Ankara’nın Gizli Kalmış Kaset Kültürü

Deniz Dide Coşkun & Dündar Demirtaş / Blog: Ankara Kültür Sanat /  COMD 357- Multimedia Journalism Sonbahar 2021-22 Final Projesi

Picture

Sanatın kültürel yanını pas geçmedik, sesli tiyatro ve müzik dağıtımında en sağlam araç olan kasetlerin dünyasında bir yolculuğa çıktık. Ucundan da olsa kaset kültürünü yakalamış bir nesil olarak eskiler için ne anlam ifade ettiğini genç nesillere de aktaralım istedik. Eskisi kadar yaygın olmayan kaset kültürünü kaset koleksiyoncusu Mehmet Koçoğlu ile oturup etraflıca tartıştık. Kendisi, birçok antik eşyanın ve ikinci el ürünün satıldığı, isli sokaklarında nostalji kokladığınız Ulus İtfaiye Meydanı’nda bir dükkana sahip. Artık pek tercih edilmese de bu sokaklar tarihi ve kültürel açıdan oldukça önemli. Mehmet Amca da bu meydanda yıllarını plak ve kaset satarak geçirmiş, artık İtfaiye Meydanı’nda kaset denilince akla gelen isim haline gelmiş emektar bir koleksiyoncu ve esnaf. Bir gün sizin de yolunuz düşerse bu tatlı kaset dükkanına, Mehmet Amca’ya bizden de selam söyleyin.

 

İtfaiye Meydanı 

İtfaiye Meydanı ya da diğer ismiyle Hergele Meydanı, Ankara’nın Ulus semtinde bulunur. İtfaiye Meydanı Ankara’nın önemli bir ticari ve sosyal merkezidir. Çoğunlukla ikinci el ürünlerin ve antikaların satıldığı dükkânlara ev sahipliği yapan meydan, Osmanlı döneminde de ticaret alanı olarak kullanıldı. 1920’lerin sonlarına doğru sosyal aktivitelerin artmasıyla İtfaiye Meydanı Ankara’nın sosyal mekânlarından biri haline geldi.10 1940’lı senelerin ortalarında Ulus’un Ankaralılar için alışveriş mekânı haline gelmesiyle İtfaiye Meydanı tekrardan ticaretin önde olduğu bir yer halini aldı.
Picture
 

Nasıl Gidilir?

185-7, 195-1, 419-5, 437, 530-5 numaralı otobüsleri ya da Sıhhiye ve Ulus metrosunu kullanarak İtfaiye meydanına ulaşabilirsiniz.