Karantina Günleri: Diyetisyen Buse Görgülü’yle Sağlık Sohbeti + Mercimekli Kek Tarifimiz

Ayda Anıl – Ekin Müge Dedeoğlu Blog:Kendine İyi Bak, Comd 357 Multimedia Journalism Bahar 19/20 Infogram Projesi

Merhaba Sağlıkseverler, 
Bugüne kadar sizlerle sağlıklı yaşamımızı, beslenmemizi ve rutinlerimizi paylaştık. ‘Ama biz uzman bilgisi de duymak istiyoruz!’ dediğinizi duyar gibiyiz. Biz de bu yüzden sizler için bir diyetisyene danıştık. Şimdi sizlere önce karantina günlerinde sağlıklı beslenmenin püf noktaları hakkında Diyetisyen Buse Görgülü ile yaptığımız röportajdan öne çıkan noktaları vereceğiz ardından ise bağışıklık sistemine destek olan besinleri aktaracağız. Ufak bir sürprizimiz de var! Sizlerle hem leziz hem de sağlıklı üstelik evlerinizde kolayca yapabileceğiniz kendi yaptığımız sağlıklı tuzlu ve tatlı tarifleri paylaşacağız. Haydi başlayalım!

Başkent Diyet ve Yaşam bünyesinde onlarca danışanı daha sağlıklı bir yaşama kavuşturan Dyt. Buse Görgülü’den evde kaldığımız bu günlerde sağlıklı beslenmeye dair ipuçları aldık, ona bağışıklık güçlendirmek için yiyebileceğimiz besinleri sorduk, tatlıya karşı zaafı olanları unutmadık ve onlar için de öneriler istedik. 

Diyetisyen Buse Görgülü‘ye bu süreçte bize büyük bir özveriyle yardımcı olduğu için çok teşekkür ediyoruz. Ona soru sormak, ulaşmak veya kliniğine gidip danışanı olmak isterseniz:
0312 354 8323 ve 0533 283 8323 numaralı telefonlardan, Başkent Diyet & Yaşam sitesinden veya Instagram adresinden ulaşabilirsiniz.

Adres: Başkent Bulvarı Asyamaç Sitesi B-1 Blok No.23
Batıkent/ Ankara


Bağışıklığı güçlendirmek için yeterli ve dengeli beslenmemiz gerektiğini artık biliyoruz. Peki Hangi besinler bizim için daha faydalı?
​ Sizler için bağışıklık sistemine destek olan 3 besini araştırdık:

    1) Kefir

Tam bir “probiyotik bombası” olarak bilinen kefir, en etkili bağışıklık güçlendirici içeceklerden biri olarak adlandırılıyor. İçerisinde probiyotik olan besinler bağırsak florasını geliştirerek bağışıklık sistemini güçlendiriyor. Aynı zamanda yapılan araştırmalar sonucunda, kefirin antioksidan etki gösterdiği de söyleniyor. Bu nedenle, bağışıklık sistemimize çok dikkat etmemiz gereken bu dönemde, kefir bizim de günlük tercihlerimiz arasına giriyor.

2) C Vitamini İçeren Meyveler

C vitamini vücudumuzun temel ihtiyaçlarını karşılar ve bizi hastalıklardan korur. Meyvelerde doğal olarak bulunan C vitamini, en çok portakal, mandalina, kivi, limon gibi asitli meyvelerde bulunur. Bağışıklık sistemimizin daha güçlü ve zinde kalabilmesi için C vitaminine ihtiyacımız oldukça fazladır. Bu sebeple C vitamininden zengin meyveleri günlük olarak tüketmeye özen göstermemiz gerekir. Bizim en sevdiğimiz ise C vitamini deposu ise ekşimsi ama bir o kadar da tatlı tadıyla kivi!
Küçük bir not: Dyt. Buse Görgülü’nün de belirttiği gibi günde ortalama 5 porsiyon sebze ve meyve yemeyi unutmamalıyız….

3) Pancar

Bizim de severek tükettiğimiz ve sofralarımızdan eksik etmediğimiz kırmızı pancar, antioksidan açısından oldukça zengin ve içinde bulundurduğu vitaminler sebebiyle mucizevi besin olarak adlandırılıyor. İçerisinde A, B6, B12, C, E ve K vitaminleri bulunan pancar, en çok bulundurduğu C vitamini ile kendinden söz ettiriyor ve yukarıda da bahsettiğimiz gibi, bu sayede bağışıklık sistemimizi koruyor. 
Bizim en sevdiğimiz hali ise Pancar Turşusu, yapımı ise çok kolay. Haşladığımız pancarları sirkeli ve sarımsaklı suya koyuyoruz. Üstü hava almayacak şekilde 1 hafta buzdolabında beklettikten sonra Pancar Turşumuz hazır oluyor, bize de afiyetle tüketmek düşüyor. İşte bizim hazırladığımız pancar turşusu yapımından birkaç fotoğraf:

Bağışıklık güçlendiren besinler hakkında daha fazla bilgi almak isterseniz buraya
Pancar turşusu yapımını başka bir kaynaktan video anlatımlı görmek isterseniz de buraya tıklayabilirsiniz.

