Ankara’da Kruvasan Yiyebileceğiniz 4 Mekan!

Cemre Gözel &  Berk Kayabaş & Irmak Karabulut / KRUVASANKARA / COMD 357 Multimedia Journalism Sonbahar 2022-2023 Listeleme Projesi
 
Bonjour Kruvasan severler!

Kruvasanlar eşsiz dokuları ve lezzetleriyle dünya çapında en popüler hamur işlerinden biri diyebiliriz. Peki size bu eşsiz lezzeti deneyimlemek için Fransa’ya gitmek zorunda değilsiniz desek. Tiktokta, Netflix dizilerinde ve günümüz influenceların paylaşımlarında gün geçtikçe daha da popüler bir konsept olmaya başlayan kruvasanlar, ülkemizde de trend olmaya başladı. Bu lezzetin büyük bir ilgi görmeye başlamasıyla beraber birçok şehirde farklı konseptlerde kruvasancılar açıldı ve spesifik olarak kruvasan konseptiyle hareket etmeyen birçok kafe de bu lezzeti menüsüne eklemekte tabii ki gecikmedi. Biz de Ankara’da kruvasan lezzeti deneyimlerken aynı zamanda mekan tasarımlarıyla sunulan ortamdan keyif alabileceğiniz Alfred’s Croissan&Coffee, Noww Croissant, Ekşi Maya ve Kruvasante duraklarına bir göz attık.
 
1) Alfred’s Croissant&Coffee

Kruvasan yolculuğumuzun ilk durağı Alfred’s Croissant&Coffee’di. Alfred’s Croissant&Coffee Emek mahallesinde bulunan butik bir kruvasancı. O yüzden içeri girdiğimizde bizi küçük ve samimi bir ortam karşıladı. Bu nedenle şehrin kalabalığından adeta soyutlanmış şekilde ve çalan güzel müzikler eşliğinde kruvasan yemek için ideal bir mekân diyebiliriz. Ayrıca iç tasarımına ve neon yazılarına da bayıldık. Menü de gayet genişti, tatlı ve tuzlu olarak birçok kruvasan çeşitleri vardı. Bizim tercihimiz tatlı kruvasanlarından oldu. İçi lotus kremalı Biscoff ve fındık ezmeli Cronut’ı denedik. Kruvasan üzerine kurulun bir mekanın kruvasanını kendi yapmasını beklesek de kruvasanlar her sabah onlara hazır ve taze bir şekilde geliyormuş. Başta bunu duyduğumuzda taze olmayacak diye korkmuştuk ama denediğimiz iki kruvasan da tazeydi sadece biraz bekledikleri için soğuktu. İkisini de beğendik fakat favorimiz Cronut oldu çünkü kendi yaptıkları fındık ezmesini kullandıkları için hafif ve çok şekerli olmayan güzel bir tadı vardı. Kruvasanların boyutu beklediğimizden çok küçüktü bu yüzden bizi bu açıdan pek tatmin edemedi. Onu da birçok kruvasıncıdan daha uygun olan fiyatlarına bağladık. Bunun yanı sıra burası kahveleriyle de meşhur ve iddialı  o yüzden ben kruvasanımı kahvesiz içemem diyenler kesinlikle uğramalı. Eğer siz de butik ve sakin yerleri seviyorsanız bu kruvasancıya gitmenizi kesinlikle öneririz.
​                                               


Adres🏠: ​EMEK MAH. BİŞKEK CADDESİ NO :55/A, 06450 Ankara
 
 
 

