Ankara’da Mutlaka Gitmeniz Gereken 4 Vintage Mekan

Erenşah Özdoğan, Tuğçe Tan / Blog: Vintagram / COMD 357-02 Multimedia Journalism İlkbahar 2021-22 Final Projesi

Merhaba sevgili vintage severler,
Beklediğimiz an sonunda geldi. Eskiye olan özlemimizin ve ilgimizin arttığı bu günlerde sizleri o zamanlara götürebilecek yerleri keşfetmeye çıkıyoruz. Bu blog yazımızda vintage sevdamızı Ankara sokaklarında arayacağız. Vintage konusunda herkes tarafından bilinen yerleri gezmenin yanında sizi keşfedilmemiş yerlere de götürmek istiyoruz.  

Gezimiz sırasında son zamanlarda gittikçe artan vintage merakına Ankara’nın da kayıtsız kalmadığını fark ettik. Biz de Ankara’da gidilebilecek vintage konseptli yerleri sizler için araştırıp ziyaret ettik: KV Records, Panantik, Garaj 55 ve Nostaljik Fasıl Meyhane. Ön araştırma yapmış olmamıza rağmen bazen tesadüfen gittiğimiz yerlerin daha güzel çıktığını söylemeden edemeyeceğiz. Haydi, şimdi keşiflerimiz arasındaki en güzel dört yere birlikte göz atalım. Zaman tünelinde görüşmek üzere… 

1. Eskiden: KV Records

​İlk durağımız sizlerin de tahmin edebileceği gibi bir plakçı oldu. Ankara’nın Tunali Hilmi Caddesi’ne giriş yaptıktan sonra etrafımıza dikkatlice bakıp plak satan yerler aramaya başladık. İçeri girer girmez neşemizi arttıracak bir Elvis Presley şarkısı karşıladı bizi, Koray Vergili’nin Elvis hayranı olduğunu daha ilk dakikalardan anlamış olduk aslında. Koray Vergili, KV records’un sahibi aynı zamanda da bir koleksiyoncu… Kendisi plak toplamaya küçük yaşlarda başlamış, ailesi de müzikle ilgili olunca hem müzikle uğraşıp hem de koleksiyoncu olmak istemiş. Bu uğraşı uzun yıllar devam ettirdikten sonra beş yıl önce internette plak satarak sektöre giriş yapmış, ilk başlarda kendi koleksiyonundan ürünleri satışa sunsa da sonrasında bu işi bir plak dükkânı açarak profesyonel hale getirmiş.
Mağazada kasetler, yeni dönem, eski dönem plaklar ve çeşitli pikaplar bulmak mümkün. Genelde ilk basım plaklar ve şimdilerde gençlerin hayranlık duyduğu 90’lar şarkıları oldukça ilgi görüyormuş. Hatta kinayeli bir dille kızından da bahsetti Koray Vergili, her geldiğinde Levent Yüksel, Sezen Aksu ve Teoman gibi şarkıcıların plaklarını alıp eve götürüyormuş çaktırmadan 🙂 Bu da aslında merakın nasıl aileden geldiğinin bir kanıtı değil midir? Kısacası yolunuz düşerse çok keyif alarak gezeceğiniz ve plak almayı düşünüyorsanız aradığınız çoğu ürünü daha uygun fiyata bulabileceğiniz bir yer. Son olarak çıkarken Koray Vergili’nin Instagramda popüler olan mikrofonuyla fotoğraf çekilmeyi de unutmayın lütfen (bizimkini yanda görebilirsiniz). 

Adres: Kavaklıdere, Ertuğ Pasajı Bestekar Sk. Tunalı Hilmi Cd. no: 26 
Telefon: 53255576512
Çalışma Saatleri: Hafta İçi 10.30-19.30
                               Cumartesi 10.30-20.00
​                               Pazar 12.00-18.00

2. Bir Koleksiyoncunun Hikayesi : PANANTİK

İkinci durağımız Çelikler Pasajı’nda bulunan sıcacık bir işletme! Aileden birileri bizi karşılıyor; Bilkentli bir çift 🙂  Hakan ve Hülya Şehri emekliliklerinden sonra hobi olarak açmışlar bu dükkânı. Yaklaşık 5 yıl önce açılmış olsa da bu serüvenin kökleri çiftin üniversite yıllarına dayanıyor. Zamanında Ankara Kalesi’nin etrafındaki dükkânları teker teker gezerek topluyorlar ilk antika ürünleri. Şimdi ise Avrupa’daki tedarikçiler tarafından getiriliyor. Bambaşka bir dünya… Dükkânın içine adım attığınızda sanki zaman değişiyor. Zamanda yolculuk yapıyor, bir müze geziyormuş gibi hissediyorsunuz bu antikacı dükkânında. Aklınıza gelebilecek her şey var burada. Sinema ve dans salonlarında kullanılmış gramofonlar, savaş gemisinden çıkarılmış pusula, Japonların yaptığı ilk robot, ahşap oyuncaklar, müzik kutuları, 2. Dünya Savaşından kalma üniforma… Ve daha nicesi… Bu dükkândaki en eski eşya ise 1680’li yıllara ait ve çok değerli olan kule saat. Görünüşleri de o dönemlere ait nadide parçalar olduğu gerçeği ister istemez bizi de etkiledi. Dünya üzerinde sayılı olan, eşi benzeri zor bulunan bu eşyalara sahip olma hissi… Değerli hissetmenize neden oluyor galiba 🙂
​Buraya her yaş grubundan insan gelse de genellikle ekonomik olarak iyi durumda olan insanların uğrak mekânı olduğunu öğreniyoruz. Bir de müşterilerin genellikle duygusal insanlar olduğunu. Sizin de antik eşyalara ilginiz varsa kesinlikle buraya uğramalısınız. Yeni mekânınız Panantik 🙂 Adını yunan mitolojisindeki kır ve müzik tanrısından alan bu dükkânda müzik eşyalarından tutun aklınıza gelebilecek her döneme ait ürünlerini bulabilirsiniz. Satışların çoğunun yapıldığı instagram hesabına bakmayı da unutmayın!
Adres: Barbaros Mah. Tunalı Hilmi Cad. Çelikler Pasajı 91/38 Kavaklıdere- Çankaya/ Ankara
Telefon: 5466000003
Çalışma Saatleri: Hafta İçi 10.00-19.00
                               Cumartesi 10.00-19.00
​                             ​
 

