İki Dünyanın En İyisi: R&B’nin Prensesi AYDEED ve Bir Hayali Olan Ayça

Ekin Öztürk  & Zeynep Varlıer / Blog: zeynep ve ekin “onrepeat” / COMD 357- Multimedia Journalism Sonbahar 2021-22 Final Projesi

Hiç gerçek bir sanatçıyla tanıştınız mı sevgili okurlar? Gerçekten yaptığı işi isteyerek yapan, her küçük parçasına kendinden katabileceği her şeyi katan bir sanatçıdan bahsediyoruz. Hani ruhunuzda biraz hareketlenme yaratan sanatçılardan… Tanıştıysanız bilirsiniz bu tarif ettiğimiz hissi, ama eğer ki tanışmadıysanız; inanın hiç sorun değil.

On Repeat okuyucuları, izninizle sizlere Türkiye’de R&B’nin geleceği olduğuna inandığımız şarkıcı ve söz yazarı AYDEED’i sunuyoruz.

AYDEED, Trap Soul ve R&B müziği ülkemizde yapan sayılı sanatçılardan bir tanesi, Ayça Dalaklı’ysa İzmir doğumlu bir üniversite öğrencisi. Hannah Montana’nın “Best of Both Worlds” dediğini duyar gibi olmuşsunuzdur belki sizler de bizim gibi. Bugün Ayça’yla hem AYDEED’i hem de müziği konuştuk bu yüzden bu konuyla ilgili yorumu kendisine bırakıyoruz.
Picture
 
 

 
Trap Soul, HipHop, R&B gibi kelimeler belki de AYDEED’i saygıdeğer bir janraya oturtabiliyoruz ama bize göre sanatçıyı da onun müziğini de en iyisi kendisi tanımlayabilir. 

Ayça da bizim gibi düşünüyor olmalı ki ona müziğini sorduğumuzda bize,

“Bir müzisyen olarak gelişimimin henüz tam olarak başladığını bile yeni yeni düşünmeye başladım.” 

“Yeniliklere açık olduğumu düşünüyorum. Farklı sound’ları birleştirmeyi seviyorum. Yaklaşık 2012’den beri takip ettiğim K-Pop’un farklı bileşenlerini R&B, Urban, Pop gibi sound’larla birlikte kullanmayı seviyorum. Müziğime ise tek bir etiket yapıştıramam herhalde ki artık janra meselesi çok da ortada kalmadı diye düşünüyorum. Sound’lar evrildi, neredeyse tüm şarkılar hibrit olmaya başladı. Artık “Şu janrayı yapıyorum.” demek oldukça zor. Ben de hibrit müzik yapıyorum.” cevabını verdi.
Picture
 
Ben masanın üzerine çıkıp şarkı söyletilen çocuktum.
Her röportajında yeniliklere açık olduğunun altını çizen Ayça, 1999 doğumlu bir Başak burcu, üstelik küçüklüğünden beri de müzikle ilgileniyor.

İlk single’ı “Aklımda” çıktığında çoktan Bilkent Üniversitesi’nde bir öğrenci olan Ayça’nın söz yazma ve şarkı söyleme tecrübeleri ortaokul zamanlarına kadar gidiyor. Müziksiz bir dönemi olmamış hayatında anlayacağınız!

“İlkokuldayken arkadaşlarım ve ailem fark etti sesimi. Daha sonra uzun süre kendime cover yaptım ve ortaokulda söz yazmaya başladım. O zamanlar aklımda kendi şarkılarımı yayınlamak yoktu küçük olduğum için. Olayın bir sonraki seviyesini kestiremiyordum henüz. Daha sonra 2018 yılında yolum bir prodüktörle kesişti, 2019 yılında da ilk parçamı yayınladım.”

Eğer isterseniz Aklımda‘yı buradan dinleyebilirsiniz! 
AYDEED – Aklımda 

Ama tahmin edebileceğiniz gibi sevgili okurlar, Ayça’nın köklü müzik macerasını tetikleyen bir şeyler, birileri olmuş hayatında. O daha çok küçükken müzik endüstrisine adım atma fikrini büyük starlar işlemiş ruhuna. Şarkı söylemeye bir tanesi sayesinde, dans etmeye de başka bir tanesi sayesinde aşık olmuş. Sonra da bunları yapmayı öğrenmiş!

