Dövmeli Balerin Reyna

Dilay Demirgan & Sevgi Irmak Alpaslan  / Blog: tattarted / COMD 357- Multimedia Journalism Sonbahar 2021-22 Final Projesi

Dövme yaptırmak biz de dahil birçoğuna ilgi çekici, seksi veya havalı hissettirebilir. Bunu sizin için dövme infografisi hazırlarken Ankaralı dövmeseverlerden öğrendik. Ancak bu güzel hislerin yanında insanların dövme konusunda çekincelerine de şahit olduk. Biz dövme yaptırmayı kafasına koymuş birinin çekincesi hijyen veya tasarım gibi konulardır diye varsayıyorduk ki önemli bir noktayı kaçırmışız: bazı mesleklere getirilen sınırlandırmalar. Öğretmenlerden veya doktorlardan bahsetmiyoruz. Zarafetleriyle insanları büyüleyen, sıkı çalışmalarıyla sporcuları aratmayan balerinler ve onlara getirilen dövme kısıtlamaları var aklımızda. Profesyonel balerin Reyna Ulucan aklımıza takılan bu konuda bizi aydınlatmak için bloğumuzun konuğu oldu ve dövme tutkusunu bizlerle paylaştı. Hadi başlayalım!
Picture
Dövmeli Balerin Reyna Ulucan bale ayakkabıları yani “point” ile poz veriyor. Kollarındaki ve boynundaki dövmeleri görmek de mümkün. Bu fotoğraftan sonra Reyna yeni dövmeler de yaptırmış.


Ankara’da doğup büyüyen Reyna küçük yaşta ebeveynlerinin desteğiyle baleye başlamış. Kurslarla başlayan bale eğitimini Hacettepe Üniversitesi Ankara Devlet Konservatuvarı‘nda tamamlayan Reyna profesyonel bir balerin. “Kendimi bildim bileli bale hep hayatımın bir parçasıydı” diyen Reyna, her gün sıkı çalışmanın yorucu bir tempo olduğundan ama bunun hayatına düzen getirdiğinden bahsetti. Dışardan bakınca sadece dans edilen bir okul gibi görünse de disiplinli hocaların fazlaca yüksek beklentilerini tatmin etmeye çalışmak Reyna ve diğer bale dansçıları için çoğu zaman yıpratıcı olmuş.

Picture
Reyna’nın dövmelerinin son hali.
Picture
Neredeyse sol kolunu “kapatan” yani dövme ile kaplatan Reyna: “Yaşanmışlıkları bana göre en anlamlı şekilde, cildimde taşıyorum”.

​Balenin yorgunluğunu yine dans ederek atabildiğini söyleyen Reyna 16-17 yaşlarında dövme yaptırmaya başlamış. Konservatuvar zamanlarına denk geldiği için kostümlerinin altında kalacak yerleri seçmeye özen göstermiş ancak durum kısa sürede “kontrolden çıkmış”. Yaptırdığı hiçbir dövmeden pişman olmadığını belirten Reyna, hayatı boyunca cildinde taşımaktan mutlu olacağına emin “aksesuarlar” olarak bahsediyor dövmelerinden.

Picture
Esnekliğini korumak için günlük “stretching” antrenmanı sırasında Reyna.
Picture
Özel spor hocasıyla ağırlık antrenmanı yapması gerektiğini söyleyen Reyna, kaslarındaki anormal bir değişikliğin profesyoneller tarafından hemen fark edileceğini söylüyor.

Mezun olduktan sonra kariyer planını tam zamanlı balerinlikten yarı zamanlı dans kursu hocalığına doğru yönelten Reyna artık dövmelerinin kariyeri üzerinde o kadar büyük söz sahibi olmadığını belirtiyor. Şimdi sahneye çıktığı zaman gururla taşıdığı dövmeleri bir zamanlar hocalarıyla tartışmasına hatta oynayacağı rollerin değişmesine bile sebep olmuş. Kostümle veya makyajla kapatılan dövmeler yerini “kararlarını özgürce alan” bir kıza bırakmış.

Picture
Reyna’nın en sevdiği dövmesi sol kolundaki minik balerin kız çocuğu. Küçüklüğünden bu yana bale yaptığından onun için anlamı büyükmüş.
Picture
Bir diğer favori dövmesi “Filled with the poison but blessed with beauty and rage” yazısı. Narin görüntüsü altındaki eğlenceli kişiliğini yansıttığını düşündüğünden yaptırdığı bir dövme.
.
.
“Zehirle dolu ama güzellik ve tutkuyla kutsanmış”

Dövmenin neden balerinler için “yasak” olduğunu sorduğumuzda aldığımız cevaplar biz dövmeseverleri biraz kırdı. Estetik kaygılarla yapılan bir iş olduğundan balenin “adını lekelemek” olarak görülüyormuş dövme yaptırmak. İçinde barındırdığı disipline ters düşen bir davranış olarak adlandırılıyormuş. Dünya genelindeki duruma baktığımızda ise San Francisco Bale Sanat Yönetmeni Helgi Tomasson’ın bir yazısıyla karşılaşıyoruz. “Bugünlerde dövmeli daha çok sanatçı var ama performanslar için örtbas edilebildikleri sürece bununla bir sorunum yok” diyen Tomasson, vücudun bale dansçıları için bir tapınak olduğunu ve “temiz” tutulması gerektiğini söylemiş. İşin komik tarafı ise Tomasson dövmeleri olan ve bunları kendisi tasarlamış bir uzman. Dövmesi olan bale dansçılarındaki sayı değişse de onlara karşı olan bu tutum değişmemiş. 

Picture
 
Picture
 

Durum böyleyken biz de insanların dövmeli balerinler hakkındaki fikirlerini merak ettik ve 100 Ankaralıya çeşitli sorular sorduk. Soruları duyduklarında neredeyse hepsi şaşkına dönse de bizi kırmadan cevap verdiler. Ayrıca bale dansçılarının da dövme konusundaki düşüncelerini merak ettik ve Reyna’nın yardımıyla 20 profesyonel bale dansçısıyla konuşma fırsatını yakaladık. Onlardan da aldığımız cevaplar yardımıyla hazırladığımız infografik sizi bekliyor. Bir göz gezdirin bizce.
Picture
 


Yukardaki inforafikte de gördüğünüz üzere insanların dövmeli balerinlere yaklaşımı çok iç açıcı değil. Onlara katılmamakla birlikte bu yaygın görüşü değiştirmeyi kendimize görev edindik. Çoğunluğun argümanı dövmeli bir balerinin dans ederken yeteri kadar narin veya profesyonel görünemeyeceği yönündeydi. Biz de bunun tam tersinin mümkün olduğunu göstermek için Reyna’nın dans videolarını çektik ve izlemeniz için hazırladık. Dövmeli ve profesyonel nasıl olunur oynat bakalım!

Yazımızın sonuna geldik. Umarız siz de en az bizim kadar eğlenmiş ve büyülenmişsinizdir. “Dövmeli balerin de neymiş!” gibi bir fikriniz varsa umarız değiştirebilmişizdir.