Geçmişin Tozu: Ankara’nın Vintage Ruhunu Hissedebileceğiniz 4 Kafe

Beyza Deliömeroğlu, Gülşah Adak / Blog: Ankara ve Vintage Ruhu / COMD 357-01 Multimedia Journalism İlkbahar 2021-22 Listeleme Projesi

Nostalji zamanı!

Geçirdiğimiz her dakikanın önemini ve güzelliğini anlayabilmek için kurulmuş olan işletmelerin konseptlerini ve tarihçelerini sizler adına öğrendik.  Ankara’da sayısı çokta fazla olmayan vintage temalı kafeleri gezerken dinlediğimiz hikayeleri, gördüğümüz objeleri ve en önemlisi geçmişin önemini olduğundan daha da fazla  hissettiren yerleri sizlere tanıtmaya geldik.  Arkadaşınızla bir kahve içerken aynı zamanda normalden daha ilginç ve geçmişin tozunu hissedebileceğiniz yerleri öğrenmek istiyorsanız bu dört mekan tam da size göre!

1. ZAMANDA YOLCULUK: PİRANHA CAFE

Picture

Bahçesine giriş yaptığınızda eskimiş mobilyaların sizi karşıladığı samimi bir girişi göreceksiniz. Merdivenlerden aşağı inerken her köşesinde nostaljik parçaların bulunduğu bir görüntü ile karşılaşabilirsiniz. Bu giriş sizi şaşırtmasın çünkü alt kata indiğinizde göreceğiniz manzara daha da etkileyici. Bu mekan 1989 yılından beri devamlılığını sağlayan ve gelir amacı gütmeyen bir yer. Sahibi, 9 yaşından beri toplamaya başladığı bu antikaları sergilemenin temel amacının “insanlara geçmişi hatırlatmak” olduğunu söylüyor. Güler yüzüyle ve misafirperverliğiyle bize çok sıcak davranan Bahattin Bey ile iki çift laf etmeden kafeden ayrılmayın deriz. Kendisi bu kafeyi “eskisi olmayanın yenisi de olmaz” diye tanımlıyor. Kendisi sayısız bir birikime sahip olmakla beraber, eğer kendi ürünlerini başka bir yerde görüyorsa hemen kaldırıyormuş. Çalışmayan eşyaları da sergilemekten hoşlanmayan kafe sahibi ürünlerini tamir edip çalışır bir halde sunmayı tercih ediyor. Hatta öyle ki gittiğimizde bir saati tamir ediyordu. Saat demişken bir saat koleksiyonu var ki görmezseniz olmaz. Koskoca bir vitrini sadece saatlerine ayırmış ve hepsi de çalışıyor. Genelde yurtdışından aldığı antikalar sadece saatle kalmıyor; fotoğraf makinaları, radyolar, tablolar, telefonlar ve daha birçok antikayla karşılaşabilirsiniz. İçerinin sıcaklığı ve güzelliği bizi o kadar etkiledi ki, bundan sonra sürekli ziyaret etmek istediğimiz bir yer haline geldi. Çayınızı ya da kahvenizi yudumlarken etrafı incelemekten kendinizi alamadığınız bu kafeyi ziyaret etmenizi şiddetle öneririz!

Adres: Bahçelievler, 43. Sk. No:2 /15 Çankaya/Ankara
Çalışma Saatleri: 10.00 – 23.00
Telefon: 0535 025 33 77
Instagram: ​@piranha_cafe

2.   KAHVE VE NOSTALJİNİN BİRLEŞİMİ: FAUST COFFEE & ANTIQUE SHOP

Picture

Konuşmaya “Bu dükkanda her şeyin bir hikayesi ve değeri vardır. ” sloganı ile başlayan işletme sahibi, çocukluğundan beri topladığı antikaları, kahve tutkusuyla birleştirerek marjinal bir mekan haline getirmiş.  Faust bir Alman hikayesindeki şeytanla anlaşma yapan ve ruhunu teslim eden ana karakteri temsil ediyor.  2017’de kurulan bu kafedeki her objenin isteyen ve ilgilenenlere satılık olduğunu söyleyebiliriz. Ancak değeri çok yüksek olan objeleri sergileme konusunda biraz çekingen davranıyorlar çünkü hor kullanılmasını istemiyorlar. Çok geniş ve büyük bir kitap koleksiyonları bulunmakta ve içerde okumanıza izin veriyorlar. Yurt dışından aldığı antikaların yanısıra hurdacılardan da çok değerli eşyaları bulabileceğimizi vurguluyor. 80 binden fazla nostaljik eşyanın her birinin nereden alındığı ve detaylı bilgileri saklanıyormuş. “Her şey hayatın içindedir” cümlesiyle bizi etkilemeyi başardığını ve bu kadar birikimin her yere, küçük bir kafeye bile, sığabileceğini görmüş olduk. Bahçelievlere geldiğinizde uğramadan geçmeyin diyebileceğimiz bir kafe. Raflardan alacağınız, sayfaları nostalji kokan kitapların yanına bir de kahve söyleyip bir öğleden sonranızı burada geçirmenizi öneririz!