“Mariah Carey’di o sanatçı. Annemlerin bir Walkman’i var. Çok küçükken onla çok fazla vakit geçirirdim. Mariah Carey, Eminem kasetleri vardı. Mariah Carey’nin yüksek notaları beni çok heyecanlandırırdı. Daha sonra Bieber Fever’a yakalandım. Dans etmesi beni dansa teşvik etti. Bir süre dans ettim. Dinlediğim her müzisyenden bir şeyleri kapmaya çalışıyorum diyebilirim.”

Mariah Carey, Eminem ve Justin Bieber inanıyorum ki çoğumuzu ikna etmiştir. Sanırım hepimiz hayatımızın bir döneminde onlara bakıp onlar gibi olmak istedik, Ayça birçoğumuzun aksine başarma yolunda ilerliyor ve hepimizin en az bir kere kurduğu hayali yaşatıyor dersek yalan söylüyor olmayız inanıyoruz ki!
Picture
 
 

 
İlk kez bizden öğreniyorsunuz On Repeat okurları, AYDEED’in karaokede bütün odanın tozunu attırmaktan en keyif aldığı şarkı Selena Gomez, Love You Like a Love Song.

Karaokeden ve ilk ilhamlardan konu açılmışken; AYDEED’in bağımsız single’ı “Söz”ün Spotify’ın Türkiye Viral 50 Listesi’ne girdiğini ve genç sanatçıya Türkiye HipHop ve R&B dünyasında görünürlük kazandırdığını biliyoruz, bu yüzden AYDEED’in Spotify listelerini kimler fethetmiş öğrenmek istedik; cevaptan da hoşlanmadık diyemeyiz!

“Doja Cat olabilir, son bir yıldır başka birini dinlemedim sayılır.” Dürüst olmak gerekirse Ayça, aynen biz de…

İş birliği yapmak istediği sanatçılarla ilgili bir soru sorduğumuzdaysa AYDEED bize Tinashe, SZA ve tabii ki Doja Cat isimlerini verdi. O cevaplarken güldü ama Ayça’nın işine kendini ne kadar adadığını bildiğimizden sanırım, bize çok uzak bir ihtimalmiş gibi gelmedi okurlar. Kendisine ilham veren insanlarla çalışmak istiyormuş, stüdyoya birlikte gireceklerse de eğer, kimyaları tutmalıymış. 
Picture
 
 

 
Müzik yapmak için yaratmaya gerek yok belki de ama AYDEED için bu söz konusu değil. AYDEED kendi yayınlarının her aşamasında yer alan bir sanatçı çünkü. 

Bilkent Üniversitesi’nde İletişim ve Tasarım 3. Sınıf öğrencisi Ayça ve akademik hayatı müzik kariyerinde ona yardımcı oluyormuş. 

“Bilkent konusundaki en büyük şansım ileride çalışmak isteyeceğim vizyonlu arkadaşlarla tanışmış olmak. Ben Mütercim Tercümanlık’tan İletişim ve Tasarım’a geçerken ileride kendi kliplerimi bile çekebilirim düşüncesi vardı aklımda. Bölümde öğrendiklerim sayesinde kendi kliplerime daha teorik ve objektif yaklaşabiliyorum. Kısaca derste öğrendiklerimi pratiğe dökme fırsatı buluyorum kendi işlerimde.”
Picture
 
 

