Ankara’da 4 Farklı Anadolu Lezzeti

Seren Bayraktar – Ömer Bezirgan – Uğur Özdemir Blog: Ankara’da Anadolu Lezzetleri / Comd 357 Multimedia Journalism Sonbahar 19/20 Listeleme Projesi

Merhaba yöresel yemek düşkünleri!
Türk mutfağının ününü tartışmaya gerek yok. Lahmacundan kebaba, baklavadan dönere oldukça zengin bir mutfağa sahibiz. Biz de, siz sevgili takipçilerimiz için ülkemizin dört bir yanından dört farklı lezzeti Ankara’da keşfe çıktık. Diyarbakır mutfağının iştah kabartan ciğerini, Tarsus’un sumaklı tantunisini, Trabzon’un çıtır çıtır pidesini ve Erzurum’un dillere destan cağ kebabını, Ankara’nın farklı mekanlarında sizler için dolaştık ve en iyi mekanları sizler için listeledik. Biz yerken yemeklerin tadına doyamadık. Eminiz ki sizler de yediğinize pişman olmayacaksınız. Öyleyse hazır mısınız? Başlıyoruz!

1.Ciğer Severlere: Umut Ciğercisi

İlk lezzet durağımız Diyarbakır mutfağının meşhur ciğerini hakkıyla yapan ve müşterilerine sunan Umut Ciğercisi oldu. Çankaya’da salaş bir mekan olan Umut Ciğercisi, Diyarbakır yöresi düşkünleri tarafından büyük ilgi görüyor. Yerli ustalarıyla, müşterilerine Diyarbakır’daymış hissi veriyor. Umut Ciğercisi’ni, Ankara’nın en iyisi yapan püf noktalarından biri ise tercihini kuzu ciğerden yana kullanıyor olması. Günlük taze kesim ciğerleri özel baharatlarla harmanlayan ustalar, ciğerleri kömür ateşinde pişirdikten sonra sıcak sıcak müşterilerine sunuyor. Bol soğan ve maydanoz da Umut Ciğercisi’nin olmazsa olmazlarından. Domates, közlenmiş biber ve limon ciğerin yanında ayrı bir tepside ikram ediliyor. Masanın görüntüsü bile bizim iştahımızı kabartmaya yetti. Yemeye doyamadığımız ciğerleri, sizlere de tavsiye ediyoruz. Şimdiden afiyet olsun.

Tek Kişi Fiyat: 35 TL
Adres: Kızılırmak, 1425. Cd. No:30, 06510 Çankaya/Ankara
Tel: (0312) 287 70 78
Çalışma Saatleri: 10.00-22.00

2.Mersin’in Ünlü Tantunisini Ankara’da Aramak: Uluçay Tantuni

Ankara’da yöresel lezzetler arama rotamıza Mersin’in meşhur tantunisi ile devam ediyoruz. Tantuni her ne kadar sıradan bir yemek olarak görünse de aslında püf noktaları çok önemli. Mersin’de tantuninin tadını tatmış bir ekip olarak Ankara’da bu arayışımızda epey bir zorlandık doğrusu. Arkadaşımız Ömer’in geçtiğimiz sene kış lastiklerini değiştirmek için gittiği Şaşmaz Oto Sanayi Bölgesi’nde beklerken keşfettiği mekan bizim için, Ankara’da Mersin’in kapılarını bizlere açan bir adres oldu. İkinci durağımız olan Uluçay Tantuni’yi nasıl keşfettiğimizin hikayesi kısaca böyleydi.

Ustamız Hakan Uluçay aslen Ankara’lı, zamanında babasının kaporta dükkanında çalışırken kendi işini kurma fikri ile yola çıkıyor. Ankara’nın en iyi tantunicisi olmak hayali ile 1 sene boyunca Mersin’li bir ustanın yanında ücretsiz olarak staj yapıyor. Sonrasında Küçük bir minibüste satış yaparak başladığı tantuni yolculuğuna şuan Şaşmaz’da bir kaporta dükkanından devşirme 320 m2 ve 90 kişi kapasiteli bir dükkanda devam ediyor. “Peki bu işin en iyisi nasıl olunur?” sorusuna ustamızdan çok net cevaplar aldık. Etin günlük kesim olması ve kullanılan tüm malzemelerin dışarıdan direkt satın almak yerine üreticiler ile anlaşarak kendi istedikleri şekilde ürettiriyorlar. Yani biber turşusundan domatesine, lavaşından etine bütün malzemeler organik ve kendi yörelerinden getirtiliyor. Kısaca mükemmel bir tantuni yapmanın sırları bu şekilde.

