Sizin için Tattık: Ankara AOÇ Bölgesinden Sokak Lezzetleri

Barkın Polat, Ömer Eren Çınar, Kerem Erbay / Blog: ANKARA SOKAK LEZZETLERİ / COMD 357 Multimedia Journalism 2021-2022 İlkbahar Dönemi Listeleme Projesi

Yüksek protein, mineral ve vitamin kaynağı olan sakatatın faydaları saymakla bitmez. Aşırıya kaçılmadan tüketildiği sürece, içinde bulunan demir minerali, A ve B vitaminlerinin vücuda büyük yararı bulunuyor. Ama bu faydalarının yanında lezzeti konusunda farklı görüşler var. Yoğun tadı yüzünden seveni çok olan sakatatın sevmeyeni de bir hayli fazla. Eğer siz de sakatatı seviyorsanız ya da bir farklılık olsun diye denemek istiyorsanız bu liste tam sizin için. Ankara’daki farklı sakatat mekanlarını sizler için derledik.

1. CİĞERCİ BAHATTİN

Ciğerseverlerin vazgeçilmez durağı haline gelmiş olan, 1995 yılında Mersin Yoğurt Pazarı’nda başlayan yolculuğuna ülkemizin çeşitli bölgelerinde devam eden Ciğerci Bahattin, Ankara’nın en gözde ciğer restoranlarından birisi haline geldi. Yerleşmiş meze kültürü ve çeşitli ikramlarıyla müşterilerine görsel şölen sunuyor. Bunun yanında buz gibi yayık ayranı denemeden geçmeyin. Günün her saati çok yoğun bir müşteri akınına uğrayan restoranın yemek servisi de çok hızlı gerçekleşiyor. Bu durum doğal olarak müşteri memnuniyetini arttırsa da, arka planda servis elemanlarının bu hıza yetişmek için yoğun bir çaba sarf ettiğini gözlemleyebilirsiniz. Her ne kadar geniş bir menüsü olsa da, bizim yaptığımız gibi asıl ustalıkları olan ciğer ve yürek şişi denemenizi tavsiye ederiz. Mezelerinden de bol bol istemeyi unutmayın!
Adres: ​Oğuzlar, Ceyhun Atuf Kansu Cd. No:53, 06520 Çankaya/Ankara
Telefon: (0312) 287 87 88

 

 

2.ÇORBACI HASAN USTA

​Ankara’da üç şubesi bulunan Çorbacı Hasan Usta, günün her saati, 7/24 hizmet veriyor. Çorbacı Hasan Usta’yı diğer çorbacılardan ayıran en önemli özellik hızlı servisi ve Antep usulü çorbası. İşletmenin bakır kâsede yapılan çorba sunumları ve fotoğraflarda görebileceğiniz üzere ilginç bir salata sunumu bulunuyor. Açıkçası biz bu servisi çok orijinal bulduk. Kelle paçadan, işkembeye kadar birçok çorba çeşidi bulunan restoranda bizim favorimiz ayak paça idi. Altı saat kemik suyunda kaynatıldıktan sonra özel Antep sosu ile servis edilen terbiyeli ayak paçanın tüm dertlere şifa olacağını düşünüyoruz. Bütün şubeleri benzer kalitede olan Çorbacı Hasan Usta’nın size en yakın olan şubesine gidebilirsiniz!

Menü
Adres: Oğuzlar, Ceyhun Atuf Kansu Cd. No.73, 06490 Çankaya/Ankara
Telefon: ​(0312) 241 30 96

 

 

