Ankara’da Fotoğraf Çekebileceğiniz 4 Nokta

11/11/2018 

Okan Yurtseven

Ankara’da yaşıyorsanız ve fotoğrafçılığa da yeni başladıysanız bu gönderi tam size göre. Sokak ve manzara fotoğrafçılığı için Ankara’nın bu 4 güzide mekanına sizler için tekrar gidip bu gönderiyi yazdım. Eğer fotoğrafçılığa yeni başlamış ve yolunuzu kaybettiyseniz bu gönderi size iyi bir pusula olacak 🙂

1. Ulus

Resim

Resim

Ankara’da sokak fotoğrafçılığı konseptinin en iyi çalışabilecek yerlerinden biri Ulus’tur. Güvercin yemi ve çay satan seyyar satıcılardan tutun da bir beginner fotoğrafçı kilişesi olan ‘sümüklü sokak çocuğu’ portresine kadar birçok fotoğraf çekebileceğiniz, dilencilerden  buz gibi soğukta piyango bileti satan yaşlı amcalara kadar bir fotoğrafçı için malzemenin bol olduğu bir yerdir Ulus.  İlk fotoğrafta görmüş olduğunuz spor genel müdürlüğünün arkasında bulunan baharatçılar çarşısında da oldukça iyi kareler yakalayabileceğinizi de belirtmek isterim.

​Gündüz için böyle bol malzemenin olduğu yer hava karardıktan sonra da bir ayrı güzel oluyor. Mümkün olduğunca düşük F-stop değerine sahip (minimum 2.0, benim önerim 1.4) bir lens alıp hava karardıktan sonra buraya gelirseniz tahmin edemeyeceğiniz kadar güzel bokeh efektine sahip içinizi bir hoş eden fotoğraflar çekebilirsiniz. Eğer bir şekilde yüksek bir yere  (meydanı gören herhangi bir bina olabilir) çıkma imkanınız varsa içinizin bu hoşluğunu ikiye katlama ihtimali olan İngilizce tabiriyle ‘chill’  fotoğraflar elde edebilirsiniz.

İDEAL FOTOĞRAF İÇİN
İdeal Saat: Gün ve Gece
Fotoğraf Türü: Sokak Fotoğrafçılığı
İdeal Lens: Prime.
​Crop kameralar —> 35mm, Full Frame —> 50mm

2. Mogan Gölü

Resim

Resim

Resim

Ankaralıların genelde haftasonları gittiği, içinde mesire alanları, çeşitli lokantalar ve mangal için özel yerleri barındıran, şehrin merkezine biraz uzakta olan Mogan Gölü’nde manzara ve sokak fotoğrafçılığının birlikte çok iyi çalıştığını söylemek gerekir fakat öncesinde giriş için 1 tl gibi komik bir rakam ödemeniz gerekli tabii. Sadece Mogan’ın içinde değil dışında da fotoğraf çekebilirsiniz. Mogan’ın hemen karşısındaki otoyolun kenarında durup geniş açı kullanarak rüyalardan fırlamış fotoğraflar yakalayabilirsiniz. Bunu bir de günbatımına getirebilirseniz enfes kareler elde edebilirsiniz. Zaten bahsettiğim yolun kenarına gittiğinizde fotoğraf çekmekte olan birçok kişiyi görebilirsiniz.

Bu bölgede birçok kuş türünün yaşadığı biliniyor. Bu sebeple eğer bu alana ilginiz varsa bir şekilde telefoto lens edinmenizi öneririm. Her ne kadar bu tip lensler pahalı olsa da en azından bir günlük kiralayıp buraya gidebilirseniz oldukça tatmin edici fotoğraflara sahip olabilirsiniz. Masmavi bir göl manzarasının üzerinde uçan bir çift saksağan kuşunun kanat çırpışını kim fotoğraflamak istemez ki? 🙂

İDEAL FOTOĞRAF İÇİN
İdeal Saat: Günbatımı
Fotoğraf Türü: Manzara, Kuş Fotoğrafçılığı
İdeal Lens: Manzara—> Geniş açı, Kuş fotoğrafçılığı —> telefoto 300mm-400mm

