Kahve Zamanı: Toee Coffee & Roastery

Ece Özonal & Tunay Gür / Blog: Ece ve Tunay ile BiKahve / COMD 357- Multimedia Journalism Sonbahar 2021-22 Final Projesi

Tekrardan merhaba! Önceki blog yazılarımızda daha çok eski tip kahve ve kahvecilerden bahsetmiştik. Şimdi ise bunu modern kahvecilerle harmanlayıp size çok beğendiğimiz bir yeni nesil kahveciyi tanıtacağız. İlk yazımızda Ankara Kale çevresinde içebileceğiniz Türk kahvelerini listelemiştik. Devamında ise bunlardan en çok beğendiğimiz yeri, Kahveci Müco‘yu sizlere daha yakından tanıtmıştık. Şimdi de yine Ankara’da bulabileceğiniz harika bir kahveci olan Toee Coffe & Roastery‘ den bahsedeceğiz. 

Picture

Diğer kahvecileri size tanıtırken farklı meslek gruplarına dahil olan kahvecilerin daha sonra kahve ile tanışmalarından bahsetmiştik. Şimdi ise bu İtalyan kahve zincirinin sahibinin hikayesinden biraz bahsedelim sizlere. Size oradaki bizim bunca kahve tadımından sonra en iyi bulduğumuz üç kahveden bahsedeceğiz öncelikle. İtalya’nın Bologna şehrindeki Montalbano Kasabası’nda yaşayan bir  makinist olan Toee Usta gittiği Avrupa ülkelerinden birçok farklı kahve çekirdeğini deneyimleme fırsatı yakalamış. En büyük tutkusu kahve olan Toee Usta, kendi kavurma tekniklerini geliştirmiş ve özel kahve çekirdeklerini bir araya getirerek kendi özel karışımını oluşturmuş. Bu karışımın sırrını da kendi torunlarına bırakmış. Daha sonra ise İtalyaya bir ziyaretinde kafe sahibi Toee usta’nın torunlarının işlettiği kahvehaneyi görüyor ve Türkiye’ye getirmeye karar veriyor. Kafe’nin kahvelerinin lezzeti ve lokomotif konseptine sahip olmasının sebebi de bu bizce. 



 

TOEE’NİN EN İYİ 3 KAHVESİ

1- Osmanlı Lattesi’nden sonra: Peanut Latte!
Kahveci Müco‘da içtiğimiz Osmanlı Latte’sine bayılmıştık. Toee’daki Peanut Latte ise bir önceki favorimizle yarışır bir tada sahip. Tabii buradaki latteler modern usulle ve makinelerle yapılıyor. Biz bloğumuza kumda pişen kahvelerden ve gelenekselden başlamıştık. Bu da yolculuğumuzun daha modern hali. Fıstığı seviyorsanız mutlaka denemenizi öneririz. Biz tadını daha geleneksel olan Dantel Kafe‘de içtiğimiz Menengiç kahvesine benzettik, bu da onun modern hali gibi düşünebiliriz.
Picture
 

​2- Bu sefer modern makinelerle: Türk Kahvesi
Önceki yazılarımızda da belirttiğimiz üzere bu blog çerçevesinde pek çok yerde Türk Kahvesi içtik. Sadece blog için değil aslında, günlük hayatımızda da Türk Kahvesi keyif alarak tükettiğimiz içeceklerden biri. Kumda yapılanının tadı başka olsa da, burada içtiğimiz Türk kahvesinin de yeri bizim için çok ayrıydı. Ayrıca düşüncemize göre, yeni nesil bir kahvecide de bizi asıl geleneksel halimize bağlayan Türk kahvesinin de bulunması önemli bir nokta. Bazı nüansları koruyarak modernleşmeyi başardığımızın bir göstergesi.
Picture
 

​3- Modern bir lezzet: White Mocha
Süt, beyaz çikolata, krema ve kahvenin muhteşem bir buluşması olan White Mocha’ yı da deneme fırsatı bulduk. Daha önce de pek çok yerde tatmış olduğumuz bu lezzetin en iyisinin Toee Coffe’de olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. White Mocha aslında biraz da kahve tadından uzaklaşıyor, özellikle filtre kahve sevenlere hitap etmeyebilir çünkü kahve miktarı diğerlerine göre daha az olup, sütü ve kreması onu çarpıcı hale getiriyor.  Eğer siz krema ve sütsüz yapamam diyenlerdenseniz mutlaka denemenizi öneririz, ya da bizim gibi kahvenin her türüne ben de varım diyorsanız, yine tatmalısınız.
Picture
 

