SAĞLIK MİDEDE BAŞLAR DİYENLER İÇİN ANKARA’DA 4 MEKÂN

Ahmet Uçurum & Mertay Karakaş & Yaren Sude Atılgan / Health is Wealth/ COMD 357 Multimedia Journalism Sonbahar 2023-2024 Listeleme Projesi 

Merhaba sevgili vitalistler!
Şu an bu yazıyı okuyorsanız, muhtemelen sağlığınızla ilgili olumlu adımlar atma kararını çoktan vermişsinizdir. Sağlıklı yaşam haline bakış açımız aynı olacak ki, siz de ilk adım olarak beslenme düzeninizi hizaya sokmak için temiz içerikli yemekler yiyebileceğiniz yerleri araştırmakla işe başlamışsınız. E ne diyelim? Aramıza hoş geldiniz! Biz de; öğle arasında yiyebileceğimiz en hızlı yemeklere, sınav haftasının yanında getirdiği sadık arkadaşı olan tatlı krizlerine, sanki her günümüz ödül günü değilmiş gibi kendimizi şımartmak için yaptığımız serpme kahvaltılara ve içeriği nasıl hazırlanmış diye sorgulamadığımız tüm yemeklere “Dur artık!” demek isteyen üç arkadaş olarak, sizler için Ankara’da gönül rahatlığıyla tercih edebileceğiniz dört farklı mekânı keşfettik. Kahvaltıdan tatlıya, sağlıklı kâselerden atıştırmalıklara kadar sağlıklı yaşamınıza midenizden başlayabileceğiniz farklı alternatifleri sizin için derledik. Bu dört mekânı teker teker gezdik, sağlıklı yiyeceklerin en ağız sulandıran hallerini menüdeki kızartmaların ve kalori bombası yemeklerin arasından bulup çıkardık, elbette hepsini tattık ve siz bu mekânları ziyaret ederken seçimde zorlanmayın diye size önerilerde bulunduk. Eğer Ankara’da sağlıklı ve temiz içerikli yemekleri yeme konusunda ısrarcıysanız, istediğiniz tabaklar bu mekânlarda pişer. Bizim üstümüze de artık “afiyet olsun” demek düşer 🙂

EN ÖNEMLİ ÖĞÜNÜN KAHVALTI OLDUĞUNU DÜŞÜNENLERE: FLAF

Diyet yemekleri deyince akla gelen kibrit kutuları ve avuç içi ölçümlerinden sıkılan herkese yeni bir soluk getirecek olan Flaf, sağlıkla lezzeti harmanlayıp bir tabak halinde size getiriyor. Dışarıda kahvaltı etmek deyince pişilerin, böreklerin ve karbonhidrata dair her şeyin havada uçuştuğu, en sağlıklı tercih olabilecek omletin yanında bile patates kızartmalarının getirildiği yemek sektöründe; protein, karbonhidrat ve yağların en dengeli halini sunan Flaf, yeni açılan bir müessese olmasına rağmen kısa zamanda popülerite kazanmış bir hâlde. Öyle ki bizim gibi düzenli olarak giden müdavimleri bile var.  Birçok lezzetini denedikten sonra söyleyebiliriz ki bu popülerite tesadüf eseri değil.
 
Flaf öncelikle sağlıklı yemek kâseleri ile öne çıkan bir mekân olsa da, menüsünde yer alan sağlıklı dürüm, protein tabakları ve çorbaları ile bizden tam puan almış durumda. Özellike kahvaltı tabakları, sade ve besleyici içeriğiyle sağlıklı beslenmek isteyen herkesin gönül rahatlığıyla tercih edebileceği bir kahvaltı alternatifi. Haşlanmış yumurtalı ve zeytinli kahvaltı kasesi, pesto soslu ve domatesli bruschetta ve hindi fümeli çırpılmış yumurta hem gözünü hem de midesini dengeli bir şekilde doyurmak isteyenlere yönelik lezzetler. Böyle bir menüye sakin bir ortam ve güleryüzlü çalışanları da ekleyince, sağlıklı kahvaltı etmek isteyenlerin Flaf’ı önceliklerine eklemelerine engel olan bir durum yok gibi görünüyor. Flaf, kahvaltısı günün en önemli öğünü olan ama dışarıda edilen kahvaltıların sağlıklı olmadığına inanan herkese “Flafı Güzaf!” dedirtecek cinsten.

