Ankara'nın En İyi 3. Dalga Kahvecileri

Merhaba sevgili kahve severler,
Geçtiğimiz bir kaç yıl içerisinde, 3. dalga kahve dükkanları İstanbul’dan sonra Ankara’da da popüler olmaya başladı ve kahve severlerin büyük ilgisi sayesinde sayıları her geçen gün çoğaldı. Hemen hemen Ankara’nın bir çok semtinde, 3. dalga kahve dükkanlarına rastlamak mümkün.
Peki 3. dalga kahve nedir? Kısaca 3. dalga kahveyi anlatmak gerekirse; kahveyi büyütme, kavurma ve demleme yöntemlerinin hepsini içeren işlemdir. 3. dalga kahveciler bu yöntemleri uygularken, dünyanın dört bir yanındaki küçük çiftliklerde üretilen kahvelerin çekirdeklerini kullanıyorlar. Genellikle kahve çekirdeklerini her gün kavurup, demlemeden hemen önce de öğütüyorlar. Böylelikle 3. dalga diye isimlendirilen kahveler demlenmeye hazır oluyor. 3. dalga kahve hareketi, biz Ankaralı kahve severlerin sohbet edip, kahve içeceğimiz yerlerin az olmasından şikayetçi olduğumuz zamanlarda hayatımıza girdi ve iyi ki de girdi! Bu yazımızda Ankara’da kahve içilebilecek 4 en iyi 3. Dalga kahve dükkanlarını sizlerle paylaştık.
İyi okumalar 🙂
1. GÖZLERDEN UZAK: PADAM COFFEE SHOP 
padam_orig
3. dalga kahve denilince, şehrin gözlerden uzak kahvecisi Padam Coffee Shop aklımıza gelmeseydi kendilerine haksızlık etmiş olurduk. Kavaklıdere’de küçük bir dükkanda harika kahveler hazırlayan bu mekan, kahve konusunda oldukça iddialı. Aeropress, chemex, V60 ve syphon gibi çeşitli kahve demleme yöntemlerini kullanarak, kahvenin aromasını arttırıp, müşterilerine lezzetli kahveler sunuyorlar. En iyi hazırladıkları kahve; americano. Kahvenin yanı sıra, yaz aylarında çokça tercih edilen, buz gibi frozenlar ve smoothieler hazırlıyorlar. Ev yapımı tatlı ve tuzlu atıştırmalıklar, vegan yiyecekler ile bir çok kişiye hitap ediyorlar. Çay severlere üzücü haber, maalesef dükkanlarında çay servisi bulunmuyor. Çoğu kahvecinin aksine, yakınlarında kahveciler yok. Kavaklıdere’de bulunan Dost Kitabevi’nin hemen yanında. Kısa bir süre önce keşfetmemize rağmen hem yaptıkları kahveler hem de hayvan sever bir mekan olmasıyla, Padam Coffee Shop favorilerimiz arasına girdi bile 🙂
Adres: Atatürk Bulvarı 237/16 Kavaklıdere Çankaya ANKARA
Telefon: 0 312 467 23 26
Çalışma Saatleri: Hafta İçi 07.30 – 21.00
Cumartesi 10.30 – 21.00
Pazar 12.00 – 20.00
 
2. LANET OLASI FEDERALLER: FEDERAL COFFEE CO.

İstanbul ve Adana’dan sonra Ankara’ya da açılan, 3. dalga kahve akımının öncüsü Federal Coffee Co. hepimize “Oh be!” dedirtti diyebiliriz. Via Flat Yaşam Sokağı’nda oldukça büyük bir alana sahip olan Federal Coffee Co. , hafta içi beyaz yakalıların, hafta sonu ise gençlerin uğrak noktası. Mekanda çalışan baristaların sırtlarında yazan “Lanet Olası Federaller!” yazısı o kadar hoşumuza gitti ki, başlıkta da bu esprili cümleyi kullanmak istedik. Chemex, aeropress, V60 ve syphon gibi kahve demleme yöntemlerinin yanı sıra, kendilerine özel el yapımı Chopper, Road King ve V12 adlı kahveleri de bulunmakta. Özellikle kahve ile birlikte bitter çikolata, Meksika biberi ve portakal kabuğunu pişirip hazırladıkları Road King’i denemenizi öneririz. Birçok kahve dükkanından farklı olarak, Federal Coffee Co. alkollü kahveleriyle de meşhur. Sultan Abla’nın hazırladığı günlük taze atıştırmalıklarla birlikte kahvenizi yudumlarken bize teşekkür edeceksiniz 🙂
 