​4- Bonus: Çikolatalı Kurabiye
Siz belki kahveyi tek başına içmeyi seviyorsunuzdur ama biz yanında multaka bir tatlı arayanlardanız. Kahve tadımlarımız arasında bir de çikolatalı kurabiyesini denedik, ki Toee Coffe’de oldukça geniş bir tatlı menüsü var. Her damak tadına uygun bir tatlı bulabileceğinizi düşündüğümüz bu menüden biz kahvelerimiz eşliğinde çikolatalı kurabiyeyi denedik ve buna da bayıldığımızı söyleyebiliriz. Kurabiyeyi de denemenizi öneririz.
Picture

TOEE’YI TANIYALIM:

 

Ayrıca Toee Coffe & Roastery kahve meraklılarına ücretsiz Workshop imkanı sunuyor. Tek şart ise 7 kişiden fazla talep olması. 
 
Toee Coffee & Roastery’nin Çukurambar Şubesi:
Toee Coffee & Roastery’nin Çayyolu Şubesi:
 
Toee Coffee & Roastery’ i daha yakından tanımak adına onların Instagram hesabına da bakabilirsiniz. Ayrıca yaklaşan bir workshop etkinlikleri de bulunmakta, buradan ulaşabilirsiniz. Biz de oradaki deneyimimizle ilgili bir reels videosu yaptık:​

Ayrıca favorimiz olan peanut latte’nin yapılışına dair bu videodan fikir alabilirsiniz, sizin de izledikten sonra içmek isteyeceğinizi tahmin ediyoruz.

Bu bilginin yanı sıra, biz de hızımızı alamadık ve evde espresso yapmayı denedik, yaparken bu işlemi de sizlerle paylaşmaya karar verdik. Bol keyifli espresso yapım videomuzu da izlemeden geçmeyin deriz.

  • Öncelikle 3 farklı boyutta olan cuptan en derin olanı seçiyoruz, bu da yaklaşık 2 shot’a denk geliyor. Espresso için olan kahveden içine koyup diğer bir cup ile düzleştiriyoruz (espressoyu düzleştirmek için gerekli aparatım olmadığı için cupın arka kısmından yardım aldık). Daha sonra espressoyu yerine oturtmak için kolu soldan sağa doğru çeviriyoruz. 
  • ​Tüm düğmelerin yanıp sönmesi bittikten sonra double shotlık espresso koyduğumuz için ortadaki düğmeye basıyoruz, eğer tek shot isterseniz soldaki düğmeye basmanız gerekiyor. Espressomuz hazırlanırken sütümüzü bir bardağa köpürtmek üzere koyuyoruz. Su bardağı (200 ml)’den daha büyük bir bardak kullandığımız için 200 ml’ye yakın süt koyduk. Siz kendi bardağınıza göre yarı yarıya olacak şekilde de ayarlayabilirsiniz. 
  • Sonrasında sütü köpürtmek için en sağdaki düğmeye basıyoruz, yanıp sönmesi bittikten sonra kullanıma hazır hale geliyor. Tabi soldaki boruya benzer olan süt köpürtücünün üzerindeki yeri de bardağı süt köpürtücünün içine koyduktan sonra geriye doğru itmek gerekiyor fakat videoya bu kısmı koyamadık. Bunları hallettikten sonra sütümüzü köpürtmeye başlıyoruz. Süt köpürtmenin püf noktası bardağı sütü köpürtürken yukarı ve aşağı hareket ettirmekte. Yalnız bu işlemi yaparken oldukça dikkat etmekte fayda var, çünkü süt köpürtürken kaynar ve basınçlı su üzerinize gelebilir! 
  • En son köpürttüğümüz sütün üzerine espressoyu ekliyoruz. Normalde tam tersi şeklinde yapılıyor fakat biz kendimize özgü bir espresso yaptık, siz de istediğiniz tarzda kahvenizi yapabilirsiniz. 
  • Not: Espresso makinasının marka ve modeline göre espressonun hazırlanma şekli farklılık gösterebilir.