Adres: Yukarıbahçelievler mah. 13.sokak(eski 26. sok.) No:3/A Çankaya/ANKARA, Çankaya, 06490 Ankara
Çalışma Saatleri: 08.00 – 00.00
Telefon: 0555 662 84 77
Instagram: @faustcoffeeantiqueshop

3. GEÇMİŞİN HARMONİSİ: BİN71 SANAT CAFE ANTİKA HOBİ

Picture

Hobilerinizi nostaljik bir kafede hayata geçirmek ister misiniz? Eğer cevabınız evetse üçüncü durağımız olan Bin71 kafenin büyüsünü hep beraber keşfedelim! Antika toplamayla başlayan bu serüven konsept bir kafeye dönüştü ve 2016’da kapısını  antika aşıklarına açtı. Kafenin sahibi uzun yıllardan beri topladığı bu antikaları kafenin içerisinde özel bir odada sergiliyor. Bu antikaların %90’ı yurt dışından temin edilmekle birlikte yurt içinden de toplanan antikalar var tabii ki. Işıklandırmalarıyla taçlandırılan bu kafenin ilk girişi size normal bir kafe görünümü verebilir. Ancak dikkatli bakıldığında kafenin en ufak detayının bile geçmişi ne kadar harmonik bir şekilde sunduğunu anlayabiliyorsunuz. Kahveyi sadece sohbet ederken değil aynı zamanda heykel boyarken de içme imkanı sunan bu mekanın üst katı atölye olarak kullanılmaktadır.. Bu atölyelerde mobilya dönüşümü, makrome ve punch gibi hobilerinizi gerçekleştirme imkanınız da var. Tabii bir de doğum gününüzü nostaljinin derinliklerinde geçirmek isterseniz de en üst katı tam da bu tür organizasyonlara uygun. Koleksiyonların tadına varmak ve hobilerinizi zevkle icra edebilmek için yolunuz buralara düşerse uğramadın geçmeyin deriz!

Adres: Çayyolu, Prof. Dr. Ahmet Taner Kışlalı, Mah 2817. Sokak No:1, 06810 Çankaya/Ankara
Çalışma Saatleri: 10.00 – 21.00
Telefon: 0532 797 79 09
Instagram:  @bin71sanat

4. BİRİKİMİN ZENGİNLİĞİ: COME.PANY COFFEE

Picture

Bu eşsiz durağımızın hikayesi Tolga Aytaç’ın plak toplamasıyla başlıyor. Birikimine 2011 yılında plak toplayarak başlamış olan Tolga Bey, sahaflarla ve eskicilerle tanışmaya başladıktan sonra birikimini zenginleştirmiş. Gittiği kafelerde beğendiği objeleri alamadığı için üzüldüğünü belirtip bunu bir konsept haline getirerek “İnsanlar gördüğü şeylere ulaşabilmeli” diyerek bu kafeyi açmaya karar veriyor. Müşterilerin kahve siparişinin yanında kullandıkları çataldan oturdukları koltuklara kadar sipariş verebileceğini ve bunu adisyona eklediklerini öğrendik. Hem alışveriş yapıp hem de oturabildiğinizi düşünün! Evinizdeymişsiniz hatta babaannenizi ziyaret etmeye gelmişsiniz gibi bir sıcaklığa sahip. Bu birikimin yanında kahveyi de Nescafe verecek değillerdi heralde. Kahve çekirdeklerini değirmenlerde öğütüp, normalde günlerce bekletilenlerin aksine 22 dakikada hazırlamalarından da bahsettiler.  Buradaki en genç porselen bebeğin 45 yaşında olduğunu biliyor muydunuz? Bebek diyip geçmeyin yani. 800’den fazla kaset, 2000den fazla DVD koleksiyonunu inceleme şansına sahip olabilirsiniz. Kahve ve nostalji yetmemiş olacak ki alt katında bir kafede olacağını düşünmediğiniz bir sanat galerisi bulunmakta. Eğer keşfedecek kocaman bir dünya arıyorsanız ve bu dünyayı geçmişle bağdaştırmak istiyorsanız; bu kafe tam da size göre!

Adres: Alacaatlı Mah. Park Cad. 65/9 Yaşamkent Çankaya/ANKARA
Çalışma Saatleri: 08.00 – 00.00
Telefon: 0312 217 50 57
Instagram: @come.panycoffee