Ankara’da Çocuklar için Bir Vaha: Gökyay Satranç Müzesi

Resim

Gökyay Satranç Müzesi, Altındağ Belediyesi sınırları içerisinde, merkezi bir konumda tarihi dokuyu yansıtan eski Ankara evi mimarisinde hizmete açılmış. Bin metrekarelik bir alanda tam 103 ülkeden 570’in üzerinde satranç takımının 4 ana tema üzerinde sergilendiği satranç müzesinde kültürel çağrışımlarla farklı bir yolculuğa çıkabilirsiniz. Peki kim bu Akın Gökyay diyebilirsiniz, işte cevabı:
Akın Gökyay’ın 1975 yılında başladığı ve 412 satranç takımına ulaşan satranç koleksiyonu 31 Ocak 2012 tarihinde Guinness Rekorlar Kitabına girmiş; Türkiye’deki tescilli, ilk ve tek satranç koleksiyonu olma özelliğini taşıyor.
Kültürel çağrışımları ve alındığı ülkelerin özelliklerini görmenin mümkün olduğu 540 satranç takımına ulaşan koleksiyonda çocuklara hitap eden Harry Potter, Asteriks ve Şirinler gibi tematik setler, tarihi ve politik karşılaşmaları yansıtan setler ile bir tema etrafında oluşturulan setler yer alıyor.
Madagaskar’dan Şili’ye, Fransa’dan Kazakistan’a ve Türkmenistan’dan Meksika’ya kadar 103 ülkeden temin edilen satranç takımlarında tarihsel olayları ve her bir coğrafyaya özel kültürel etkileri görüyoruz. Koleksiyonda ahşap, metal, balık kemiği, mermer, sabuntaşı, keçe, polyester ve mermer tozu karışımından oluşan metal, sac ve döküm satranç takımlarına kadar çok sayıda materyalden üretilen satranç takımları yer alıyor. A
kın Gökyay, koleksiyon için satranç takımlarını seçerken malzemeden daha çok, satranç takımının mensup olduğu bölgenin kültürünü yansıtacak bir özelliği olmasına önem vermiş.

Resim

Peki bu satranç nedir derseniz isterseniz bilgilerimizi tazeleyelim,
Satranç, iki oyuncu arasında satranç tahtası ve taşları ile oynanan bir masa oyunu. Dünya çapında turnuvaları düzenlenir ve bir spor dalı olarak kabul edilir. Bu oyun satranç tahtası denilen 8×8’lik kare bir alan üzerinde 32 adet satranç taşıyla oynanır. Toplam 64 karenin yarısı siyah, yarısı beyaz renklerden oluşur. Taraflar beyaz ve siyah renkli taşları alırlar, her oyuncunun bir seferde bir hamle yapmasıyla oyun gelişir. Oyunun başında beyaz ve siyahların 16 taşı bulunur. Bunlar bir şah, bir vezir, iki kale, iki fil, iki at ve sekiz piyondan oluşur. Oyunun amacı karşı tarafın şahını mat etmektir.
Microsoft gibi bir dünya devinin CEO’su Bill Gates bile satranç gibi dikkat ve strateji isteyen bir oyunda yenilebiliyor.
AdresSakarya Mahallesi, Hamamarkası Basamaklı Sok. No:3, 06230 Altındağ/Ankara

Çalışma saatleri:  Pazartesi hariç her gün: 10.00-18.00 

Telefon: (0312) 312 13 04
gokyaysatrancvakfi.org.tr

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.