yapımı gibi.

Kategori: Koleksiyon Sergisi, Süreli Sergiler, Konserler, Etkinlikler.
Ziyaret Saatleri: Salı- Pazar: 10.00- 17.00
Giriş Ücreti: Öğrenci: 7tl – Tam: 14tl.
                     
Mekanlar:
Giriş Katı: Koleksiyon sergisi, danışma.
 -1. Kat: Koleksiyon sergisikafe.
-2. Kat: Sergi mekânı. (Kısa Süreli Sergiler.)

Güncel Etkinlikler:
“Bir Başkent Tassavvuru: Jaussely Ankara’sı.”
*Erimtan Müzesi’nin bir sonraki sergisi Bilkent Üniversitesi Kentsel Tasarım Hocaları Deniz Baykan ve Hatice Karaca tarafından düzenlenen “Bir Başkent Tassavvuru: Jaussely Ankara’sı” adlı sergi.

Adres: Kale, Gözcü sk. No: 10, 06240  Altundağ/Ankara.
Telefon: 0(312) 311 04 01

İnternet Sitesi:  erimtanmuseum.org/  
Ulaşım Yolu: Toplu taşıma araçları, metro.

2. Bir Günde Gezmeye Doyamayacağınız: “Ankara CerModern Sanatlar Merkezi.”

2010’da eski demir yolu fabrikasında kurulan CerModern, modern sanat sergilerine ve etkinliklerine ev sahipliği yapıyor. Aynı zamanda bir aktivite alanı. Eğlence ve düğünler gibi  için kafe-restoranından yararlanmak mümkün. Yaz mevsiminde girişteki geniş alanda açık hava film gösterimleri düzenleniyor. Kafe- restoranın en yoğun olduğu günler, hafta sonları. Restoran menüsünün içeriği ise hayli ilginç. Menü, gazete-dergi görünümüne sahip ve Sanat Merkezindeki güncel etkinlik haberleri menüde yayımlanıyor. Fiyatlar özellikle ana yemeklerde biraz kabarık. Dilerseniz atıştırmalık ya da tatlılardan deneyimleyebilirsiniz. Çalışanlar oldukça kibar, servis gerektiği kadar hızlı. Kafe-restoran yeterince konforlu ve rahat.

Ziyaretçi profili: Hafta içi çoğunlukla CerModern’in yakınındaki Adliye Sarayı’nın ve bankanın çalışanları yemek yemeğe geliyor. Hafta sonları ise daha çok öğrenciler tercih ediyor. Gelen ziyaretçilerin arasında sadece CerModern’in kendisini görmenin bile yeterli olduğunu düşünen gençler ve memurlar var.

Cermodern’de düzenlenen sergide bazı ziyaretçilerin yorumları:
+Olağanüstü! Büyüleyici! Başka ne denebilir bilmiyorum. Şehrin kalabalığından başka bir dünyaya açılan pencere. Teşekkürler CerModern, ev sahipliğin için. -Lale.
+Anlamak zor çabalıyoruz. Teşekkürler. -Büşra.
+Etkilenmemek elde değil. Harika bir sergi, harika resimler ve harika bir yaratıcılık… -Beren

Kategori: Sergiler, Konserler, Açık Hava Sineması, Etkinlikler.
Ziyaret Saatleri: Salı- Pazar: 10.00- 20.00
Giriş Ücreti: Öğrenci: 15tl – Tam: 20tl.
Mekanlar: 
Giriş Katı: Üç farklı sergi ve fuar alanı, kokteyl alanı, danışma, kafe- restoran, mağaza Mağaza: Cafe-restoran ve danışmanın hemen ortasında yer alıyor.
Alt Kat: Sergi salonu, konser- tiyatro- söyleşi salonu, kokteyl, dans, fuar alanı ve çalışma alanı.

Güncel Etkinlikler:
Giriş Katı: Sergi 1: ‘ENKI BILAL & MOEBIUS’
Sergi 2: ‘Hakan Esmer’ Resim Sergisi: “Baş Ukari.”
Sergi 3: ‘Ali Kotan & ‘Selim İleri’ Resim Sergisi: “Gece Sirenleri.”
Alt Kat: Sergi 4: ‘Kerem Ardahan’ Resim Sergisi: “Dipten Sesler Korosu”
Adres: Anafartalar, Altınsoy cad. No:3
              Sıhhiye/Altındağ/Ankara.
Telefon: 0(312) 310 00 00
İnternet Sitesi: www.cermodern.org/ 
Ulaşım Yolu: Toplu taşıma araçları, metro.