3. Eymir Gölü

Resim

Resim

Resim

Mogan Gölü’nün hemen yanıbaşında olan Eymir Gölü de Ankara’da fotoğraf çekebileceğiniz nadide yerlerden biridir. Eğer özel aracınız yoksa ulaşım zor çünkü toplu ulaşım olanakları kısıtlı. Göle tepeden inerken muhteşem bir manzara ile karşılaşıyorsunuz ve tabi ki durup bu manzarayı fotoğraflamamak da olmaz. 🙂 Mogan’ın aksine sembolik de olsa girişte bir ücret ödemiyorsunuz. Bisiklet kiralayıp gölün çevresindeki yollarda turlarken hem spor yapmış hem de fotoğraf çekmiş olursunuz. Zaten bu yollara araç giriş çıkışı da yasak olduğu için güvenli ve huzurlu bir ortamda iyi fotoğraf kareleri yakalayabilirsiniz. Yürüyüş yaptığınız yolun etrafında yüzlerce ağaç var ve eğer dikkat ederseniz burada gezen küçük ve tatlı sincaplar görebilirsiniz. Bu güzel hayvanları fotoğraflamak sizi bir kat daha mutlu edebilir. Büyük telefoto lenslerine gerek yok sadece zoom tipi bir lens ile buraya gitmeye özen gösterin.​Eğer haftasonu buraya gelirseniz önünüze birden fotoğraf çektiren gelin-damat atlayabilir çünkü burası aynı zamanda düğün fotoğrafçılarının da uğrak yeridir. Bir fotoğrafçı olarak bu anları yaklarsanız kesinlikle kaçırmamanızı tavsiye edebilirim. Kontrast barındıran fotoğraflar hoşunuza gidiyorsa gelin ve damatı absürd bir arka planla beraber tek kareye sığrıdırıp düzgün bir kompozisyon oluşturmayı başarabilirseniz elde edeceğiniz  fotoğrafa  şaşkınlıkla bakıp kalabilirsiniz. Örneğin en mutlu gününde buraya gelmiş ve yeşillikler içindeki bir yolda yürüyen gelin ve damatın yanından burnunu karıştırarak geçen bir dayıyı, bir amcayı, bir teyzeyi fotoğraflamak emin olun en mutsuz anınızda bile size biraz moral vermeye yetebilir. Bu tabiki sadece küçük bir örnek fakat bu ve buna benzer  fotoğrafları yakalama ihtimalinizin oldukça fazla olduğuna eminim.

İDEAL FOTOĞRAF İÇİN
İdeal Saat: Gündüz
Fotoğraf Türü: Manzara, Doğa Fotoğrafçılığı
İdeal Lens: Zoom (kit lens)

4. Ankara Kalesi

Resim

Resim

Ankara’nın en anlamlı yerini sona sakladım. Üniversitenin ilk yıllarında aldığım bir tarih dersinde bu bölge hakkında bir araştırma yapmam gerekmişti. Ankara Kalesi’nin bulunduğu bölgenin şehrin kurulduğu nokta olduğunu ve insanların buradan şehire yayılmaya başladığını da bu araştırmam sayesinde öğrenmiştim. Ankara Kalesi’nin hem içinde hem de etrafında fotoğrafını çekebileceğiniz yüzlerce şey var. Kalenin etrafında birçok tarihi yapı, dükkan ve müze var. Ayrıca kalenin içine girip en tepesine  kadar çıktığınızda bütün Ankara’yı tepeden görmek  eminim ki sizin için oldukça büyüleyici bir deneyim olacaktır. Kalenin içindeki satıcı teyzelerin, otantik dükkanların ve yapıların da sizi ciddi anlamda etkileyeceğini söyleyebilirim.

Kalenin çevresindeki esnaflar da kendi fotoğrafının çekilmesine oldukça alışmış olacaklar ki birçoğu fotoğrafının çekilmesine izin veriyor ve onları tarihi dükkanlarında bakliyat, baharat veya hediyelik eşya satarken fotoğraflayabiliyorsunuz. Bu sebeple eğer buraya gelirseniz esnaflarla iletişim kurmaktan çekinmeyin çünkü muhtemelen Ankara’nın en sıcak kanlı insanları burada. Sadece kameranızı alıp gidin ve bu bölgenin fotoğrafını sadece görerek değil yaşayarak çekmeye çalışın.

İDEAL FOTOĞRAF İÇİN
İdeal Saat: Haftasonu Gündüz
Fotoğraf Türü: Portre, Sokak Fotoğrafçılığı
İdeal Lens: Prime lens, 35mm veya 50mm