Listeledik: Tribalden Minimale Kendinizi Bulacağınız 4 Dövme Stili

Listeledik: Tribalden Minimale Kendinizi Bulacağınız 4 Dövme Stili

Dilay Demirgan & Sevgi Alparslan / Blog:  tattARTed / COMD 357 Multimedia Journalism Sonbahar 2021-22 Listeleme Projesi

Merhaba sevgili dövme severler ve kendini bir şekilde burada bulanlar!
TattARTed’a tekrar hoş geldiniz! Biliyoruz ki dövme yaptırdığınız andan itibaren üstünüzde taşımaktan mutluluk duyacağınız ve tamamen size özgü bir sanat olmalı. Dövmenin sizi mutlu ettiği kadar, size ait hissettirmesi de çok önemli. Bu konuda ilk akla gelen şey dövmenin tasarımı olsa da stili de bir o kadar büyük önem taşıyor. Stil seçimi için de en önemli yol diğer tüm seçimlerde olduğu gibi seçenekleri bilmekten geçiyor. Biz de işinizi kolaylaştıralım dedik ve en sevilen 4 dövme stilini sizin için uzmanlarına sorduk. Metin, Nurlan, Berat, Yağmur ve Serdar’ın muhteşem işlerine şahit olurken kürek kürek de bilgi edindik. Hediye edilmiş de değiştirmeye üşenmişsiniz gibi duran bir dövme istemiyorsanız buyurun devam edelim.

1) Anam babam usulü olsun diyenlere: Old School Dövme
Klasik batı kültürünün oluşturduğu Amerikan tarzında yapılmış bu dövmelere çizgi filmlerde bile rastlamak mümkün. Bu stilde; kalın siyahla çerçevelenmiş ve daha sonra morun da eklendiği sarı, yeşil, kırmızı ve siyahtan oluşan küçük bir renk skalasıyla boyanmış klasik motifler bulunuyor. Bu motiflerin en bilinenleri çingeneler ve o asi görünümlerin altındaki naif ve kırılganlığı temsil eden(!) kalpler (bazılarının üzerinde orijinal dilinden çevirisi “canım anam” olacak ibareler de bulunabilir). Metin’e göre bu dövmenin ilk sahipleri denizciler olduğu için bolca denize dair çapa, gemi gibi simgelere rastlıyoruz, Yine Amerikan kültüründeki önemleri nedeniyle kartallara veya Yağmur’un değimiyle “zariflikten uzak” çizilmiş gül ve hançerlere rastlamak da mümkün. Eğer zarif çizgilerden, varla yok arası renklerden, gerçekçi tasarımlardan hoşlanıyorsanız bu stil size uygun olmayabilir. Ama eğer “dövme gibi dövmem olsun” ya da “dövmem her an Amerikanvari bir bar kavgasına karışabilirmişim gibi dursun” diyorsanız bu dövme stilini fazlasıyla seversiniz.

​Harcanan Zaman:⌛⌛⌛
Ücret:💰💰
Acı:🩸🩸
Renkli seçeneği:👍

Serdar Vural
Serdar Vural
Serdar Vural
Serdar Vural
Serdar Vural
Serdar Vural
Serdar Vural
Serdar Vural
Serdar Vural
Serdar Vural
Serdar Vural
Serdar Vural
Serdar Vural
Serdar Vural

Previous
Next

2) Az olsun öz olsun diyenlere: Minimal Dövme

Son zamanlarda hayatımıza giren minimalizm akımının dövme koludur minimal dövme. Sadeliğin merkezde olduğu bu akım, gereksiz şeylerden arınarak doğala yönelmeyi amaçlarken minimalist dövme de pratik, şık ve küçük dövme isteyenlere bir kapı açar. “Azalan acı ve maliyet de yaptırılan minimal desenlerin cabası” diye ekliyor Nurlan. Kar tanesi, çapa, ay ve güneş, aromatik bir çiçek veya kelebek en çok tercih edilen minimal dövmelerden. Kendisi minik olsa da anlamı kocaman olabilir, dikkatli olmak lazım. Uğurlu sayınız olduğu için elinize yaptırdığınız üç nokta başkası için İspanyolcası “Mi Vida Loca” olan “benim çılgın hayatım” anlamına gelebilir. İşiniz yoksa ne kadar çılgın(!) bir hayatınız olduğunu anlatın… Ya da sarılmayı sevdiğiniz için anlamlı olabileceğini düşünüp yaptırdığınız bir kelebek dövmesi sosyal medyanın da etkisiyle konudan çook uzaklaşabilir. Serdar, Twitter’da dolaşan bazılarımızın aşina olduğu bu espriye rağmen kelebek dövmesinin popülerliğini koruduğunun altını çiziyor. Tüm bunları bir kenara koyduğumuzda minimal dövmeler kocaman anlamlarıyla ve nispeten az riskleriyle ilk adımı atmanıza yardımcı olabilir.

