Benimle Sağlıklı Bir Güne Ne Dersin?

İrem Kebap – Sağlıkla Doy – Comd 357 Multimedia Journalism Foto Proje

Merhaba Lezzetseverler! 
Bugün sizlerle bir günde neler yediğimi paylaşacağım. Açıkcası hem lezzetli hem de sağlıklı yemek yemeyi kendime amaç edindiğimde tarif bulmakta çok zorlanıyordum. Araştırma yaparken “Bugün Ne Yedim?” konseptli videolar bana çok yardımcı oldu. Hem yemek düzenimi oturtmamda hem de yeni tarifler bulmamda benim kurtarıcım haline geldi. 
Kendi yemek düzenimden bahsetmem gerekirse ben kısıtlamalardan hiç hoşlanmıyorum. Kibrit kutusu peynir, maydonoz suyu diyeti, akşam 17.00’dan sonra yemek yok… Bu tarz “diyet kültürü”  klişelerini hepimiz duymuşuzdur. Ben klişelere değil mideme ve sağlığıma odaklanmayı seçiyorum. Çünkü neyi kısıtlarsam  midem sanki onu yemek için can atıyor. Ben de kendime dengeli bir beslenme rutini oturtmayı amaçladım. Kısıtlamalar yok. Onun yerine hem midemin hem de gözümün doyduğu yiyecekler var artık.
Sizlerle iki farklı menü alternatifi paylaşacağım. İlk menümüzde evdeyken ve kendime yemek hazırlayacak vaktim varken yediğim yiyecekler var. Tamamen sağlıklı ve dengeli bir gün.
İkinci menümüzde ise bir günümü dışarıda geçirdiğimde neler yediğimi göstermek istedim. 

BİRİNCİ MENÜMÜZ..

 

Güne başlangıç!
Kahvemden ilk yudumu alınca zihnimde Mor ve Ötesi‘nin şarkısı beliriyor. 
güne kahveyle başladım
ağzım kuru zihnim açık
beyaz camda görüntüler

hepsi o kadar dürüst ki… 
Yılbaşının gelişini kutlamak için kendime Starbucks’ın Christmas Blend kahvesini aldım. Normalde bir tık sert bir kahve. Üstüne süt köpürtüp eklediğinizde bu sertliği dengeleyerek harika bir latte elde ediyorsunuz.
Sabahları size eşlik edecek kahve önerilerime göz atmayı unutmayın! 

İlk Öğün!
Kahve sabahki açlığımı biraz da olsun bastırıyor. Ben de kahvaltımı genelde 10.30-11.00 civarında yapmaya çalışıyorum. Aslında beslenme düzenim Aralıklı Oruç yani Intermittent Fasting (IF)’e benziyor. Bu yemek düzeninde 16, 18 veya 20 saat aç kalıp günün kalan saatilernde yemek yiyorsunuz. Size daha önce de bahsettiğim gibi ben eğer kendimi kısıtlarsam daha da acıkıyorum ve gözüm dönüyor. Bu yüzden kendimi ben aralıklı oruç yapıyorum şeklinde bir etikete sokmuyorum. Genel olarak sabah 10.30 gibi kahvaltımı yapıp akşam yemeğinden sonra meyve ile günümü bitirmeyi amaçlıyorum.
Kahvaltımda bol sebzeli dumanı üstünde tüten bir omlet, domates, zeytin ve 1 adet sağlıklı poğaça var.

Öğle Yemeği!
Sabaları doyurucu ve lezzetli kahvaltımın ardından 14.00-14.30 civarında acıkıyorum. Bu saatlerde öğle yemeği olarak genelde salata tercih ediyorum. Bugünkü menümüzde semizotlu ve şeftalili salata var.

Atıştırmalıklar!
Öğle yemeğinden sonra 17.00-17.30 civarından atıştırmalık bir şeyler yemeği çok seviyorum. Bugünkü menümüzde çikolata parçacıklı kurabiye ve dereotlu poğaça var.