Adres: Beştepe Mahallesi, Yaşam Sokak, Via Flat, No 7, Yenimahalle, Ankara
Telefon: 0 312 219 01 09
Çalışma Saatleri: Hafta içi ve Hafta sonu 10.00 – 00.00
 
3. TUNALI’NIN EN İYİSİ: LUNGO ESPRESSO BAR

20 m2’lik şirin mi şirin dükkanlarında, neredeyse hazırlamadıkları kahve yok. Ne söylerseniz harika bir şekilde hazırlayıp, servis ediyorlar. Kullandıkları demleme yöntemleri arasında chemex, aeropress, V60 ve clever bulunuyor. Ankara’nın bu sıcak günlerinde misafirlerinin en çok tercih ettiği kahvelerin ice americano ve ice latte olduğunu söylüyorlar. Kahvenin yanı sıra el yapımı limonataları da bugünlerde en çok tercih edilenler arasında. Tatlı ve tuzlu atıştırmalıkları anlaşmalı oldukları bir pastaneden günlük taze olarak gelirken, soğuk sandviçlerini kendileri hazırlıyorlar. “Kum” isimli meşhur smoothielerini denemeden dönmeyin! Lungo Espresso Bar, uzun süren arkadaş sohbetleriniz için pek uygun bir mekan olmasa da, ayak üstü uğrayıp lezzetli kahveler içebileceğiniz Ankara’daki nadir 3. dalga kahvecilerden!
Adres: Tunalı Hilmi Caddesi, Bülten Sokak No:26 Çankaya ANKARA
Telefon: 
0 312 428 44 14
Çalışma Saatleri: 
Hafta içi ve Hafta sonu 10.00 – 01.00
 
4. SENDROMSUZ PAZARTESİLER İÇİN: R.O.R CAFE & ROASTERY

İlk şubesini 2016 yılında Bahçelievler’de açan ROR Cafe & Roastery, 2017 yılında Bilkentliler ile buluştu. ROR nedir? diye merak ettik ve öğrendik. ROR yani “rate of rise” kahve kavurma esnasında tane sıcaklığının birim zamandaki ilerleyişiymiş. Bilkent şubesi en çok Bilkent öğrencilerine ve Bilkent’te yaşayan ailelere hitap ediyor. Chemex, aeropress, V60 ve syphon demleme yöntemlerini diğer 3. dalga kahveciler gibi ROR Cafe & Roastery’ de kullanıyor. En iddialı oldukları kahve; filtre kahve. Jamaica Blue Mountain isimli, tadım puanı 9 olan filtre kahvelerini denemenizi öneririz. Evinizde kendi kahvenizi kendiniz demlemek isterseniz, mekanın içerisinde bulunan satış reyonlarından taze kavrulmuş çekirdeklerini ve 3. dalga demleme ekipmanlarını satın alabilirsiniz. ROR Cafe & Roastery’nin iç tarafında bulunan geniş, ışıklı masalar ders çalışmak için oldukça kullanışlı. Sabah 8:40 derslerinden önce uğrayıp kahvenizi alabileceğiniz ya da okul çıkışlarında uğrayıp arkadaşlarınızla sohbet edebileceğiniz ROR Cafe & Roastery  Bilkentlilere eşsiz bir kahve deneyimi vaat ediyor, mutlaka gitmelisiniz!
Adres: Üniversiteler Mahallesi Ankuva AVM No:12 06800 Bilkent ANKARA
Telefon: 0 312 223 23 36
Çalışma Saatleri: Hafta içi ve Hafta sonu 08.00 – 01.00