Harcanan Zaman:⌛
Ücret:💰
Acı:🩸
Renkli seçeneği:👍

3) Göz göze geldiğinizde selam verme ihtiyacı hissedeceğiniz dövmeler istiyorsanız: Realistik Dövme
1850lerde kâğıt üzerinde ortaya çıkmış realizmin cilde yansımış hali olan bu dövme stilinde, işlenen resimler gerçeğe en yakın halinde ve üç boyutlu olarak kaleme alınıyorlar. Realistik dövmelerde ayrıntılara ve resmin gerçekçi görünmesine fazlaca önem verildiği için ağlayan bir adam dövmesine bakıp adamın yüzünü kurulamak isteyebilir ya da dişlerinden kan akan bir kurdun dövmesinde kurdun gözlerinden ürperebilirsiniz. Bu dövmelerde en çok kullanılan özneler portreler, film karakterleri ve hayvanlar alemi olsa da çok sevdiğiniz bir şehrin imza yapısını, ya da en sevdiğiniz yemeği de yani fotoğraf karesini andıracak gerçeklikteki her şeyi realistik bir dövme sayesinde bir parçanız olarak taşıyabilirsiniz. Berat’ın çalışmalarından da hareketle, bu türün siyah-gri ve renkli olmak üzere iki farklı şekilde tasarlanabildiğini görüyoruz. Siyah gride renklerin olmaması sanatçının gölgeler üzerinde yoğunlaşmasına olanak sağlarken, renkli versiyonlarında göz alıcı renkleri detaylara destek olarak kullanmasına olanak sağlıyor. Eğer sevdiğiniz bir film karakteriyle veya ünlüyle her gün göz göze gelmek istiyorsanız, ya da “benim babam seninkini döver” cümlesine kanıt olarak gösterebileceğiniz bir dövme istiyorsanız realistik dövme tam size göre.

Harcanan Zaman:⌛⌛⌛
Ücret:💰💰💰
Acı:🩸🩸🩸
Renkli seçeneği:👍

​4) E biraz da etnik: Tribal Dövme
Adını kabile anlamına gelen İngilizcesi “Tribe” olan kelimeden alan bu tarz, oldukça eski bir geleneğe dayanıyor. Eski kabilelerin kendi aile kimliklerini, sosyal statülerini, ayinlerini göstermek amacıyla yaptıkları, genellikle siyah renk kullanılan ve her kültürün kendine özgü teknik ve tasarımlarının olduğu bir geleneğe… Günümüzde ise ritüelleşmiş bu kolundan ziyade kaslı kolları süslemesiyle öne çıkıyor. Metin: “Eski kabile motiflerinden esinlenilmiş bu tarzı Borneon, Hawaiian ve Maori alt başlıklarına ayırıyoruz”. Gözünüz korkmasın bunlar sadece bu tarzı etkileyen üç önemli kültürün adı. İşin ucu bu kadar eski kültürlere dayanınca dövmenin anlamı da gırla tabi. Hatta sırf bunun için yazılmış tribal dövme sözlüklerinden kendinize bir dövme bile seçebilirsiniz.

Harcanan Zaman: ⌛⌛
Ücret:💰💰
Acı:🩸🩸
Renkli seçeneği:👎

Cleopatra Ink Tunalı
Cleopatra Ink Tunalı
Cleopatra Ink Tunalı
Cleopatra Ink Tunalı
Cleopatra Ink Tunalı
Cleopatra Ink Tunalı
Cleopatra Ink Tunalı
Cleopatra Ink Tunalı
Serdar Vural
Serdar Vural

Previous
Next