Yeni Başlayanlar için: Oyuncak Araba Koleksiyonunda Olmazsa Olmaz 4 model

Model Araba Tutkusu – Övül Gökçe
Merhaba sevgili okurlar…
Size Ankara’daki model araba koleksiyonlarından bahsedeceğim.
İlk arabaların çıkışından günümüze önem kazanan bu tutkunun, takipçilerinden biri de benim. Bu yazıda Ankaralı model araba koleksiyoncularının bu tutkusunu büyük bir hevesle sizlerle paylaşacağım.
Benim arabalarla tanışmam babamın 7 yaşında alığı Diecast Corvett’le oldu. İlk arabamla tanıştıktan sonra her oyuncakçıya gidişimde, diğer çocuklar başka oyuncaklara bakarken ben model arabalara bakar oldum. 8 yaşımdayken ailemde aldığım 10 TL harçlıklarımı biriktirip beğendiğim bir  Diecast model olan Lamborghini Countach LP500S aldım. O günkü mutluluğumu size anlatamam… Eminim siz koleksiyoncularında aynı şekilde bir hikayesi vardır ve umarım benim gibi mutlu sona ulaşabilmişsinizdir.

Koleksiyonun değeri Arabanın Modeli ve Yapısına göre artıyor

Değerli koleksiyoncular, neredeyse bütün oyuncakçılarda bulabileceğiniz bu arabaların iki çeşiti vardır. Bunlar Diecast ve Matchbox olmak üzere ikiye ayrılır. Diecast genel olarak büyük olan modeller ve Maket’te küçük veya elle yapılabilen model arabalar olarak bilinir.
Arabanın modeli ve yapısı biz koleksiyoncular için çok önemlidir. Hep en zor ve en eski olanı kendimize amaç ediniriz. Bildiğimiz gibi model arabalarda en eski tarihiler en değerli olanlardır. Bunda yapım malzemesi günümüzde metal çok sevilse de, ağaç, plastik gibi yapılan malzemelerdeki arabalarda ayrı bir değeri vardır.
Picture

İlk Diecast arabam
Picture

Nezih oyuncak ve kırtasiye Matchbox modeller

1. Diecast(büyük) ve Matchbox(küçük) model arabalar

1900’lü yılların model arabaları

2. Uzaktan Kumandalı Modeller

Ayrıca model arabaların uzaktan kumandalı olanları da biz koleksiyoncular tarafından ilgi görür. Bu modellerin 1985 yılına kadar satış yasağı olması nedeniyle, biz koleksiyoncular normal model arabalara göre geç sahip olabildik. Günümüzdeki her çocuğun ilk oyuncağı olan bu arabalar, elektrikli modellerin normal modellerden daha da popüler olmasını sağlıyor.

Altın renkli bir zamanların en hızlı arabası Lamborghini Gallardo Superleggera LP570-4

3. Slot Arabalar

1912 yılında Lesley firması tarafından Amerika’da üretilen Slot Arabalar bizim ülkemizde de belli bir yeri vardır. Her bir koleksiyoncunun Matchbox modellerin yarıştırma tutkusunu tartışamayız.  Bu arabalar tam bu noktada devreye girerek, kendimizi model arabalarımızın sürüklediği pistlerde buluşturmuştur. Hiçbir koleksiyoncunun unutamadığı bu deneyim, bize yarış heyecanını tattırarak hepimizi küçük yaşta yarışçılar haline getiriyor.
İşte sizin anılarınızı canlandıracak birkaç resim;

4. Ve Hotwheels…

1968 yılında Amerikan Mattel oyuncak şirketinin Diecast arabalarıyla başlayan ve 1997 yılına kadar Matchbox firmasıyla yarışan firma, aynı yıl şirketi satın almasıyla bu arabaları günümüze kadar biz koleksiyoncular için üretmeye başladı. Bu koleksiyonluk arabaların hem değişik modelleri hemde firmanın özel olan limited edition arabalarıyla biz koleksiyoncular için yeri başkadır. Genel olarak her kitleye hitap eden bu arabalar özellikle Matchbox modelleriyle bizim gönlümüzde taht kurmuştur.
İşte sizde almak isteği uyandıracak Hotwheels arabalarından birkaç resim;

Genel olarak büyük ve çeşitli şekillerde olabilen Hotwheels tankı