PAKETLİ GIDALAR YERİNE SAĞLIKLI ALTERNATİFLERE YÖNELMEMİZ GEREKTİĞİNİ ÖĞRENDİK…. BİZ DE DURUR MUYUZ?
SİZE BİR TUZLU İKİ DE TATLI SAĞLIKLI ALTERNATİF HAZIRLADIK!

 ​  Tuzlu Mercimek Kek Tarifi
Kırmızı mercimek;  karantina günlerinde bizim evlerimizde en çok kullandığımız baklagillerin başında geliyor. Karbonhidrat, protein, demir, potasyum ve lif içeriği yüksek bir besin olduğundan oldukça faydalı ve sağlıklı. Kırmızı mercimekle yapılan yemekleri sevmeyen pek yoktur fakat iddia ediyoruz ki bu kadar lezzetlisini hiç yemediniz!  Fırından çıkardığınız anda mis gibi kokusu sizi içine çekiyor, yemek için sabırsızlanıyorsunuz. Dilimlediğinizdeki görüntüsü gözlerinize de bir şölen yaşatıyor…. Ağzınıza attığınız zaman fark ediyorsunuz ki resmen dereotlu peynirli poğaça yiyorsunuz! İçinde un yokken bu tadı nasıl yakaladığınıza şaşıp kalıyorsunuz. Ilıkken ayrı soğukken ayrı bir güzel doğrusu… Bizim şimdiden ağzımız sulanmaya başladı, yeni biten kekimizi vakit kaybetmeden bir daha yapacağız gibi görünüyor. İşte bizim özenle yaptığımız bu vitamin deposu ve besleyici kekin tarifi:
Tabii önce Malzemeler:

  • 2 su bardağı kırmızı mercimek
  • 3 adet yumurta
  • 1 su bardağı yoğurt
  • 1 su bardağı peynir (istediğiniz çeşit olabilir)
  • 1 çay bardağı zeytinyağı
  • ​1 demet dereotu
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 yemek kaşığı çörek otu

Kırmızı mercimeğin faydaları hakkında daha fazla bilgi almak ve kırmızı mercimekle hazırlanan  farklı yemek alternatiflerine göz atmak için buraya tıklayabilirsiniz.

Çikolatalı Fındıklı Muz Bar ve Hurmalı Fit Top Tarifi​​

Şimdi ise en sevdiğimiz anı sizinle paylaşma zamanı! ‘Hangi an?’ dediğinizi duyar gibiyiz… Tatlı yeme anı elbette! Size hem leziz hem de sağlıklı iki tatlı alternatifini videoyla anlatmak istiyoruz. Tatları o kadar güzel oldu ki, bu videoyu hazırlarken neredeyse parmaklarımızı yiyecektik. Malzemelerin herhangi bir markette, kolayca bulunabilecek olmasına özellikle dikkat ettik ve ortaya sağlıklı mı sağlıklı tatlı mı tatlı iki tarif çıkarttık. Hadi artık izleyelim!

İşte böyle… Hurmanın o tatlı aromasının kakao, fındık ve hindistan ceviziyle birleşerek verdiği lezzet bambaşka…. Kahvelerimizin yanında tatlı isteğimizi karşılıyor ve hep vazgeçilmezimiz oluyor. Fakat belirtmeliyiz ki çikolatalı fındıklı muz bar bizim favorimiz. Muz ve çikolatanın o muhteşem birleşiminin içine bal ve fındık da eklenince gerçekten tadına doyulmaz bir lezzet çıkıyor ortaya! Muzun yumuşaklığı ve fındıkların kıtırtısı ahenkle ağzımızda dans ederken çikolatanın yavaş yavaş eriyişi…. İşin aslı her lokmada ‘Bundan daha iyi ne olabilir ki?’ diye düşünüyoruz…. 
Biz bu videoyu hazırlarken çok eğlendik ve tatlıları keyifle yerken sizin de anladığınız üzere mest olduk… Bakalım siz de bu tatlıları bizim kadar sevecek misiniz?

‘Bize bu alternatifler yetmez!’ diyenler, başkalarının hazırladığı farklı sağlıklı tuzlu tarifler için buraya; tatlı tarifler için ise buraya tıklayabilirsiniz. 

Bugün sizlere evde kaldığımız bu günlerde diyetisyenden aldığımız bilgilerle sağlıklı beslenmenin püf noktalarını derledik, o bilgileri kullanarak bağışıklık güçlendirmeye yardımcı üç besini listeledik, paketli gıdalara değil sağlıklı alternatiflere yönelmemiz lazım dedik kendi ellerimizle yaptığımız tuzlu keki fotoğraflarla anlatarak paylaştık, yemekten en çok keyif aldığımız iki sağlıklı tatlı tarifini de video anlatımlı olarak gösterdik. Umarız paylaştığımız bilgileri faydalı bulmuşsunuzdur. Verdiğimiz tarifleri yaparsanız bizimle paylaşmayı unutmayın, bir sonraki postumuzda görüşmek üzere!
Sağlıkla Kalın,
Ayda&Ekin