Ankara Oran’da Müdavimi Olacağınız Bir Balıkçı: Kalbur

 Can Tuzcu, Berk Onar – Ankara’nın Müdavimleri

Resim
 
 
Tekrar merhaba arkadaşlar! Ankara’nın tepe bölgelerinden olan  Or-An Şehri’nin küçücük çarşısında bir kere gidenin midesine, kalbine ve aklına mühürlenen lezzet durağı Kalbur’u sizin için ziyaret ettik. Yukarıdaki Mehmet Amca, Kalbur’un kurucusu ve sahibi. Gülüşüne aldanmayın; genelde surat asar ve kimilerince sert görülür, fakat yemeklerinden vazgeçemezsiniz. Kalbur’un dışarıdan bakıldığında basit bir girişe sahip olmasına karşın, aslında her bir seçimin farklı bir hikâye oluşturduğu gizli bir dünyaya açılan kapı gibidir. Her bir meze ve ara sıcağı denemek imkânsız olduğu için, sizi bu mekâna kesin müdavim edeceğini düşündüğümüz ve ilk gidildiğinde kesin yenmesi gereken lezzetleri sizinle paylaşmak istedik. Buradaki mezelerin bazılarını görüp “Aman ne var, o meze her yerde mevcut!” diyebilirsiniz, fakat ilk paylaşımımızda belirttiğimiz gibi Kalbur bu mezelerin çıkış noktası, anavatanıdır. Artık hazırsanız yolculuğumuza başlayalım!
(Uyarı: Bu paylaşıma aç iken bakmanız tavsiye edilmez!)
 
 
Resim
 
 
1- Deniz Ürünlü Midye Dolma
Kalbur’un başka yerde taklit edilemeyen lezzetlerinden biridir. Soğuk yendiği için yemeğin başında ilk aperatif olarak tercih edilebilir. Daha önce yediğiniz hiçbir midye dolmaya benzemeyen, deniz ürünlerinin içinde nasıl piştiği sır gibi saklanan bu lezzet, Berk’in favorilerinden olup bol limonla tavsiye ediliyor.
 
 
Resim
 
 
2- Baby Ahtapot Izgara
Ahtapotların kıvrımlarıyla her tabağın farklı bir tablo gibi göründüğü klasik lezzetin Kalbur yorumu, diğer ahtapotları kıskandırıcak niteliktedir. Ek hiçbir sosa, baharata, limona ihtiyacı olmayan bu lezzet için ufak bir uyarı: Eğer acıyla aranız fazla iyi değilse sipariş verirken az acılı olmasını kesinlikle belirtin!
 
 
Resim
 
 
3- Levrek Sarma
Kalbur’un en eski tariflerinden olan bu lezzet, çok basit bir sunuma sahip olsa da içinde inanılmaz tatlar barındırır. Her ısırığınız farklı bir tat almanıza neden olur. Her ne kadar uzun yılların müdavimleri olarak içindeki her malzemeyi bilsek de, sizi bu sürprizden mahrum bırakmamak için sadece içindeki ana maddenin karides olduğunu belirtmek istedik. Görüntüsü eksik bir his uyandıran bu tabağın nasıl yirmi yıldır beğenilerek yendiğini siz de keşfedin.
 
 
Resim
 
 
4- Baby Kalamar Dolma
Sade sunumuyla yanınızdan geçse, “Bu ne acaba?” diye sormayacağınız basitlikte bir sunumla gelen baby kalamar dolması, sunum olarak sınıfta kalsa da lezzet olarak farkı oldukça rahat kapatıyor. Can’ın Kalbur’daki favorisi olan bu lezzeti kırmızı biber ve kuru nane ile baharatlandırarak yemenizi tavsiye ediyoruz. Tabii ki masada bulunan o sade Kalbur salatası da bu mezenin en uyumlu tamamlayıcılarından.
 
 
Resim
 
 
5- Karışık Peynir Tabağı
“Peynir tabağı olsa olsa ne kadar güzel olabilir ki?” dediğinizi duyar gibi olduk. Hemen açıklayalım; farklı pişirme teknikleri kullanılan bu tabak, bazı ürünlerinde deniz ürünleri ve farklı sebzeler bulundurarak sizi şaşırtacak ve bir kadeh şarabın yanında masadaki herkesin tabak bitene kadar en iyi anlaştığı arkadaşı olacaktır.
 
 
Resim
 
 
6- Kadayıflı Karides
Artık neredeyse gittiğimiz her balık restoranında olan bu lezzet yine Kalbur’dan çıkmadır. Biz, Türkiye’de bu lezzeti daha iyi yapan hiçbir yer bilmiyoruz. Dışının çıtırlığı ve hafif ılıklığı, katmanlarının netliği ve kendine özel lezzetiyle sizi şaşırtıp içindeki karides ve kaşar peyniri ile içinizi ısıtacak bir lezzet.
 
 
Resim
 
 
7- Karidesli Mantı
Hep Kalbur başka restoranlara örnek olacak değil ya! Orijinal olarak Bodrum mezesi olan bu lezzet, Kalbur restoranın menüsüne son yıllarda eklendi. Bodrum aşıkları olarak en başta yadırgasak da ne yalan söyleyelim, en az Bodrum’daki kadar güzel.
 
 
Resim
 
 
8- Deniz Ürünlü Balık Kokoreç
Ankara’nın AOÇ sayesinde ünlü olan lezzetidir kokoreç. Ama iddia ediyoruz, bu tarzını yememişsinizdir. Baharatların ve deniz ürünlerinin muhteşem ahenginin taze yeşil soğanla basit ama etkili birleşimini tatmadan asla dönmeyin.
 
Resim
 
 
9- Kılıç Şiş
Altında özel panelenmiş mevsim balıklarıyla desteklenmiş kılıç şiş, gerek soslamasıyla , gerekse ağızda tek ısırıkta dağılmasıyla bizleri tam anlamıyla bir yolculuğa çıkarıyor. Tabanda destek için kullanılan balıktan her şiş tanesi sonrası bir ısırık almanızı ve bu tadı olması gerektiği gibi yaşamanızı öneriyoruz. Ayrıca, sağlık için balık yemek isteyip, balıktan çok fazla haz etmeyenler için de en doğru tercih olacaktır.
 
 
Resim
 
 
10- Midye İçinde Kaşarlı Karides
Ve muhteşem final! Bu lezzeti göründüğünün dışında pek tarif etmek istemiyoruz, çünkü gerçekten “Anlatılmaz, yaşanır.” deyiminin tabakta vücut bulmuş hâli. Sadece tek uyarımız var: Gerçekten çok yoğun ve güzel bir lezzet olduğu için bu mezeyi en son isteyiniz, yoksa diğer lezzetlerden almanız gereken tadı tam alamayabilirsiniz, çünkü bu lezzet gerçekten bu dünyadan değil.
 
Kalbur Balık Restaurant
Oran Şehri Çarşı Merkezi C-3 Blok Ankara

0 312 490 5001
Kredi Kartı Geçmez