Adres:Beytepe, İmam Gazali Caddesi No:4/2, 06800 Çankaya/Ankara
Fiyat:💸💸💸💸
Lezzet:😋😋😋😋
Açılış/Kapanış Saatleri: 10:00-22:00 (Pazartesi kapalı)
Instagram: @flaf.ankara


SALATA YEMEYİ “OTLAMAK” SANANLARA: BASİL

Bize göre sağlıklı yaşamaya giden en sağlam yol, sağlıklı yaşam ile ilgili olan tabuları yıkmaktan geçer. Basil de, diyet yaparken yalnızca marul ve domatesten oluşan salataları yiyip salata yemekten bıkanları sakin bir şekilde kenara çekip “Sahneyi bize bırakın.” diyor. Gerçekten de bir sahneyi andıran standında, gelen herkesin damak zevkine uygun malzemeleri seçtirerek onlar için ideal salata kâselerini hazırlıyor.
Yeşillikler, proteinler, karbonhidratlar, garnitürler ve soslardan oluşan bir stant boyunca, her ürün grubundan istediğiniz bir malzemeyi seçerek hazırladığınız salata kâseniz, salatayı bir eşlikçi kategorisinden, çok dengeli ve besleyici bir öğün kategorisine hızlıca taşıyor. Bitkisel ve hayvansal protein çeşitlerini beslenme tercihinize göre sağlıklı bir karbonhidrat grubuyla birleştirip, garnitür ve soslar ile birlikte kendi eşsiz uyumunuzu oluşturabiliyorsunuz. Herhangi bir restorana gittiğinizde menüde sizi karşılayan Sezar, tahıllı, hellimli veya çıtır tavuklu tekdüze salata çeşitlerinden ziyade, daha doyurucu ve çeşitli bir salatayı Basil’de hazırlayarak midenize sağlıklı bir ziyafet hediye edebilirsiniz. Tavuk, kırmızı et, nohut ve somon ile başlayıp siyah pirinç ve burrata peynirine kadar uzanan stant boyunca bizim gibi birkaç kere kararsızlıktan arkanızdaki sırayı bekletebilirsiniz. Bu mide gurultadan anlatım sonrasında bile hâlâ salataya karşı önyargı duyanlarınız varsa, Basil’in aynı zamanda sağlıklı içerikli dürümleri de menülerinde yer almakta.

 
​Hem taze ürün kullanımıyla hem de çeşitli ürün yelpazesiyle her damak zevkine hitap eden Basil, merkezi konumuyla da müşterilerine başka bir tercih sebebi sunuyor. Üstelik yalnızca sağlıklı yemekleri yemeyi değil aynı zamanda pişirmeyi de seviyorsanız, Basil’in salatalarında kullandığı ürünleri satın alıp bu lezzeti evinize kadar götürebilirsiniz.

