Ankara’da Ders Çalışabileceğiniz Dört Farklı Mekan

Tekrardan merhaba sevgili genç sapiensler,
Bildiğiniz üzere hayatın bizi yerleşik hayata geçmeye zorunlu kılması ile birlikte, daha fazla bilgi depolama ihtiyacı doğdu. İnsan beyninin bütün bu bilgileri depolamasındaki eksikliğide sapiensleri sadece belli konularda uzmanlaşmaya ve o bilgileri depolamaya zorladı. Şimdi hepimiz depolamasını yapacağımız bilgi alanını seçtik ve bu konularda bilgi edinmek için fazlaca bir efor sarfediyoruz. Genç Sapiensler için bu sancılı süreci daha keyifli hale getirmek, bu bilgileri nerede depolayacağımıza karar vermekle mümkün. Bazılarımız kütüphane sessizliğinde çalışabilirken, bazılarımız biraz daha sesli ama daha konforlu alanlarda daha verimli çalışabiliyor. Bu ihtiyacı karşılamak için bazı sapiensler harekete geçti ve ders çalışma alanlarının evrimi de böylece başlamış oldu. Biz bu evrimin son döneminde, sahaflardan kitap kafelere evrilen çay evleri, kitap kafe özelliğini koruyup kahve evine dönüşen kafeleri, çok daha fazla sapiens için ulaşılabilir olan büyük kahve dükkanları ve son olarak gece geç saatlere kadar açık kalan uyanık kütüphaneleri gördük. Biz de sizin için Ankara’da çalışma alanları evriminin dört farklı aşamasını temsil eden dört farklı mekanı sizler için derledik.

1. Sahaftan Kitap Kafeye: Ardıç Kitabevi

Picture


Ardıç Kitabevi, 19 yıldır Yüksel Caddesi ile Konur sokağın kesiştiği yerde bulunan Gülsan apartmanı 2. katta hizmet veriyor. Bulunduğu yer itibari ile ulaşım oldukça kolay. Ders çalışmak için ev rahatlığı arayanlar için iyi bir seçim olabilir. Rahat bir ortam sunduğu için yan masanızda ders çalışan başka bir sapiensle kolay bir şekilde iletişim kurabilir, ders çalışma aralarınızı keyifli bir sohbetle değerlendirebilirsiniz. Ya da cam kenarında bir masaya yerleşerek Yüksel caddesinden geçen insan kalabalığını izleyebilirsiniz. Hafta içi saat 5’e kadar daha sakin olsa da, saat 5’ten sonra ve hafta sonları biraz daha yoğun oluyor.
Ders çalışırken en önemli noktalardan biri de uygun koşulların sağlanmış olması. Öncelikle çalışanların bunun için yeterli özeni gösteriyor. Bilgisayar kullanmanız gerekiyorsa bunun için internet ve yeterli priz bulunuyor. Ardıç Kitabevini yeni nesil çalışma alanlarından ayıran en büyük özellik ise çok fazla kitap, dergi ve film arşivine sahip olması. Burayı sırf kitap okumak için bile ziyaret edebilirsiniz. Eski ve yeni kitaplardan beğendiğiniz bir tanesini seçip okuyabilir ve istediğiniz kitabı satın alabilirsiniz. Yeni kitapların %20 indirimli olarak satışı yapılıyor. İçinde bulunduğumuz atmosfer bizim de ruh halimizi belirlediğinden, bir sürü kitapla çevrili olmak ve etrafta insanların kitap okuyor olması, bizim de içimizdeki çalışma isteğini arttırıyor.
Burayı ziyaret ettiğinizde bizim önerimiz Ardıç çayını denemeniz. 18 şifalı bitki kök ve yapraklarının harmanlanmasından elde ediliyor. Latince adı juniperus communis olan bu bitki meyveli bir ağaç türü. Egzama ve akneli cilt tedavisinde de kullanılan bitkiyi çay olarak tüketmenin de boğazı yumuşatmak ve vücudu rahatlatmak gibi etkileri var. Güzel bir tadı olması tüketimini kolaylaştırıyor ve ardıç çayı burada geçirdiğiniz süre boyunca sizde hoş bir tat bırakacaktır. Ardıç kitabevi özellikle kahve yerine çay tercih edenlere hitap ediyor. Kahve severler için de seçenekler olsa da, bitki çayları açısından oldukça fazla bir seçenek sunuyor. Menülerinde makarnadan, tavuklu yemeklere pek çok seçenek var. Biz bazlama tost yedik oldukça da beğendik. Fiyatları ise oldukça uygun.
Ders çalışmak için sıcak bir ortam ve bitki çaylarının güzel kokusuna ihtiyaç duyuyorsanız Ardıç Kitabevi sizin için iyi bir seçenek olabilir. 
Fiyat: 💸
Sessizlik: 🤫
Kitap Arşivi: 📚📚📚Adres: Kızılay Mahallesi, Yüksel Cad. Gülsan Apt. No:8 D:10, 06420 Çankaya/Ankara
Telefon: (0312) 418 67 05