3.KÖROĞLU İŞKEMBECİSİ

​Bir sonraki durağımız ise Köroğlu İşkembecisi. 1988’den beri çorbada tuzumuz olsun sloganıyla yola çıkan restoranımız sakatat çorbalarıyla ünlü. Ama bizim asıl değinmek istediğimiz yemeği ise mumbar. Birçok güzel baharatla hazırlanan bu Adana yemeğini Köroğlu’nda deneyimlemeden mumbar sevmiyorum demeyin. Zira editörlerimizden Eren mumbar kelimesini ne zaman duysa yüzünü ekşitiyordu. Fakat Köroğlu’nda servisi gördüğünden itibaren nefret ettiği yemek bi’ cazip gelmeye başladı. Editörlerimizden Kerem Erbay, Mersin-Adana yöresinde yetişmesine rağmen hayatında yediği en lezzetli mumbarlardan biri olduğunu içtenlikle söyledi. Bir parça aldığınızda adeta zevkin doruklarına ulaşıyorsunuz. Size, fotoğraftan mumbarın kokusunun ve lezzetinin geldiğine yemin edebiliriz fakat kanıtlayamayız. Ama Eren ile birlikte gittiğimizde o bile kendini tutamadı. Hatta şu an kendisinin favori gece yarısı yemeği mumbar oldu. Siz de damak zevkinize önem veriyorsanız lezzetli tereyağı sunumu ile Ümitköy Köroğlu mumbarını kaçırmayın deriz. Gitmişken emektar garsonların sıcak sohbeti eşliğinde bir bardak çayı da bizim yerimize de için!


Menü
​Adres:  Hilmi Barlas City Park, Prof. Dr. Ahmet Taner Kışlalı Alacaatlı Cad/Çankaya Ankara TR, 2813. Sk., 06810 Yenimahalle
Telefon: (0312) 241 30 96

 

 

4.KOKOREÇÇİ BERAT USTA

Dördüncü ve son durağımız ise samimiyetini dükkandan içeri girer girmez hissedebileceğiniz bir esnaf lokantası, Kokoreççi Berat Usta. Hemen yanınızda nar gibi kızaran kokoreçlerin ve ‘cıs cıs’ yağ seslerinin eşliğinde ‘atom’ keyfi bir başka oluyor. Ayrıca 2020’de Bakan Kasapoğlu ve Cedi Osman’ın tercihinin Berat Kokoreç olduğunu söylemeden geçmeyelim. Atomun dışında da kokoreç, tandır, ciğer ve atom sakatat çeşitlerini bizlere sunan Berat usta ile ettiğimiz muhabbette, ustamız hikayesini şöyle anlatıyor: “Bu işi ufak yaşta İzmir’de ustaların yanında öğrendik. Kendimizi geliştirdikten sonra 2018’de burayı kurduk. Ürünlerimiz günlük ve taze olarak kuzu etinden yapılıyor. 2018’den beri yaşadığı zorlukları anlatmasını istediğimizde ise ustamız şöyle cevap veriyor: “Mutlaka her işte olduğu gibi bu işte de zorluklar var. Biz bu işletmeyi etimizle tırnağımızla kurduk. Bize anneden, babadan veya bankadan bir miras kalmadı bu iş için. Özellikle ekonomik açıdan kötü bir süreçten geçiyoruz. Aldığımız ürünü ertesi gün aynı fiyattan alamıyoruz. Her gün zam geliyor. Ete zam gelince doğal olarak sakatata da zam geliyor. Esnaf olarak biraz zor durumdayız.” Son olarak tadına bakma şansı bulduğumuz atomu insanların çok bilmediğini söylüyoruz ve Berat Usta’dan bizi bilgilendirmesini istediğimizde ise: “Biz atoma bebeğimiz diyoruz. İçerisinde uykuluk, badem ve boğazlık var. Uykuluk karaciğerden çıkan 50-60 gram arasında nadir bir parçadır. Boğazlık dediğimiz kısım hayvanın boğazındaki gerdandır. Badem dediğimizde ise bazıları Antep badem fıstığı sanıyor. Öyle değil. Kuzu bumbarın üstünden alırız. Bu üç bölgeyi bağırsakla sardığımızda ise ortaya atom çıkıyor.” 
Ustamızın anlattığı atomun gerçekten kendine özgü ve lezzetli bir tadı olduğunu söyleyebiliriz.  Fakat diyetteyseniz bir günlüğüne ara vermeniz gerekebilir çünkü oldukça yağlı bir lezzet sizi bekliyor :).

Adres: Aşağı Öveçler Mah, 1314. Cd. No:5, 06460 Çankaya/Ankara
Telefon: 0534 744 86 07

 

Berat Usta ile Sohbet‘imizin ses kaydına da buradan ulaşabilirsiniz!