 
AYDEED’in ilham aldığı çokça janra ve bir o kadar da sanatçı var. Kendisi bize müziği ve duruşuyla onu etkileyen 5 isim verdi, biz de sizler için onları derledik;
AYDEED’in İlham Kaynağı Olan 5 Sanatçı:
  1. Pop müziğin kraliçesi, Queen B, Beyoncé: Amerikalı şarkıcı, söz yazarı ve oyuncu Beyoncé’nin tabii ki Ayça’nın en büyük ilham kaynaklarından olmasına şaşırmamız pek mümkün olmadı. Hangimiz Beyoncé gibi olmak istemedik ki? En güzel kısmı da Pop’un kraliçesinin müzik kariyeri AYDEED’ine çok da uzak değil; o da küçüklüğünden beri dansı ve müziği çok seviyormuş, aynı AYDEED gibi bu ikisine aşık olarak büyümüş. Ayça’nın 90’ların en büyük kız gruplarından birinin lead vokalisti olmadığından da emin değiliz üstelik. 
  2. Şair ve söz yazarı, Banks: 2013’de çıkış albümünü yayınlamış olan Banks, AYDEED’in başka bir ilham kaynağı. O da Ayça gibi söz yazmaya erken yaşlarda başlamış ve şimdi Alternatif Pop müziğin en kalifiyeli isimlerinden biri!
  3. K-Pop’un kralı ve tahtın asıl sahibi, G-Dragon: G-Dragon ya da gerçek adıyla Kwon Jiyong büyük 2. Jenerasyon K-Pop gruplarından olan BigBang lideri ve ana repçisi. Kendisi K-Pop dünyasında “King” olarak anılan bir girişimci, moda tasarımcısı, söz yazarı ve prodüktör. AYDEED K-Pop’tan zaten hoşlanan biri olarak kralı göz ardı edememiş doğal olarak. G-Dragon’ın çok yönlülüğü Ayça’ya da geçmiş olmalı ki, söylediğimiz gibi, o da yaratıcı sürecinin her basamağında kollarını sıvamaktan çekinmiyor. 
  4. Alternatif HipHop dendiğinde, Tyler, the Creator: 30 yaşındaki Amerikalı prodüktör ve repçi AYDEED’in ilham listesinde dördüncü sıraya oturmuş. Sevenleri için işinde tek isim Tyler, the Creator – gerçek adıyla Tyler Gregory Okonma, ve Ayça da böyle düşünüyor! Çıkışından bugüne kadar yaptığı işlerle AYDEED’i etkilemeyi başarmış. 
  5. Sonuncu ama bir o kadar da önemli, Doja CatAyça’nın kalbini – ve Spotify’ını ele geçirmiş şarkıcı ve söz yazarı Doja Cat son yılların en büyük isimlerinden. Üstelik sadece rep müzikte değil, müzik endüstrisinin çok önemli bir parçası kendisi. Ayça da çok sevdiği bu yetenekli kadını yalnızca müzik listelerine ekleyememiş tabii ki.

Ayça’yla konuşurken ilham aldığı bu sanatçıların hepsinin söz yazarı olduğunu ve müziklerinin yaratım aşamalarına aktif bir şekilde katılan kişiler olmaları dikkatimizi çekti; AYDEED de aynı onlar gibi çünkü!

“Daha önce de mükemmeliyetçi biri olduğumu söylemiştim. Bu yüzden sanki işimin her alanına dahil olmazsam sanki bir şeyler ters gidecekmiş gibi hissediyorum. Beğenilerim çok hızlı değişiyor, o yüzden tam olarak ne istediğimi kestirebilmek herkes adına zor olabiliyor 🙂 Ayrıca işin özünde kendim için bir şeyler yapıyorum, kesinlikle yorum yapabildiğim her konuda yorum yapmalıyım. 
İşin arka planında çok fazla emeği geçen, çok fazla çalışan bir sürü insan var. Onlara kendi fikirlerimden bahsetmem tüm gidişatı benim için daha özel kılar, onlar için de hafifletir diye düşünüyorum. Kendi sözlerimi yazıyorum ama çok da sevdiğim bir süreç diyemem… Bir şeylere başlamak benim için zor, bir kere başına oturursam devamı geliyor ama. Şarkı yazmak da çok fazla enerjimi alıyor benim. Oldukça kendimden olan hikayeler anlatmaya çalışıyorum bir süredir. Bu da çok fazla şeyi aynı anda düşünmeme sebep oluyor, eğlenceli de bir yandan.” 
Picture
 
 

 
Yaptığı işe ve ortaya çıkardığı ürüne bu kadar saygı duyan bir sanatçıya bebekleri gibi hazırladığı işleri arasından en beğendiğini sormaya çekinmemiz gerekirdi belki de ama merak etmeyin biz yine de sorduk On Repeat okuyucuları!

AYDEED’de sorumuza beklediğimizden hızlı bir yanıt verdi; Kısa Zaman İçin
Bizlere neden Kısa Zaman İçin‘i bu kadar sevdiğini de “Çünkü şarkıyı gerçekten de stüdyoda çok kısa zamanda yaptım. Her şey anlık gelişti ve tüm bunlara rağmen çoğunluğa bakarsam en sevilen şarkım oldu diyebilirim. Çok mükemmeliyetçi biri olmama rağmen çok kafa yormadan da başarılı işler olabileceğini gösterdi bana.” diyerek açıkladı. Sanırım ona katılıyoruz, Kısa Zaman İçin bizim de en sevdiğimiz AYDEED parçalarından bir tanesi!