2. Kitap Kafe Geleneğini Sürdüren Yeni Nesil Kahveci: Tayfa Kitap Cafe

Picture


Tayfa Kitap Cafe, 3. nesil kahve evleri ile geleneksel kitap kafe mantığını çok güzel iç içe geçirebilmiş bir mekan. 3 yıldır Kızılay’da Kızılırmak caddesinde hizmet veriyor. Kızılay Güvenpark’tan yürüyerek yaklaşık 10 dakikada buraya ulaşabilirsiniz. Benim için bulunduğum yerin tasarımı önemli diyenler için Tayfa ideal bir çalışma alanı. Ön kısımda yer alan bahçesi ile de kapalı alanda çalışmayı sevmeyenler için sıcak havalarda güzel ve ferah bir alternatif. Bir duvarın tamamen yeşil tahta ile kaplanması ve tebeşirle üzerine yazı yazılabiliyor olması nostaljik bir hava yaratıyor. Ayrıca soft rock türünde seçilen müzikler ve ses düzeyi de ders çalışmak için oldukça uygun. Biraz yoğun bir yer olsa da her zaman yeni misafireler için yer var.
Günümüzde hepimiz bir konu üzerine derinlemesine çalışmaya başlamdan önce internette araştırma yapıyoruz. Tayfa ziyaretçilerine hızlı bir internet ağı sunuyor. İster bireysel olarak isterseniz de grup çalışmalarınız için burayı tercih edebilirsiniz. Tayfa Kitap Cafe, eskiden alışkın olduğumuz kütüphaneli kafelere iyi bir örnek. Çoğunlukla yeni kitaplardan oluşan seçkilerinden beğendiklerinizi satın alabilirsiniz ve Ankara’nın Gayriresmi Gazetesi Solfasol’un neredeyse bütün sayılarına buradan ulaşabilirsiniz. Ayrıca Türk Edebiyatının önemli isimlerinin kitaplarını  okuyabileceğiniz gibi, İngilizce kitap okumak isteyenler için de seçenekler mevcut.
Tayfa Kitap Cafe’nin en ayırt edici özelliği ise iyi bir menüye sahip olması. Her sayfada bir yazarın kitabını kısaca tanıtmaları ve menüde yer alan kahveler hakkında kısa bilgiler vermeleri menülerini eğlenceli yapıyor. Biz menüden, kağıt filtreyi icat edenin Melitta Bentz isimli Alman bir kadın olduğunu öğrendik. Burası sadece güzel kahveler tadabileceğiniz bir yer olmakla kalmıyor ayrıca sunduğu yemeklerle bütün gününüzü burada geçirebilmenize de olanak sağlıyor. Vegan menüye sahip olması, Ankarada yaşayan vegan öğrenciler için de burayı tercih edilebilir yapıyor. Menüde her bütçeye uygun yiyecek ve içecek bulmak mümkün. Biz, ders çalışırken enerjimizi yerinde tutmak için beyaz çikolatalı mocha denedik. Beyaz çikolatalı olmasına karşın şeker oranı oldukça iyi ayarlanmış olduğundan kahve tadı daha belirgin. Siz de menüden ders çalışırken dikkatinizi toplamanıza yardımcı olacak bir kahve seçebilirsiniz.
Tayfa Kitap Cafe geçmiş ve bugün arasında köprü olmuş bir mekan. Hem geleneksel çalışma alanımız olan kütüphanelerden izler taşırken, modern tasarımı ile de yeni yerler arayan genç sapiensler için iyi bir alternatif ders çalışma alanı.
Fiyat: 💸💸
Sessizlik: 🤫🤫
Kitap Arşivi:📚📚Adres: Meşrutiyet Mahallesi, Kızılırmak Cd., 06420 Çankaya/Ankara
Telefon : (0312)424 11 99