3. Eski Yeni: Garaj 55

Üçüncü durağımız ise fast food ve vintage kavramlarının harmanlamış olduğu bir yer; Garaj 55. Hamburger ve klasik arabalar… Kulağa nasıl geliyor? Biz ilk duyduğumuzda biraz şaşırmıştık ama geçmişi hakkında bilgi edinince her şey anlam kazandı diyebiliriz. Burası 2012’de gece geç saatlere kadar canlı müzik yapan bir pub olarak kuruluyor. Vintage ve klasik arabalar konsepti de kuruluş dönemlerine dayanıyor. Restoranın “Garaj 55” ismi ise Chevrolet Belair’in ilk modelinin çıktığı 1955 tarihinden geliyor. “Peki, neden hamburger?” dediğinizi duyar gibiyiz 🙂 Gecenin o saatlerinde müşteriler içeceklerinin yanında hamburger yemek istiyorlarmış. Evet, biraz şaşırtıcı ama bir pub olarak başlasa da zamanla bir restoran haline geliyor, evriliyor.
Bilinen hamburgerci algısından uzak, farklı hamburger çeşitleri ve iç mekânıyla dikkat çeken bir yer. Dekoru çok beğeneceğinizden şüphemiz yok 🙂 Duvarlarda klasik araba parçaları, yarış lastiğinden masa, benzin deposu, minyatür arabalar, fotoğraflar… En dikkat çeken obje ise koltuk. Hurdalıkta çürümeye terk edilmiş klasik arabanın ön kısmının kesilip dekore edilmesiyle yapılmış. Fotoğraflarda görebilirsiniz 🙂 Buradaki parçaların çoğu yurt dışı seyahatleri sırasında toplanan parçalar. Yani hepsinin bir anısı var. Müşterilerin çoğu konseptinden dolayı buraya geliyor. Tabii, burger çeşitlerini de unutmamak gerek. İçlerinde herhangi bir katkı maddesi bulunmuyor. Siyah Burger, Turuncu Buger, Klasik Burger… Yorumlarınızı bekliyoruz 🙂

Adres: Mutlukent Mahallesi No: 97 Galleria Avm  
Telefon: 0312 235 36 55
Çalışma Saatleri: 11.30- 22.00

4. Biraz da eğlence: Nostaljik Fasıl Meyhane

Son durağımızda farklı bir mekâna gidiyoruz sizlerle, bir meyhaneye. Ankara’da çok fazla meyhane olmasına rağmen çoğu yeni nesil tarzda ve modern hayata uyum sağlamış yerler, hal böyle olunca biz de eski havasını hala koruyabilen bir yer arayışına çıktık. Nostalji Fasıl meyhane tam da bizim aradığımız gibi küçük samimi ve vintage bir meyhane. Özkan Güldaş eşiyle birlikte 2012 yılında Bahçeli’nin en işlek caddesine açmış burayı: 7. Cadde. İçeriye girdiğinizde sıcak bir atmosfer ve asla yenilenmemiş tavanlar karşılıyor bizi. Sorduğumuzda sahibi müşterilerin mekânı böyle sevdiğini, hatta bir seferinde duvarları yenilediklerinde beğenmeyip eski haline getirilmesinde ısrar ettiklerini söylüyor. Diğer dikkat çeken nokta ise duvarlarda asılı olan posterler ve yazılar. Duvardaki yazıları Özkan Güldaş’ın eşi yazıyormuş ve posterleri de kendisi seçip yerleştiriyormuş.
Ankara’da eğlenecek yer arayanlar için ufak bir fiyat değerlendirmesi yapmayı da unutmadık. İnsanlar buraya içerideki nostaljik atmosfer ve tabii ki uygun fiyatları için geliyormuş 🙂 Uygun fiyatlar deyince, Özkan Güldaş şu anda Ankara’da bulunabilecek en uygun fiyatların burada olduğunu iddia ediyor, biz de ufak bir araştırma yaptıktan sonra bunun doğru olduğunu söyleyebiliriz. Sizlerin de göz atması için menüyü yan tarafa ekliyoruz. Ayrıca Bilkent’ten çok fazla öğrencinin gittiğini duyduk ve Özkan Bey öğrencilere ayrı bir indirim veriyormuş, bizden söylemesi 🙂 Kısacası biz çok beğendik bu nostaljik meyhaneyi ama asıl yorumu yine de sizlere bırakıyoruz…

Adres: Yukarı Bahçelievler, 06490 Çankaya/Ankara
Telefon: 543 369 19 10
Çalışma Saatleri: 12.00- 00.00