Listeledik: Ankara Kalesi Çevresinde Bulabileceğiniz 4 Eski Usül Kahveci

Listeledik: Ankara Kalesi Çevresinde Bulabileceğiniz 4 Eski Usül Kahveci

Tunay Gür, Ece Özonal / Blog: Ece ve Tunay ile Bi’ Kahve / COMD 357 Multimedia Journalism Sonbahar 2021-22 Listeleme Projesi

Ankara Kalesi’nin etrafında sizi eskilere götürecek ve sıradanlıktan uzaklaştıracak kafeleri sizin için derledik. Gitmişken gezdiğimiz yerlerde bir kahve molası vermeyi de unutmadık tabii. Gittiğimiz bu kafelerde kahve yapımından, daha önce hiç duymadığımız kahve çeşitlerine kadar pek çok şey öğrendik. Aynı zamanda eskici olanından tutun da plak tamircisi olana, seyyar kahve tezgahı ile kapı kapı kahve satmış olan kahvecilerle tanıştık. Bu deneyimlerimizi sizlerle de paylaşıyor ve bu dört kafeye mutlaka gitmeniz gerektiğini belirtiyoruz!

1- ANTİKALAR ARASINDA NOSTALJİK BİR KAHVE KEYFİ: DANTEL KAFE

Şükran Kesgin’in sahibi olduğu bu sevimli kafe, bize Şükran teyzenin 40 yıllık birikimlerini gösteriyor. Aslında bir antika dükkanı olan bu kafede gördüğünüz her şeyi satın alabilirsiniz. Bu tatlı kafede tüm kahveleri kendi hazırladıkları karışımlarla cezvede pişiriyorlar. Biz sütlü Menengiç kahvesini denedik ve çok beğendik. Kafeinsiz olan bu kahvede yoğun bir baharat, özellikle fıstık tadı alıyorsunuz ve bildiğimiz kahve kıvamından biraz daha yoğun oluyor. Kahvenin yanı sıra dükkanda satılanlar oraya kesinlikle ayrı bir hava katıyor. Hem terası hem de içeride oturulabilecek yerleri mevcut, içeride bir soba olduğundan kışın içerisi daha çok tercih ediliyor. Eskiye doğru bir yolculuğun izlerini taşıyan bu kafe, orada çalan şarkıları da dönemine uygun seçmeyi ihmal etmiyor. Siz de bu nostaljik kafenin sunduğu farklı yerel kahveleri deneyebilirsiniz.
Kafenin Instagram hesabına buradan ulaşabilirsiniz.

2- OSMANLI LATTESİNİN MUCİDİ: KAHVECİ MÜCO

​Bir diğer adı “Anadolu’nun Kayıp Kahveleri” olan bu kafe gerçekten sizi Anadolu’nun enfes ve birbirinden farklı kahve çeşitleri ile buluşturuyor. Sahibi Mücahit Çelebi kahve konusunda oldukça uzmanlaşmış. Türkiye’nin farklı bölgelerine bizzat gidip oradaki yerel kahveleri, pişirme tekniklerini öğrenmiş, bir süre seyyar kahve satıcılığı yaptıktan sonra sanatını Ankara’da kale yakınlarında icra etmeye karar vermiş. Kahve yapımı eğitimi de alabileceğiniz bu kafede, sahibi Mücahit Bey’in “Osmanlı Lattesi” adını verdiği kahveyi denedik. Kumda pişen kahvemizde yarı oranda Türk kahvesi, yarı oranda özel karışım mevcut, süt ile birlikte ve üzerine çekilmiş Türk kahvesi serpilerek servis ediliyor. Kahvenin yanında karadut şurubu da ikram ediyorlar. Biz Osmanlı Lattesine bayıldık! Kaleye yolunuz düşerse Anadolunun Kayıp Kahvelerini size sunan Kahveci Müco’ya uğramanızı tavsiye ederiz.
Picture

Anadolu’nun Kayıp Kahveleri hakkında daha çok bilgi almak isteyenler için:

3- PLAKLARDAN FİNCANLARA BİR GEÇİŞ: GRAMAFON KAFE

Gramofon Kafe’nin sahibi Ali Bey eskiden plak tamirciliği yaptığı dükkanını bir kafeye çevirmiş ve oldukça da güzel olmuş. Nostaljiye olan ilgisini geçmişle sıkı bir bağı olan kahve ile birleştirmiş. İçeri girdiğinizde siz de bu bağı hissediyorsunuz, dekorlar ve orada göreceğiniz plaklar birbiriyle oldukça uyumlu. Biz Gramofon Kafe’de Türk kahvesini denedik ve çok beğendik. Burada da kahve cezve ile pişiriliyor, özenle pişirilmiş kahvenizi yudumlarken dinlediğiniz müzikler ve dekorasyon ile kendinizi adeta bambaşka bir zamanda hissediyorsunuz. Biz de müziğin kahveyle demlendiği bu kafeye gitmenizi öneririz. 
Gramafon Kafenin websitesine buradan ulaşabilirsiniz.

Picture

 

4- CEZVELERDEN MAKİNELERE YUMUŞAK BİR GEÇİŞ: QUIZINE KAFE

Quizine Kafe’nin bizde yarattığı etkiyi tanımlamamız gerekirse eskiyle yeninin sıcak bir buluşması diyebiliriz. İsmi Quizine olsa da Kafe’nin sahibi Mustafa İlkyaz bize isminin aslında soba anlamına gelen “Kuzine” kelimesinden geldiğini söylüyor. Ankara manzaralı bu kafede bulunan soba, müşterilerin oldukça ilgisini çekiyormuş, kahvenin yanında sobada pişen kestaneler için de geliyorlarmış buraya. Tüm kahvelerini makinayla yapsalar da eski usul kahveleri kendi harmanlama stillerinde yapıyorlar. Bu anlamda Quizine kafeyi eskiyle yeniyi birleştirme konusunda oldukça başarılı buluyoruz. Biz de kafenin terasında yanan soba eşliğinde Ankara manzarasını izlerken leziz Dibek kahvesini denedik ve oldukça beğendik. İçinizi ısıtacak bu sevimli kafeyi ziyaret etmenizi  şiddetle öneririz.
Kafenin Instagram hesabına buradan ulaşabilirsiniz.
Picture


Biz buram buram kahve kokan Kale gezimizden oldukça keyif aldık. Yolunuz düşerse siz de mutlaka bu lezzetli kahveleri tatmalısınız. Bu dört yerin hepsinin kendine has bir havası ve size sunacakları farklı çeşitler, deneyimler var. Cezvelerden makinelere özenle pişirilmiş kahveler Ankara Kalesi çevresinde sizleri bekliyor.