Ankara Et Gurmeleri’nden 4 Leziz Mekan Önerisi

Eren Berk Ethem Berk Kılıç Blog: Ankara Gurmeleri /Comd 357 Multimedia Journalism Sonbahar 19/20 Listeleme Projesi 

Merhaba sevgili et severler;

Ankara Et Gurmeleri olarak hepinize güzel günler diliyoruz. Bizler Berk ve Eren olarak, sizlere Ankara’daki güzel et yemekleri hakkında bilgi aktarmak için bu Blog’u kurmuş bulunmaktayız. Gelecek haftalarda hepinize, ağzınızın sulanacağı, gördüğünüzde acıkacağınız et yemeklerini paylaşmaya başlayacağız. Ankara’nın en ücra köşelerindeki kebapçılardan, en lüks et restorantlarına ziyaret gerçekleştireceğimiz bir serüven sizleri bekliyor. Dönerlerden kebaplara, “steakhouse”lardan pidelere doyacağımız güzel bir yoluculuk olacağını umut ediyoruz. Ankara Et Gurmeleri olarak kendimize bu eglenceli yolculuk için çok güveniyoruz.  Fakat bundan önce sizlere amaçlarımızı ve içeriğimizi anlatmak istedik.

Amacımız Ankara’da güzel et yemekleri yapan  yerleri keşfetmek ve sizlerin de karnı acıkınca gönül rahatlığıyla gidebileceğiniz bir liste oluşturabilmek. Blog’umuzu bir menü gibi düşünebilirsiniz. Yediğimiz yiyeceklerin ücretleri, lezzetleri, ve bulunduğu konumlarda düzenli olarak yazdığımız yazıların sonunda paylaşılacaktır.

Şimdiden hepinize lezzetli ve güzel bir yolculuk diliyoruz.

1)Ankara’nın Vazgeçilmez Dönercisi: Mutlu Lokantası

Evet “Et” sevenler, beklenen an geldi. Biz sizin için nerelere gitsek diye düşünürken, Mutlu Lokantasının ilk durak için çok güzel bir tercih olacağına karar verdik.

Mutlu Lokantası yaklaşık 40 yıldır döner severlere hizmet vermekte. Güvenlik Caddesi’nde yer alan mekan, 4 masası dışarı mekanda bulunan 16 masaya sahip. Lokantanın kapasitesi ise 50-55 kişi arasında değişmektedir.  Açıldığı günden itibaren kalite çizgisini hiç bozmayan Mutlu Lokantası, ilk günden beri aynı menüyü sunmakta. Yıllardır değişmeyen bu lezzet hem çevre sakinlerinin hemde Ankaralıların gözdesi haline geldi. Lezzetin sırrını öğrenmek istediğimizde yılların döner ustası, kullandıkları kuzu etinin kalitesini ve de kendilerine has marine yöntemleri olduğunu söyledi.

Lokantada döner servisi açılıştan 1.5 saat sonra başlamakta ve dönerin tamamı tükenene kadar (genellikle 14:30 civarında) devam etmektedir. Lokantanın menüsünde ayrıca ev yemekleri ve ızgara köfte de bulunuyor. Sağladığı bu çeşitlilikle de çevredeki esnafın, iş yerlerinin ve halkın vazgeçilmez tercihlerinden biri haline geldi. Döner servisi 3 şekilde yapılmaktadır: yalnızca et döner, pilav üstü ve ekmek arası. Bir porsiyonda 120 gram et döner bulunmakta.

Esnaf kültürünü yaşatmaya devam eden lokanta, sabah saatlerinde çorba servisiyle; öğle saatlerinde de et döner servisiyle oldukça yoğun oluyor. Günlerin çoğunda ise döner yetiştirmekte zorluk yaşıyor.

Kuzu eti dendiğinde akla gelen ilk şey kokusudur ve birçok insan kuzu eti kokusundan şikayetçi olduğunu belirtir. Bu durum karşısında Mutlu Lokantası uyguladığı marine ve bekletme yöntemiyle kuzu eti yemek isteyip de kokusundan şikayetçi olan müşterileri de kendine çekmekte. Ağıza lokum gibi dağılan kuzu döner, kullanılan yağ ile de mideleri rahatsız etmiyor, üstüne üstlük bir şölen yaşatıyor.

