Değişmeyenleri İle: Ulus

Kerim Anıl Yılmaz, 6/27/2016

Doğup büyüdüğüm çocukluğum geçtiği Ulus’un her sokağının mazisi var ve bu mazi az buz değil Cumhuriyetin kuruluşundan beri burada. Deiğşen ve yenilenen dünyada sokaklarda değişirken Ulusun değişmeyen 4 değerini sizlere göstermek isterim.
1) Samanpazarı 
Cumhuriyet’in kuruluşundan itibaren yıllarca Ankara’nın en önemli ve eski yerlerindendir Samanpazarı. Her Ankaralı’nın bildiği Çıkrıkçılar Yokuşu, at pazarı ve Konya Sokak bu bölgede bulunur. Çıkrıkçılar Yokuşu kumaş, tekstil, perde, züccaciye gibi günlük kullanılabilecek ürünlerin satıldığı dükkanların olduğu ve hala da revaçta olan Ankara’ da ki ticaretin en eski merkezlerindendir.
u2
2) Bakırcılar Çarşısı
Salman Sokak da bulunan Bakırcılar Çarşısı bakırcılık yapan sanat ustalarının birleşmesiyle ve kendi dükkanlarını açmalarıyla burayı çarşı haline getirmişlerdir.Bakırcılık hem eski hemde turistik değeri olan geleneksel Anadolu sanatıdır. Bakırcılar Çarşısı yerli ve yabancı olmak üzere bütün turistlerin ilgisini çekmektedir.
u3
3) Derman Eczanesi
1950’li yıllarda Ankaradaki 8 eczaneden biridir Derman Eczanesi ve eczane denildiğinde akıla ilk gelen eczanedir.  Çünkü 70 yıldır hala derman dağıtmaya devam eden tek ve en eski eczanedir. Gündelik ilaçlar dışında sahibi Niyazi Dermancı’nın yaptığı bitkisel ilaçlar şuan da bile birçok kişiye deva olmaktadır. Sadece yaptığı ilaçlar ile de değil hastalara verdiği pozitif enerji ile de akıllarda tatlı biri olarak hatırlanır.
u4
4) Osman Usta Kebap
1950’li yıllarda Dönerci Süha ‘nın yetiştirdiği Osman Usta, yaptığı döner ile Samanpazarı’nın, Bakırcılar Çarşısı’nın, ve Çıkrıkçılar Yokuşu’nun vazgeçilmezi. Esnafın yemek yediği hemen hemen tek yer. Şuan da üçüncü nesil işletiyor Osman Usta kebap salonunu. Genellikle esnaf ve gelen müşteriler döner tercih ediyor. Ve o döner saat 15.00 olmadan tükeniyor. Yıllardan beri aynı lezzeti sunan Osman Usta’nın dönerini tadanlar bu lezetten vazgeçemiyorlar.