3. Resim Sergisi, Sanat Fuarı, Konserler… Birçok Sanat Etkinliğine Ev Sahipliği Yapan: “ATO Congresium.” 


                         

Congresium, 2010 yılından beri konser ve resim sergileri gibi birçok etkinliğe ev sahipliği yapan, geniş bir kongre ve gösteri salonu kompleksi. Bu sene ise, Art Ankara 6. Çağdaş Sanat Fuarı gibi büyük bir organizasyona ev sahipliği yaparak Congresium, Türkiye çapında sanatçıları ve ziyaretçileri ağırlıyor.

İlginç bir tarihte orada olmak istiyorsanız, benim gibi Art Ankara- Çağdaş Sanat Fuarı’nın hazırlık aşamalarının yapıldığı günü tercih edebilirsiniz. Böylece, Congresium’un kapısından içeri girdiğiniz anda etrafta tatlı bir telaş esintisi bulabilir, son hazırlıklarını yapan sanatçıları ve galeri sahiplerini görebilirsiniz.

Geniş bir etkinlik alanına sahip olan Congresium’da, Çağdaş Sanat Fuarı ile her sene yüzden fazla galeri ve sanatçı katılıyor. Ben Sergiye Sevil Dolmacı Art Gallery ile İstanbul’dan katılan sanatçı Begüm Manav ile tanışıp, sohbet ettim. Eğer sizde Türkiye’nin her yanından sanatçıların eserlerini bizzat yakından görmek istiyor ve sanatçının kendisiyle tanışma fırsatı yakalamak istiyorsanız, Congresium bu denli etkinlikler ile ziyaretinizi bekliyor.
 *Sevil Dolmacı Art Gallery ve sanatçıları hakkında ayrıntılı bilgi için: sevildolmaciartgallery.com/

Kategori: Sergiler, Konserler, Etkinlikler.
Ziyaret Saatleri: Hafta içi: 09.00- 18.00
                                   Hafta sonu: 09.00- 14.00
Mekanlar:
Giriş Katı: Sergi alanı, kafeler, danışma.
1. Kat: Restoran 

Güncel Etkinlikler:
Art Ankara 6. Çağdaş Sanat Fuarı.

Adres: Söğütözü, Söğütözü cad. No: 1
               Çankaya/Ankara.
Telefon: 0(312) 285 03 85
İnternet Sitesi: www.congresium.com/
Ulaşım Yolu: Toplu taşıma araçları, metro.

4. Öğrencilerin Göz Bebeği: “Bilkent Üniversitesi Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi.”

Müzik ve Tiyatro bölümlerinden oluşan fakültede genç sanatçılar; müzisyenler ve oyuncular yetişiyor. Ayrıca, fakültenin konser salonu, Bilkent Senfoni Orkestrası’nın ve konservatuvar öğrencilerinin konserlerine ve daha birçok konsere ev sahipli yapıyor. Bilkent Müzik Günleri programı düzenleniyor.

Bilkent Senfoni Orkestrası ise Bilkent Üniversite’nin sanata ne kadar önem verdiğini gözler önüne seriyor. Senfoni Orkestrası’nın bünyesinde de Bilkent mezunu müzisyenler bulunuyor.
Öğrenciler için konser bileti fiyatları uygun ve ulaşımı da kolay. Konserlerin yanı sıra çeşitli seminerlerde düzenleniyor. Son olarak, İletişim Tasarımı öğrencilerinin konserlerde çekim yapabilmesine olanak sağlıyor. 

Adres: Bilkent Konser Salonu:
               Üniversiteler, 1598. Cd. No:1, 06800       
               Çankaya/Ankara
Telefon: Bilkent Senfoni Orkestrası: (312) 290 2 
Gişe: (312) 290 1775
İnternet Sitesi: bso.bilkent.edu.tr/


Sanatın renkli dünyasına kanat açın, şimdilik hoşça kalın!