Bizim Mutlu Lokantası ile deneyimimize gelecek olursak, tercihimiz bir buçuk porsiyon (180 gram) pilav üstü döner oldu. Aşağıda sırasıyla lokantada yediğimiz ürünlerin fiyatlarını ve puanlandırmasını inceleyebilirsiniz. Bu lezzeti denemek isteyenlere şimdiden afiyet olsun 🙂

Et döner (120 gram): 28₺
Pilav: 8₺
Gazlı içecek: 3₺

Lezzet: 9/10
Fiyat ve Kalite Performansı : 6/10

Çalışma Saatleri: 09:00-17:30 ( Döner saat 10:30-14:00 arası mevcuttur.)
Açık Adres: Remzi Oğuz Arık Mah. Güvenlik Caddesi 59/A  Aşağıayrancı/Ankara
Telefon: 0 (312) 426 28 42

2) En İyi Hamburger Denilince Akla İlk Gelen:Et Manyak Burger &Sosis 

Bu seferki durağımız hem sizin hem de burger severler için ağız sulandıracak türden. Sıradan burgerlerden, klişeleşmiş tariflerden ve aynlılaşmış konseptlerden sıkıldıysanız Et Manyak tam size göre !

İlk başlarda butik bir “Steakhouse” olarak Ankara Nenehatun Caddesi’nde açılan Et Manyak, müşterilerinin yoğun ilgisi üzerine Farabi Sokak’da bir burgerci dükkanı açıyor. Hazırlanan burgerler ezber bozan nitelikte olduğu için de,  dükkanda yer bulunması iyice zorlaşıyor. Ancak unutulmamalıdır ki, bu başarı mekanın aşçısı ve aynı zamanda sahibi Hasan Bey’in ete olan ilgisi ve kendini her daim geliştirmeye çalışmasından kaynaklanıyor. Yeni lezzetleri denemekten de asla kaçınmıyor, her hafta farklı bir burger menüye ekleniyor ve bir hafta boyunca burger severlerin beğenisine çıkıyor.

Etin işlenişi ve baharatları bir hamburger için her ne kadar önemliyse, burger ekmeği de bir o kadar önemlidir. Et Manyak günlük hazırlanan taze ve el yapımı hamburger ekmekleriyle de kendi rakiplerine kafa tutuyor. Ekmeğinin tadı hem lezzetli hem de yumuşacık olunca, burger de bir o kadar lezzetleşiyor.

Klasik bir burgerci anlayışından çıkıp kendi yorumunu da katan Hasan Bey, müşterilerine el yapımı sosis servis ediyor. Kendine özel baharatları ve işleme şekliyle yaptığı sosileri hem sandviç boyutunda hem de yarım metre olarak et severlere sunuyor.

Güzel bir ziyafet çektikten sonra, size vereceğimiz burger önerileri Aioli Burger, Konya Küflüsü ve yarım metre sosis oluyor. Ayrıca mekana gittiğiniz zaman haftanın burgerini sormayı unutmayın çünkü haftalık çıkan bu burgerleri yemediğinize pişman olabilirsiniz.

​Menü ve fiyatları fotoğraflarımızdan inceleyebilirsiniz, şimdiden afiyet olsun 🙂

Lezzet: 8/10
Fiyat ve Kalite Performansı: 8/10

Çalışma Saatleri: Salı-Pazar 12.00-22.00
Acik Adres: Farabi Sokak No:39 Cankaya Mahallesi, Ankara
​Telefon: 0 (535) 646 38 47

3)Tava Yemeklerinde Olmazsa Olmazlardan: Tavacı Recep Usta

Artık güzel etçileri tanıdığımıza göre, şimdi biraz farklılaşma vakti. Farklılaşma derken endişelenmeyin, yine bir et restoranı seçtik sizler için. Ancak bu restoran yemeklerini ızgara yerine tavada pişirip tavada sunuyor. Evet, bu yazımızda Tavacı Recep Usta’yı inceledik. Şimdiden keyifli okumalar diliyoruz 🙂

Recep Budak, nami değer Recep Usta, 1978 yılında ilk restoranını Diyarbakır’da açıyor ve günümüzde 13 şubesi bulunuyor. Biz Ankara Çayyolu şubesini seçtik ve mükemmel bir karar verdiğimizi farkettik. Restoranın ambiyansı klasik bir et lokantasından ziyade ferah, komforlu ve lüks. İçerideki yapay nehir de ayrı bir hava katmış doğrusu, kendinizi huzurlu hissetmenizi sağlamış.