3. En Ulaşılabilir Çalışma Alanı: Arabica Coffee House

Picture


“Fark Yarat Öncü Ol” sloganıyla Arabica Coffee House üçüncü dalga kahve akımının öncülerinden olmayı başarmıştır.  5 yıldır Bahçelievler Mahallesi’nin en işlek caddesi olan 7. Cadde’de bulunması da mekana büyük avantaj sağlıyor. Kaliteli demleme araçları ve ekipmanları ile ders çalışmak için uygun ortam arayan kahve severlerin en tercih edilen mekanlarında Arabica House Coffee. Üstelik ulaşımı da oldukça kolay ve öğrencilerin uğrak mekanlarından.
Girişte yer alan masalarda güneşli havalarda ice Arabica Latteleri yudumlamak için ideal bir görünüme sahip. Mekana ilk girildiğinde dikkat çeken şey dekorasyon. Güzel tasarımıyla insanı adeta kahve yudumlayarak ders çalışmaya iteliyor. Metal kalemliklerde etrafa gelişigüzel hizalanmış kalemler, raflarda sıralı kitaplar, siyah ve grinin uyumla harmanlandığı mobilyalar mekanda oturup Arabica kahvesi yudumlama isteği uyandırıyor. İlk katta çalışma masaları bulunsa da, alt kattaki sessiz alana inince tam bir çalışma havasına giriyor insan. Mekanda dikkat çeken bir detay ise belirli noktalara yansıtılan ışıkları. Sadece çalışma masalarına yansıtılan ışıklar ortamda loş bir hava yaratıyor. Eğer benim için ışık önemli, loş ışıkta asla çalışamam diyenlerdenseniz o zaman sizi üst kata alalım. Kitap raflarının tam yanında bulunan tahtadan piyano nostaljiyi ve modern havayı bir arada hissettiriyor.
Kahvelerine gelince, sizler için Irish Coffee ve filtre kahve denedik. Fiyatlarıyla Ankara’nın en pahalı kahvecisi ünvanına aday gösterilse de, lezzetli tadını keşfettiğinizde verdiğiniz paraya değdiğini anlıyorsunuz. Pahalı fiyatları özel demleme teknikleri ve kullandıkları kahve çekirdeğinin kalitesine bağlanabilir. Kahvenin yanında atıştırmalık olarakta tatlı ve sandwichler sapiensler için mevcut. 3. dalga kahve dükkanlarından olan Arabica Coffee House, çalışma ortamıyla öğrenciler için ideal bir alternatif.
Fiyat: 💸💸💸💸
Sessizlik: 🤫🤫
Kitap Arşivi:📚📚Adres:

Yukarı Bahçelievler Mahallesi, Aşkaabat Cd. 13-1, 06490 Çankaya/Ankara

4. Gece Geç Saatlere Kadar Açık Olan: Uyanık Kütüphane

Picture


​     Ankara’da üniversite öğrencilerinin gece saat 02:00’ye kadar açık olmasıyla ders çalışılabileceği kafe-kütüphanelerde gelinen son nokta Uyanık Kütüphane. İki çocukluk arkadaşı öğrencilikten kalan ihtiyaçlarından ve gece ders çalışma ortamı bulamamalarından yola çıkarak Uyanık’ı kuruyorlar. Yaklaşık üç yıldır hizmet veren bu işletme sabah saat 9’da mesaiye başlıyor ve öğrencilerin yoğun ilgisiyle karşılaşıyor. İlk mekanı Kızılay’da bulunan Uyanık Kütüphanenin sayısı yoğunluktan 4’e çıkıyor ve günde yaklaşık bin öğrencinin akımına uğruyor.
Uyanık Kütüphane’nin öğrenciler için en büyük avantajı fiyatlarını  uygun olması ve saat sınırının olmaması. Girişte alınan 9 lira karşılığındaki fiş ile öğrenciler hem istedikleri bir içeceği alabiliyor hem de içeri diledikleri zaman girebiliyorlar. Biz içecek olarak latte ve cappuccino tercih ettik ve ders çalışma masalarının yanında bulunan rahat koltuklarda kahvelerimizi keyifle yudumladık. Çalışma masalarının dışında konforlu koltuklarda kütüphanenin kitapçılardan ve sahaflardan satın alınan kitaplarından eline bir kitap alan bu koltuklarda okuyabiliyor. Kahve fiyatları tam öğrenci bütçesine uygun olarak 5-6 lira arasında değişiyor. Üstelik ders çalışırken karnı acıkanlar için de atıştırmalıklar mevcut. Sandwich, tost ve cookie fiyatları ise 7 lirayı geçmiyor. Tek bir fiş ile istediğin saatte girip çalışabiliyorsun fakat tek sıkıntı talep gören bu kütüphanede yer bulabilmek. Bahçelievler’de gidip gördüğümüz Uyanık Kütüphane iki katlı ve geniş bir mekan olmasına rağmen tıklım tıklım dolu.
Lise ve üniversite öğrencileri için günler kısa gelir, derslerde geçer o yüzden geceyi de çalışmaya ayırmak isterler. Uyanık Kütüphane bu istek için güzel bir ortam hazırlıyor ve gece 2’ye kadar hizmet veriyor. Hatta en az 5 kişi kalmak isterse 24 saat de açık oluyor. Çalışma saatleri sapienslerin isteğine göre esnetilebiliyor yani grupça çalışmalar için fazlasıyla uygun bir mekan. Ayrıca final haftalarında ise talep olduğunda 1 hafta boyunca 24 saat açık.
Giriş katı sesli olsa da grup çalışmaları için gayet ideal. İkinci katı ise daha geniş ve tamamen sessiz bir alana sahip. Arka arkaya bir çok çalışma masası barındıran mekan, sessiz ve sakin olmasıyla sapiensleri dört duvara sıkışarak ders çalışmaktan kurtarıyor.
Fiyat: 💸
Sessizlik: 🤫🤫🤫🤫
Kitap Arşivi:📚📚📚Adres: Bahçelievler Mahallesi, 50. Sk. No:6 D:No:12, 06800 Çankaya/Ankara
Telefon: 0534 617 24 29