Çikolata Parçacıklı Kurabiye
Malzemeler;
  • 3 olgun muz
  • 2 su bardağı yulaf
  • 1/2 su bardağı bitter çikolata 

Hazırlanışı;
  • Önce fırını 180C’ye aç ve ısınmasını beklerken kurabiyelerini hazırlamaya başla.
  • Muzları güzelce ez.
  • Yulafı ve çikolataları içine ekle.
  • Karışımdan küçük toplar elde edip yağlı kağıt serdiğin fırın tepsisine yerleştir.
  • Kurabiyelerini 180C’de 20-25 dakika pişir.

Dereotlu ve Lor Peynirli Muffin Poğaçalar
Malzemeler;
  • 2 su bardağı yulaf unu veya tam buğday unu
  • 2 yumurta
  • 1/2 su bardağı yoğurt
  • 1/4 çay bardağı zeytinyağı
  • Yarım demet dereotu
  • 100 gr lor
  • 2 çay kaşığı tuz
  • Pul biber
  • Karabiber
  • 1 çay kaşığı karbonat veya kabartma tozu

Hazırlanışı;
  • Önce fırını 180C ye açıp lezzetli poğaçalarımız için hazır hale getirelim.
  • Ardından bir kaba yumurta, zeytinyağı ve yoğurdu ekleyip güzelce karıştır.
  • Bu karışıma tuz, pul biber, karabiber, lor peyniri ve ince ince doğradığım dereotlarını ekle.
  • En son unu ve kabartma tozunu da ekle. 
  • Lezzetli karışımı küçük muffin kaplarına dök.
  • Son olarak 180C’de  30 dakika pişir.
Şefin Önerisi: Karışımı muffin kalıplarına döktün sonra üstüne çörekotu, susam veya çekirdek içi ekleyebilirsin.

Akşam Yemeği!
Günün en sevdiğim zamanı akşam ailecek aynı masada oturup lezzetli yemeklerimizi yerken sohbet ettiğimiz zamanlardır. Bugünkü menümüzde balık ve salata var. Havalar soğumaya başladıkça yiyebileceğimiz balıkların hem çeşidi hem de lezzeti arttı. Biz bu akşam için levrek ve hamsi tercih etik. Yanında da bol yeşillikli bir salatamız var. 

İlk menüde sizlere evde geçen sakin bir günümde yediğim yemekleri göstermek istedim. Evde hem iş hem de okulun yoğunluğuyla uğraşırken kendimi unutmamaya dikkat ediyorum. 
İKİNCİ MENÜMÜZ..

 

Güne Başlangıç!

Arkadaşlarımla beraber güne Fameo’da lezzetli ve bir o kadar da sağlıklı bir smoothie kasesi ile başlamaya karar verdik.
Fameo hem sıcak ortamıyla hem de sağlıklı alternatifleri ile gitmeyi en sevdiğim kafelerden bir tanesi.
Kahve Molası ve Atıştırmalık!

Yakın arkadaşımla beraber ders çalışmayı en sevdiğimiz yerlerden bir tanesi Starbucks. Hem kahvesinin lezzetiyle hem de dilediğince oturabilme avantajıyla bizim vazgeçilmezimiz. Kalori açısından genelde laktozsuz misto içmeyi tercih ediyorum. Kahve içerken yanında küçük atıştırmalıklar yemeyi çok seviyorum. Züber markasının yeni çıkan fıstık ezmeli topları favorim. 
Akşam Yemeği!

Bugünkü akşam yemeğimizde hamburger var. Özellikle Piel Roja’nın hamburgerini çok seviyorum. Ev yapımı ekmekleri ve doyurucu köfteleri ile kesinlikle bağımlısı olduğum bir restaurant. 
 
Sakin Bir Kapanış!
​Günü bitki çayıyla ve yakın arkadaşlarımla sohbet ederek bitirmeyi çok seviyorum. Papatya, kuşburnu, adaçayı… 
Akşamları size eşlik edecek bitki çayı önerilerime göz atmayı unutmayın!

İkinci menüde ise arkadaşlarımla dışarıda ders çalışmaya karar verdiğimizde öğünlerimi nasıl tercih ettiğimi sizlerle paylaşmak istedim.

Lezzetle yiyin sağlıkla doyun!