Adres:Kazım Özalp, Gaziosmanpaşa, Nenehatun Cd No:87/1, 06700 Çankaya/Ankara
Fiyat:💸💸💸
Lezzet:😋😋😋😋
Açılış/Kapanış Saatleri: 11:30-21:00
Instagram: @tastebasil

TATLI YİYELİM SAĞLIKLI KONUŞALIM İSTEYENLERE: EKŞİ MAYA MAIDAN

Ekşi Maya her ne kadar Ankaralıların bildiği, asıl odağının ekmek ve kruvasan sanıldığı, hatta kısa zaman öncesine kadar bizim de bu yanılgıya kapıldığımız, bir mekan olsa da, aslında menüsünde birçok sağlıklı seçeneğe de yer veriyor. Sağlıklı yemekler ararken “Hadi Ekşi Maya’nın protein kaselerini deneyelim!” dediğimiz bir gün, kendimizi Ekşi Maya’da unsuz rulo pasta ve fit brownie yerken bulduk. Sağlıklı yaşamın bizim için en zor yanı olan rafine şeker kısıtlaması; birdenbire karşımıza orjinalini aratmayan, lezzet şöleni  iki tatlı olarak çıktı. Hurma püresi ile tatlandırılan bu fit tatlılar, “Sağlıklı yaşarım ama tatlısız yapamam.” diyen herkesin rahatlıkla tercih edebileceği ürünler. Bu tatlıları o kadar lezzetli bulduk ki, yerken şüpheye düşüp “Acaba yanlış ürün mü geldi?” diyerek çalışanlara teyit ettirdik. Bu doğrultuda sorduğumuz sorularla menüde yer alan glütensiz, rafine şekersiz ve laktozsuz birçok ürün olduğunu öğrendik. ​ Ekşi Maya aynı zamanda hem lezzetli hem de temiz içerikli yemekler de hazırlıyor. Biz tavuk kâselerini denedik. Sade bir kâse olmasına rağmen kullanılan malzemelerin kaliteli seçilmesi lezzetli bir tabak ortaya koyuyor. Ama yine de daha çeşitli kâseler hazırlayabilecekleri fikrindeyiz ve bu nedenle özellikle sağlıklı tatlılarının Ekşi Maya’yı ayrıştıran ürünleri olduğunu savunuyoruz.
 
Ekşi Maya farklı beslenme tercihlerine gösterdiği önemden dolayı yalnızca sağlıklı beslenen ve diyet yapan kişilerin değil, laktoz ve glüten gibi besin gruplarına alerjisi olan kişilerin de rahatlıkla tercih edebileceği tatlılar yapıyor. Ayrıca menüsünde bulunan geniş ürün yelpazesi ile siz sağlıklı beslenirken, beraber gittiğiniz kişiler de diledikleri çeşitlerde yemeği yiyebilir ve bu sayede sağlıklı beslenme alışkanlığınız sosyal hayatınıza herhangi bir engel teşkil etmez. Mekânın tek olumsuz özelliği, mutfaktan gelen ekmek kokusuna karşı iradeli kalmak.
Yediğiniz tatlının tadı hâlâ damağınızdayken yiyemediğiniz tatlıları vitrinde göz ucuyla inceleyip kasaya doğru ilerlediğinizde, Ekşi Maya’nın sağlıklı atıştırmalıklarını görüp bu lezzeti yanınızda her yere taşıyabileceğinizi de fark ediyorsunuz. Ne diyebiliriz ki? Sağlıklı lezzetler bu mekânın mayasında var.

Adres:Eskişehir yolu, Bilkent Kavşağı, Maidan İş ve Yaşam Merkezi, No: 4, D:6, 06530 Çankaya
Fiyat:💸💸💸
Lezzet:😋😋😋😋
Açılış/Kapanış Saatleri: 08:30-22:00 (Pazar günü 19:00)
Instagram: @eksimayaankara

