Ankara Sokaklarının Emektarları: Altındağ, Yeniziraat Simitçisi İbrahim Ağabey’le Söyleşi

 

Simitçi İbrahim Ağabey’le A’dan Z’ye Sokak Simitçiliği

Ankara’nın Sokak Simitçileri – Emin Erdem, Mehmet Yasin Orhan

Simitseverler merhaba,
Bugün sizler için Ankara’nın Sokak Simitçileri ekibi olarak Altındağ’a bağlı Yeniziraat Mahallesi’nde 1991’den beri simitçilik yapan İbrahim Ağabeyimizle, mesleği ve simit hakkında kısa bir röportaj yaptık ve lezzetli simidinin tadına baktık.
Ankara’ya geldiğinde başka bir iş bulamadığı için başladığı işinden ve halinden memnun olan  İbrahim ağabey, bugün Ankara simidinden ziyade beyaz simit ya da Kazan simidi olarak anılan Eskişehir simidi sattığını çekinerek ifade ediyor ve Ankara simidini fırınların neden çıkartmadığını  ise şu şekilde ifade ediyor;
– Ankara simidi daha koyu ve yoğun tahin ve pekmez karışımına bandırılır
– Ankara simidinde daha fazla susam kullanıldığı için fırınlar maliyetlerden dolayı, daha az malzeme kullanılan beyaz simidi çıkartıyor.
– Ankara simidinin tezgah ömrü daha kısa. Eskişehir simidine göre daha hızlı kuruduğu için simitçiler için satılmasına göre daha zor.
Bütün bu sebeplerden dolayı İbrahim Ağabey, üzülerek maalesef müşterilerine Ankara simidini yediremediğini söylüyor.
27 yıldır her sabah 04.20’de ayakta olan İbrahim Ağabey, 5.30’da başladığı simit satışını akşam 17.30’a kadar sürdürüyor. Simitçiliğin zor tarafı ise akşama kadar ayakta durmak. Ancak İbrahim Ağabey, işini ilk günkü ciddiyetiyle sürdürüyor. Günde 200 kadar simit satan İbrahim Ağabey, çevresiyle çok iyi anlaştığı için ve işini hiç aksatmadığı için istikrarlı bir başarı yakalamış. Simit kafelerle bir rekabet duygusu yaşamayan İbrahim Ağabey, okak simidinin güvenilir ve kaliteli yarlerden alındığı müddetçe tadına doyum olmayacağını belirtiyor.
Bu keyifli sohbetimizin geri kalanını dinlemek isterseniz yukarıdaki linkten ulaşabilirsiniz.

Resim

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.