Hazır konu güzel konuğumuzun, 350.000’den fazla tıklanması olan, en popüler şarkısına gelmişken bir remix -ya da herhangi bir re-release fikri olup olmadığını da anlamaya çalıştık. Şakayla karışık bir şekilde bu fikri gözden geçirmesi için gereken şeyin istediği birinden işbirliği teklifi gelmesi olduğunu söyledi. Daha iyilerini yapılabileceğini de ekledi üstelik! 

“Önümüze bakalım derim!”
 

 
Biz de öyle yaptık, önümüze baktık ve AYDEED’in son işi ve ilk EP’si olan IMPORT‘u sorduk ona! IMPORT‘u 2021 yılının sonlarında 3 şarkıyla piyasaya sürdü AYDEED; SHININBOŞUNA ve BULUNMASINLAR!
“IMPORT, benim başımdan geçenleri kronolojik bir şekilde sıraladığım ilk EP’m. Aslında 5 şarkı olacaktı ama herkesin de şarkı yazmaya değer olmayacağını düşündüm ve eledim birkaç şarkıyı. Geçen senenin başlarında başladığım bir albümdü. 2021’de de çok şanslı değildim maalesef ve sürekli bir şeyler ertelendi vs. O yüzden biraz sancılı oldu gerçekten. Her şeyden açıkça bahsettiğim bir işti. Beni birçok şekilde büyüten ve bende her zaman büyük yeri olacak bir EP.”

Tabii AYDEED bize kendi hikayelerini anlatmak istediğini, müziğinin hep onun için kişisel olduğunu anlatırken aklımızda başka bir soru uyandırdı; Ayça’nın hayatının bir fon müziği olsa bu hangi parça olurdu? Böyle soruların onu gerdiğini çünkü cevapladıktan sonra sıkça keşke başka bir şey söyleseydim hissine kapıldığını söyledi bize Ayça. Yine de o an içinden geçen Keri Hilson’ın I Like şarkısı olabilirmiş!

Üstelik bu konuşmamız başka bir tanesinin daha doğmasına yardım etti. Biraz hayatın gerçekliğinden bahsettiğimiz sırada Ayça’nın kendi müziğini dışarıda duyduğunda bazen “cringe” olduğunu öğrendik. 

“Birileri bilerek yanımda açtığında utanıyorum. Güzel bir yanı da var tabii, ama eğer bir gün tek başıma denk gelirsem ne düşünürüm bilmiyorum. Henüz denk gelmedim.”
Picture
 
 

 
Bu değerli arkadaşımızla ve gelecek vadeden sanatçıyla röportajımızı bitirirken biraz daha tatlı, umutlu bir soruyla bitirmek istedik; 10 yıl sonra insanların AYDEED’le ilgili ne düşünmesini istediğini sorduk ona.

“Herhangi bir şeyi değiştirdiğimi veya birilerine ilham olduğumu düşünmeleri yeterli. Yetenekli olduğumu düşünmeleri de beni mutlu eder tabii ki ama insanlar sadece tek bir yönünü beğenmediğinden yeteneği inkar edebiliyorlar. Bu yüzden bu çok da umursadığım bir konu değil. Yenilik getirdiğimin düşünülmesi beni daha kalıcı kılar diye düşünüyorum. Kalıcılık galiba istediğim şey çünkü şu an çok hızlı üretilen ve tüketilen bir devirdeyiz. Kaybolup gitmek maalesef çok kolay.”
 

 
Keyifle dinleyip izlemeniz için AYDEED’in birkaç klibini sizin için derledik!

On Repeat okuyucuları bu samimi röportajdan sonra AYDEED’le tanıştığınıza memnun olduğunuzu umuyoruz! Eğer işlerini de daha yakından tanımak isterseniz de aşağıya onu bulabileceğiniz müzik platformlarının linklerini bırakıyoruz!

AYDEED – Spotify
AYDEED – Apple Music
AYDEED – Youtube

Bizi ve AYDEED’i sosyal medyadan da takip etmeyi unutmayın ve müzik dolu bir hafta geçirin!

AYDEED – Instagram
AYDEED – Twitter 
On Repeat – Instagram
On Repeat – Twitter