“BEN SAĞLIKLI YEMEĞİ DEĞİL, SAĞLIKLI YEMEK BENİ KOVALASIN” DİYENLERE: TART MUTFAK

2016’dan beri hizmet veren Tart Mutfak, aslında bir restoran olarak değil, paket servis olarak hizmet veren bir yemek şirketi. Fakat önceden belirtmeliyiz ki, fotoğrafta gördüğünüz masalar, Tart Mutfak’ta zaman zaman düzenlenen eğitimler için bulunuyor. Yani Tart Mutfak’ın ürünlerini yalnızca paket servis olarak tüketebiliyorsunuz. Kurucusu İrem Hanım’ın söylediği “Biz yemek değil, sağlık satıyoruz.” sözü, Tart Mutfak’ın misyonu haline gelmiş nitelikte. Alanında uzman diyetisyenlerle çalışan Tart Mutfak, danışanlarının kişisel bilgilerinden yaşam tarzlarına kadar inceleyerek onlara günlük menüler hazırlıyor. Kişinin istediği öğün sayısına, alerji durumuna, sahip olduğu herhangi bir hastalığa ve özel isteklerine göre günlük yemek paketleri hazırlayıp her öğünü paket servis olarak danışanlarına getiren Tart Mutfak’ın bizim için en dikkat çekici yanı, mutfağında herhangi bir market ürünü kullanmaması. Sağlıklı beslenmenin en önemli bileşeninin temiz içerikli ve doğal ürünler olduğunu düşündüğümüz için, salçasından karabiberine kadar kendi çiftliklerinde ürettikleri doğal ürünleri kullanan Tart Mutfak’ı listemizde bulunmaya değer bir işletme olarak görüyoruz. Bu konuda sağlıklı beslenmenin yalnızca kalori alımıyla alakalı değil, alınan kalorinin içeriğinin de kaliteli olmasıyla da ilgili olduğunu vurguluyor İrem Hanım. Danışanları güler yüzle ve içtenlikle karşılayıp her isteklerini samimiyetle dinlemeleri ve yardımcı olmaları, sağlıklı yaşam sürecini daha  konforlu hale getiriyor.

 
Gününün çoğunluğunu iş yerinde ve okulda geçirenler için her türlü detayı düşünen Tart Mutfak, gönderdikleri öğünleri ısıtıp ısıtamayacağınız bir ortamınız olup olmadığına kadar özen gösteriyor. Haftaiçi işte, haftasonu evde olanlar için hafta içi paketleri, yeni doğum yapan kişiler için emziren anne paketleri, günlük makro besin alımına dikkat edenler için sporcu paketleri, glütensiz paket ve ketojenik paket gibi birçok yaşam tarzına hitap eden bir işletme olduğunu kanıtlıyor.  Her öğününüzü günlük kalori ihtiyacınıza göre bölüp, sizi sıkıcı tatlara maruz bırakmamak için her tarifin en sağlıklı ve çeşitli halini menülerine ekliyorlar. Öyle ki, diyet yapanların korkulu rüyası olan hamburgeri bile sizin kalori ihtiyacınıza uygun olarak çok lezzetli bir şekilde hazırlayabiliyorlar. Diyeti bir mecburiyet hâli olarak görmeyin diye ara öğün olarak tatlı tercihler de ekleyebiliyorlar. Mesela cezerye aşıkları olarak biz fit cezerye toplarına ba-yıl-dık! Hem sağlıklı beslenmek isteyenler, hem bunun için vakti olmayanlar hem de diyet yapmak için kendini lezzetli öğünlerden mahrum bırakanlar için Tart Mutfak’ın biçilmiş kaftan olduğunu belirtmeliyiz. Eğer sağlıklı beslenme yolculuğuna başlamanızı erteleyen faktörler sağlıklı yemeklere erişebileceğiniz mekânlar ve hazırlamaya vaktininizin olmaması ise, aradığınız fırsat “ayağınıza geldi” diyebiliriz.

Adres:Beytepe, Kanuni Sultan Süleyman bulvarı. Beytepe mah. Envertürkeli sokak. 2/2 E Kanuni Sultan Süleyman bulvarı, Envertürkeli sokak 2/2 E, 06800 Çankaya/Ankara
Fiyat:💸💸💸
​Lezzet:😋😋😋
Açılış/Kapanış Saatleri: 09:00-17:00
​Instagram: @tart.mutfak