Kuşakların Fotoğrafçısı: Foto Naci Stüdyosu

Alihan Koç & Buse Akar / Blog: ANKARA FOTOĞRAF STÜDYOLARI / COMD 357- Multimedia Journalism Sonbahar 2021-22 Final Projesi

Merhaba fotoğraf severler!
Bugün sizlere çocukluğumuzun büyük bir kısmını geçirdiğimiz Foto Naci Fotoğraf Stüdyosunu ve kısa tarihini anlatacağız. Bizlere bu fırsatı veren ve röportaj teklifimizi kabul eden Foto Naci’nin yöneticisi Öznur Ertem Ürer’e buradan teşekkürlerimizi sunuyoruz. Eğer sizler de bizim gibi anılara ve geçmişe önem verenlerdenseniz bu yazımızı okumanızı şiddetle tavsiye ediyoruz. Dilerseniz başlayalım!


Foto Naci Fotoğraf Stüdyosu’nu sizlerle birlikte keşfetmeden önce stüdyonun isim babası ve kurucusu değerli fotoğrafçı Naci Ertem’den ve hayatından bahsetmek istiyoruz. Naci Ertem mesleğine aşık belki de Ankara’nın en meşhur stüdyo fotoğrafçısıdır. 1958 yılında Kütahya Simav ilçesinde bir fotoğrafçının yanında fotoğrafçılık eğitimini alaylı olarak almıştır. Daha sonrasında ustası ona dükkânı bırakmış ve orada anıları sözcüklerle değil fotoğraflarla anlatmaya başlamıştır. 1958’in sonlarına doğru Ankara’ya gelmiş ve Foto Naci Fotoğraf Stüdyo’sunu açmıştır. O günden beri kuşakların fotoğrafçısı olmuş, deklanşörüyle anı ölümsüzleştirmeye devam etmiştir. Naci Ertem’in hayatını ve fotoğrafçılık öyküsünü bir de Naci Ertem’in kızı Öznur Ertem’in kendi ağzından dinleyelim.

Kızılay’da Ziya Gökalp Caddesi’nde bulunan Foto Naci Fotoğraf Stüdyosu’nun yönetimi yıllarca değişiklik gösteriyor. 1979 yılında Naci Ertem’in erken vefatının ardından Foto Naci mirasını değerli eşi Cumhuriye Ertem ele alıyor. Bir yandan üç çocuğuna bakan Ertem, bir yandan dükkânı idare etmeye başlıyor. Çocukları Özdemir Ertem ve Öznur Ertem daha öğrenci iken dükkâna gidip gelerek fotoğrafçılığın inceliklerini öğreniyorlar. 
 
 

 
 
2011 yılında Cumhuriye Ertemin vefatından sonra kuşakların fotoğrafçısı olma görevini iki kardeş  üstleniyor. TED Ankara Koleji’nin Naci abisi olarak bilinen Özdemir Ertem ise 2016 yılında hayata gözlerini yumarak hatıra dükkânını Öznur Ertem Ürer‘e devrediyor. O günden beri Öznur Hanım Ankara’daki müşterilerine hizmet vermeye ve geçmekte olan anı durdurmaya devam ediyor.
 
 

 
 
Foto Naci Fotoğraf Stüdyo’su müşterilerine Kolej‘in karşısındaki dükkânda Öznur Ertem Ürer’in yönetiminde profesyonel kadrosuyla hizmet vermeye devam etmektedir. Bizler de sizler için Naci Ertem’in mirası olan stüdyoyu ziyaret ettik ve çektiğimiz görüntüleri sizler için derledik. 

Foto Naci Fotoğraf Stüdyosu’nda objektiflere poz veren çocuklar sadece bizler değiliz. Beren Saat’ten İrfan Değirmenci’ye kadar birçok ünlü isim de Foto Naci Fotoğraf Stüdyosu’nun objektifine poz vermiş ve anılarını stüdyonun geniş arşivine katmış. 

Öznur Hanım, Foto Naci Fotoğraf Stüdyosu’nun diğer stüdyolardan farkının 60 yıllık arşivi olduğunu bizlere belirtiyor.  Foto Naci’de bulunan bu arşiv yediden yetmişe birçok insanın anı miraslarını içinde barındırıyor. Bu fotoğrafların bir araya getirilerek yaratıldığı tasarımlar “nostalji tablosu” adıyla müşterilere nostaljik bir hatıra kazandırıyor. 
 
 
 
 

 
 
Fidanlık, Ziya Gökalp Cd. 45/2, 06420 Çankaya/Ankara