Bulaşıcılıktan restoran işletmeciliğine uzanan bu uzun yolda Recep Usta, ilk ustalığını gerdan haşlamadan almıştır. Diyarbakır’ın bir çok lezzetini kendi yorumuyla hazırlayan Recep Usta, yemeklerinin lezzetini  kullandıkları ete ve sır gibi sakladığı terbiyeleme şekline bağlıyor. Diyarbakır’da doğal ortamlarda yetiştirilen kuzular, kesimhanede kesilerek parçalanmadan günlük olarak Ankara’da bulunan merkeze getiriliyor. Daha sonra etler, et işleme ünitelerinde sinir ve yağlarından arındırılarak özel dinlendirme ve terbiyeleme yöntemleri ile kullanıma hazırlanıyor. Recep Usta menüsünde sadece süt kuzu eti kullanıyor.

Bizim tercihimiz saç tava ve kaburga dolma oldu. Saç tavadaki etler lokum gibi yumuşacıktı. Favorimiz ise 4 saat odun fırında pişmiş kaburga dolmasıydı. Etler lime limeydi ve tadı gayet lezzetliydi.  2 kişilik bir yemek olsa da, kaburga dolma 3 kişiyi rahat doyururdu. Bakır bardaklarda gelen açık ayranı da denemenizi mutlaka tavsiye ederiz, gayet başarılıydı.

​2 kişilik kaburga dolma: 168 ₺
1 kişilik saç tava: 85 ₺
Açık ayran: 7 ₺

Çalışma Saatleri: Pazartesi-Pazar 11:00-23:30
Açık adres:  Ahmet Taner Kışlalı Mahallesi, Alacaatlı Caddesi, No: 1, Yenimahalle, Ankara
Telefon: 0 (312) 240 40 00

4)Bir Ankara Klasiği: Düveroğlu

Evet sevgili et severler bu durağımız, Ankara’nın klasikleşmiş lezzetlerinden Düveroğlu. Malum madem et ile ilgili yazılar yazıyoruz, bir noktada ülkemizin en gelişmiş yemek kültürlerinden biri olan kebap yememiz kaçınılmazdı. Bizlerde sizlerin kafasında oluşan “Acaba nerde güzel bir kebap yerim?” sorusunu cevaplandırmak için bu mekana geldik. Afiyet ile okuyunuz efendim. 🙂

Mekan 1963 yılında Anıttepe’de kurulmuş olup şuan Ankara’da 4 ayrı şube ile hizmet vermekte. (Anıttepe, Kızılay, Bilkent, Ümitköy) Bir aile işletmesi olan Düveroğlu hala ilk kurulduğu günkü prensiplerini korumakta. Ümitköy işletmecisi ile konuştuğumuzda lezzetlerinin, bize taze ve kaliteli ürün kullanımı ve imalattaki kalite farkından kaynaklı olduğunu açıkladı.

Tek bir şubeden şuan şehrin en büyük kebapçısına dönüşmüş olan bu lezzet gerçekten insanların damağına taht kurmuş bir durumda. Öğle veya akşam saatlerinde yer bulabilme olasılığınızın düşük olduğu Düveroğlu, hem rekabetine göre uygun fiyatları ve üstün lezzet ve kalite standartları ile biz Ankara’lıların gönlüne taht kurmuş durumda.

Bizler tercihimizi özel Antep Lahmacun, Adana Kebabı, ve Terbiyeli Kuzu Şişten yana kullandık. Antep Lahmacun bizim yediğimiz normal lahmacunların aksine kuzu etinden, bol sarımsak ile hazırlanıyor ve müşterilerin beğenisine sunuluyor. Mekanda bu lezzeti yiyen insanlar kuzu kıyması kullanıldığını öğrendiklerinde gerçeğe inanmıyor, çünkü marine ve hazırlanma şekli ile bastırılan koku hiç kimseyi rahatsız etmiyor. Adana kebabı ise her sabah zırhlardan çekilip şişe takılıyor. Yediğinizde boğmayan ve lezzeti ağzınızda dağılan bir yapısı olan bu kebabı o kadar beğendik ki bizler bir tane daha söylemek zorunda kaldık :). Terbiyeli Kuzu Şiş ise her sabah kuzu etlerinin 24 saat boyunca marine makinesi içerisinde zeytinyağı ve baharatlar ile yoğurularak yumuşaması, kokusunu bırakması ve aromalanması ile hazırlanıyor. Masaya geldiği anda renginden anlayacağınız üzere yumuşacık ağızda dağılan bir lezzet olan bu kebap bizleri gerçekten büyüledi.

Antep Lahmacun: 13₺
Terbiyeli kuzu şiş: 38₺
Adana kebap: 28₺

Çalışma saatleri: Her gün 11:00-22:00
Açık Adres: Mutlukent Mahallesi, 2432. Cadde & 1924 Sk. 117-119-121, 06810 Ümitköy/Çankaya/Ankara
​Telefon: (0312) 235 11 11