Eğer siz de tantuniye bizim kadar düşkünseniz, veya Mersin’de tadına baktıktan sonra artık başka yerde yiyemem diyorsanız, Uluçay Tantuni kesinlikle ön yargılarınızı yıkabilecek bir mekan.

Et Tantuni: 15 TL
Tavuk Tantuni : 12 TL
Adres: Bahçekapı, 2565. Sk. No: 16, 06797 Etimesgut/Ankara
Tel: (0312) 278 33 01
Çalışma Saatleri: 09.00-20.00

3. Erzurum’un Dillere Destan Lezzeti: Eski Konak Oltu Cağ Kebap

Erzurum denince aklımıza gelen meşhur Cağ kebabını Ankara’da aramaya çıktık. Galiba Ankara’nın en iyi Cağ kebabını bulduk. Düzeltiyoruz, galiba değil, eminiz! Öveçler’de yer alan Eski Konak Oltu Cağ Kebapçısı bu konuya noktayı koymuş diyebiliriz. Küçük ve samimi bir mekanda bizi Selami usta karşılıyor. Açıkcası hiçbirimiz Cağ kebabını daha önce Erzurum’da deneme fırsatı bulamadık, fakat iddia ediyoruz yerken inanılmaz bir keyif alacaksınız.

Bu dillere destan lezzetin püf noktalarını Selami ustaya sorduk. Bildiğiniz üzere Cağ kebapçılarında et önemli noktadır ve genellikle gün boyu ateş üzerinde takılı bir şekilde durur. Müşteri geldiği zaman ateşte duran Cağ’da parça kesilerek servis edilir. Fakat Selami ustanın lezzet sırrı tam olarak bu noktada ortaya çıkıyor, çünkü kendisi Cağ kebabını buz dolabında muhafaza ediyor ve müşteri geldiği zaman ateşe atıyor. Et taze piştiği için 15 dakika kadar beklemeniz gerekiyor, ama buna kesinlikle değer. Sadece et değil, salatada kullanılan sebzeler bile müşteri geldiği zaman kesiliyor ve salata tap taze hazırlanarak servis ediliyor. Bu dillere destan lezzeti siz de tattıktan sonra eminiz ki bize teşekkür edeceksiniz.

Şiş fiyatı: 12 TL
Adres: Öveçler Mah., 1112. Cad. (Eski 3 Cad.), Günaydın Fırını Arka Sokağı Salı Pazarı No:13, 06460 Çankaya/Ankara
Tel: (0312) 472 59 79
Çalışma Saatleri: 08.00-00.00

4.Trabzon’un Taş Fırınlarından Ankara Sokaklarına: Zigana Pide

Trabzon pidesi, Türkiye’nin her yerinde kolayca bulunabilir, fakat Trabzon’da pide yemediyseniz eğer şimdiye kadar yediklerinizi unutmalısınız. Doğrusunu söylemek gerekirse Ankara’da gerçek Trabzon pidesini ararken biz de epey bir zorlandık. En iyi lezzeti ararken keşfettiğimiz Zigana Pide ise bu övgüleri fazlasıyla hak ediyor.

Mekana girdiğinizde dikkatimizi çeken ilk şey çatal ve bıçak servisi bulunmuyor, kısaca pidenin elle yenmesi gerektiğini belirtiyorlar. Bol malzemeli pidemiz fırından çıktığı anda ağız sulandırıyor. İnanılmaz güzel kıtır kıtır ekmeği, üzerinde bir kalıp eritilen tereyağı, içindeki bol malzemesiyle birlikte tahmin edemeyeceğiniz kadar lezzetli bir pide deneyimleme fırsatı sunuyor bize Zigana Pide. Hiç şüphesiz şimdiye kadar yediğimiz en iyi pide diyebiliriz. Dikkat etmeniz gereken tek bir nokta var, pideler çok yağlı geliyor. Aslında olması gereken bu, fakat yine de bir pideyi iki kişi paylaşmanızı tavsiye ediyoruz.

Bu ağız sulandıran lezzeti denemek için daha fazla beklemeyin ve Ankara sokaklarında Trabzon’un taş fırınlarından gelen lezzeti keşfedin!

Kuşbaşılı Kaşarlı Pide : 28 TL
Adres:  Emek, Bişkek Cd. 34/A-B, 06490 Çankaya/Ankara
Tel: (0312) 387 09 99
Çalışma Saatleri: 09.00-21.00