2) Ekşi Maya


​İkinci durağımız ise Kruvasan lezzetini en iyi hissedeceğiniz yerlerden biri olan ekşi maya Ankara Maidan’dı. Çeşitli restoranların ve kafelerin bulunduğu Maidan’da Anakaranın en iyi kruvasanlarını tadabilmek mümkün. Ekşi Maya, Bilkent Üniversitesi İşletme Fakültesi mezunu Ecem Uyar Taranoğlu tarafından 2016’da kuruldu. İşletmenin sahibi İstanbul’da Mutfak Sanatları Akademisinde Aşçılık eğitimi aldıktan sonra bu sektör üzerine yoğunlaşarak ekşi maya üzerine özel eğitimler almıştır. Sağlık sorunlarının büyük bir çoğunluğuna neden olduğu bilinen katkılı ekmek kullanmak yerine, katkı maddesi, koruyucu veya endüstriyel maya olmadan sadece ekşi maya ile yapılan gerçek ekmekler kullanıldı. Ekşi Maya, menüsünde kullandığı ürünlerin büyük bir kısmı doğrudan yerel üreticilerden temin etmekte olup, bulabilinen en kaliteli malzemeleri kendi üretiminde hazırladığı ekmeklerle birleştirmiştir. Ekşi Maya ilk olarak Ankara Tunalı Hilmi caddesinde kuruldu. Daha sonra Maidandaki şubesi açıldı. Maidan Ekşi Maya ambiyansı ve tasarımıyla müşterilerine rahatlatıcı bir ortam sunuyor. Menü çeşitliliği yüksekti, kruvasan dışında birçok farklı tatlı da mevcuttu. Kruvasanlardan bademli ve çikolatalı olanları denedik. Boyut olarak ortalamaydı ve hamuru çok yumuşaktı. Ürünlerin tazeliğine çok dikkat ettikleri için verdikleri hizmet çok başarılıydı. İki kruvasanı da çok beğendik ama çikolatalı olan favorimizdi. Ekşi Maya verdiği hizmet kalitesi ve lezzetleriyle Ankara’da gidilebilecek en iyi yerlerden bir tanesidir. Kruvasan konusunda ayrı bir parantez açmak gerekirse, sağlıklı ve lezzetli kruvasan yemek isteyenler için ilk durak diyebiliriz.

Adres🏠: Eskişehir yolu, Bilkent Kavşağı, Maidan İş ve Yaşam Merkezi, No: 4, D:6, 06530 Çankaya.


 
 
 
 
3) Noww Croissant
 
Üçüncu durağımız ise Noww Croissant’tı. Anın tadına kruvasan lezzetiyle daha da yoğun varabileceğiniz Noww Croissant, Ankara’nın Yaşamkent yerleşkesinde bulunuyor. Evli genç bir çiftin anın tadına varmak ve insanlara kaliteli anlar yaşatabilmek fikriyle doğan bu marka eşsiz kruvasanlarıyla kısa sürede büyüyen bir işletme haline geldi. Adının yanı sıra, içeriye girdiğiniz andan itibaren burnunuza dolan kruvasan kokusu ve iç mekanının atmosferiyle müşterisine anı yaşamanın keyfini gerçekten de hatırlatan bu mekan iddasını daha ilk adımında müşteriye gösteriyor. Sunduğu ortamından menüsüne kaliteli bir deneyim sunmanın yanı sıra doğaya verdiği önemi göstermekte de başarılı olan bu markanın konseptinden biz çok etkilendik. Enerjisini daha girdiğimiz anda hissettiğimiz bu mekanın kruvasanları da enerjisine yakışır bir tatmin ediciliğe sahipti. Eşsiz kruvasan lezzetini özgün yaklaşımlarıyla daha da eşsiz bir hale getirebilmeyi başarabilmiş olan Noww Croissant’ın menüsünde kruvasan kahvaltı, kruvasan sandviçler ve çeşitli çikolata, krema ve soslarla yapılan kruvasan tatlılar yer alıyor. Dilediğiniz meyveyi ekstra ücret ödeyerek dilediğiniz tatlıya ekletebiliyorsunuz. Bunların yanı sıra kahve, frozen ve soğuk içecekler de menüde bulunuyor ve biz deneyemesek de özel kahve çekirdekleri hakkında gerçekten çok iddalı oldukları için bir deneyin deriz. Menüye eklenen QR kod sayesinde menüde bulunan tüm kruvasan çeşitlerinin fotoğraflarına bakabilir ve siparişinize karar verebilirsiniz. Biz bu çeşitlerin arasından tatlı olarak ekstra çilekli chocoland, tuzlu olarak da smoked ham and cheese denedik ve iki çeşitten de memnun kaldık. Hem tatlı hem de tuzlu kruvasan spesiyallerinde başarılı olan bu yerin bizi hayal kırıklığına uğratan tek noktası porsiyonları oldu. Böylesine eşsiz bir lezzetin insanın damağında kalması durumu bizi üzen bir nokta oldu. Kruvasan severler olarak Ankara’da sunduğu konsepti ve lezzetleriyle öne çıkan bu yeri deneminizi tavsiye ediyoruz.

