Ankara'nın Parkları: Gençlik Parkı

Ezgi Küçük

      Çocukluğumda babam bana nereye gitmek istersin dediğinde, cevabım hep aynı olmuştu. Gençlik Parkı… O kadar çok gittim ki avucumun içi biliyorum desem yeridir. Şimdi 20’li yaşlarımı sürüyor olmama rağmen hala Gençlik Parkı favori yerlerimden biridir. Çocukluğumdaki hali biraz değişmiş olsa da, oraya gittiğimde hala çok eğleniyorum. Bu sebeple sizlere Gençlik Parkı’nı anlatmak istiyorum.
Burayı neden seçtiğimi biraz tarihinden bahsedince daha da iyi anlayacaksınız. 1936 yılında, 28 hektarlık bir bataklıkla kaplı bir arazide kurulmuştur. Yani neredeyse Ulus kadar eskidir. 19 Mayıs 1943 yılında hizmete açılmıştır ve o günden bu güne hala varlığını sürdürmektedir. Projenin ilk aşamasında açık hava halk tiyatrosu, çocuk bahçesi, labirent ve yüzme havuzu bulunmaktaydı. 1951 yılında ise Lunapark benzeri bir oyun parkı kuruldu. Ve şüphesiz o zamandan beri de, çocukların Ankara’da en çok eğlenebileceği en özel yer oldu.

genç2

      Yukarıda da belirttiğim gibi yıllar içinde değişimler olmuş ve Gençlik Parkı yeni makinalarla donatılmıştır. Benim çocukken bindiğim makinalar sınırlıydı. Ahtapot, Kanguru, Kaydırak, Çılgın Dans ve Korku Tüneli bunlardan bazılarıydı. Geçen yıllar içinde çok daha adrenalini yüksek makinalar geldi. Asansör bunlardan bir tanesi. İlk bindiğimde 16-17 yaşlarımdaydım ve nasıl çığlık attığımı hala unutamıyorum, inenene kadar bağırmıştım. Bunun gibi birçok alet daha var. Aslında onların resmini çekip sizinle paylaşmak istedim ancak kış aylarında olduğumuz için Gençlik Parkı kapalı ben de size yazdan kalan bir resimle veda etmek istiyorum.