Adres🏠: Yaşamkent Mah. 3222. Cad. Florium Konutları No: 6 Daire: 10, 06810 Çankaya/Ankara
 
 
 
 
 
 
4) Kruvasante

Son durağımız ise Başkentte kruvasan denince akla gelen ilk mekân, Kruvasanteydi. Ankara’da kruvasan lezzetinin tanınmasında en büyük role sahip olan Kruvasante özgün menüsüyle öne çıkardığı spesiyalleriyle kısa sürede müşterilerinin vazgeçilmezi olmuş durumda. Serve Kafe Unlu Mamüller Limited bünyesinde 2019 yılında kurulan bu markanın Ankara’nın Barbaros Mahallesi’nde ve Ümitköy semtinde açılacak, henüz inşası tamamlanmamış olan, iki şubesi bulunuyor. Markanın oldukça lezzetli kruvasanları fırından çıkmaya sabahın erken saatlerinde başladığı için bulunduğu sokağa girdiğiniz andan itibaren yayılan eşsiz tereyağlı kruvasan kokusuyla sizi adeta kendine çekiyor. Biz de bu kokuya dayanamadık ve kendimizi Kruvasante’de bulduk. Birçok müşterinin vazgeçilmezi olan Kruvasante popüler bir mekân olduğu için hafta sonları çok kalabalık olabiliyor. Bu sebeple eğer hafta sonu giderseniz bu eşsiz lezzetin tadına varabilmek için çok uzun bir süre sıra beklemek zorunda kalabilirsiniz. Biz hafta içi gittiğimiz için şanslıydık ve bu tarz bir durumla karşılaşmadık.

​İçeriğinde çeşit çeşit tatlı ve tuzlu kruvasan spesiyalleri bulunduran bu markanın menüsünün içinde kaybolmak gerçekten çok kolay. Uzun bir karar sürecinin sonunda biz tatlı olarak Strawberry Cream with Chocolate, tuzlu olarak da Scrambled Avocado Egg Boat denedik. İkisinin de kruvasanı daha yeni fırından çıktıkları için taze, sıcacık ve çıtır çıtırdı. Strawberry Cream Chocolate bizi gerçekten kendine hayran bıraktı. Tatlının görsel sunumunun çok tatmin edici olmasının yanı sıra yapımında gerçekten de hiçbir malzemeden kısmamışlardı. Kullanılan krema ve çileğin taze ve tam kıvamında olması ürünün lezzetine lezzet katmıştı. Üzerinde dökülen Belçika çikolatası birçok çikolatacının sunduğu kaliteden katbekat daha güzeldi. Tuzlu bir seçenek olarak sipariş ettiğimiz Scrambled Avocado Egg Boat da beklentilerimizi fazlasıyla karşıladı. İçindeki çırpılmış yumurtanın krema kıvamında olması Avocado püresiyle daha da güzel bir ikili olmasını sağlamıştı ve dumanı üstünde çıtır çıtır kruvasanın bu ikiliyle buluşmasının oluşturduğu lezzet oldukça güzeldi. İki çeşidin porsiyonu da fazlasıyla büyüktü. İç mekanda ve mobilyalarda kullanılan sade yaklaşım, bu butik mekanın genel havasına gerçekten çok uygundu ve müşterilerine kaliteli bir deneyim sunabilecek nitelikteydi. Bize göre Kruvasante’nin Tunalı’da bulunan şubesinin tek sıkıntısı mekanın gerçekten çok küçük olması. Böylesine popüler ve revaçta olan bir yerin daha büyük bir şubesinin olması şart olduğu için Ümitköy’de açılacak olan ve inşası devam eden şubesinin daha büyük olmasını umuyoruz. Sunduğu lezzetleriyle ve atmosferiyle müşterilerine yeni ama bir o kadar da sıcacık bir deneyim yaşatan Kruvasante, bizim gibi kruvasan severlere kesinlikle öneriyoruz. 

Adres🏠: Barbaros, Bülten Sk. 31/A, 06680 Çankaya/Ankara