4 Adımda Bilkent Kampüsünün Yeni Normalleri

Aslıhan Özhan – Pandemide Bilkent – COMD 357 Multimedia Journalism Listeleme Projesi 

Selam. Sana bu yazımda, burda ne bulacağın konusunda genel bir fikir vermek istedim. Tüm Dünya’yı etkisi altına alan pandemi ile birlikte her yerde olduğu gibi Bilkent Kampüsünde de birçok şey değişti. Bilkent Üniversitesi kampüsü; modern yapısı ve tesisleriyle günümüz dünyasının tüm imkanlarını  Bilkentliler ile buluşturan bir yaşam alanıdır. Tüm Dünya yeni normale uyum sağlamaya çalışırken hep beraber Bilkent kampüsü yeni normale nasıl uyum sağlamaya çalışmış keşfedelim istedim. Bunu dört kategori altında incelemeye ve anlatmaya karar verdim: yurtlar, fakülteler, açık alanlar ve spor tesisleri. Böylece tüm kampüsü kapsayan bir tur atmış ve hep beraber Bilkent kampüsünün pandemi sürecine kendini nasıl adapte ettiğini görmüş olacağız. Hazırsan başlayalım !
YURTLAR 

 

Bilkent Üniversitesi yurtları, yerli ve yabancı yaklaşık beş bin öğrenciye güvenli, rahat ve hijyenik bir üniversite hayatı sunmayı vizyon edinmiş büyük bir komplekstir. Geçen eğitim öğretim dönemi ile birlikte yeni yurt binalarının hizmete girmesi, bu kompleksi daha da büyük ve önemli hale getirmektedir. Pandemi ile birlikte herkesin en büyük endişesi yurtların durumuydu desek abartmış olmayız. Herkes, sosyal mesafe kurallarının yurtlarda uygulanmasının en zoru olacağı konusunda hemfikirdi. Fakat ilerleyen yazılarımda sana bu görüşün nasıl Bilkent Kampüsü tarafından çürütüldüğünü göstereceğim. Aslında tek gereken bilinçli ve saygılı bireyler. Bilkent Üniversitesi aldığı basit, tüm dünya tarafından bilinen ve kabul gören maske, sosyal mesafe ve temizlik kurallarıyla gayet yeni normale uyum sağlamış ve konaklayan öğrencilerine aynı güvenli ve konforlu ortamı sunmaya devam etmiştir. Eğer yurtlar hakkında daha ayrıntılı bilgi almak, oda türleri ve fiyatlarını öğrenmek, yurtların sağladığı olanakları okumak istersen buraya tıklayabilirsin ! 

Fakülte Binaları

Bilkent Üniversitesi kampüsü büyüklüğü nedeniyle en çok fakülte ve derslik binası bulundurma özelliği ile öne çıkan bir kampüstür. Çok geniş bir alana dağılmış binalar, pandemi öncesi de sosyal mesafeye zaten uygundu diyebiliriz. Bu yüzden uyum sağlamaları o kadar da zor olmadı. Girişlerde ve mümkün olan en sıklıkta konulan dezenfektan pedalları, maske kuralı ve sınıfların mevcutlarını azaltmak aslında gayet işe yarar yöntemler. Bir de buna Bilkent Üniversitesinin uyguladığı hibrit sistemi eklenince, fakültelerin gayet güvenli hale geldiğini söyleyebiliriz. Hibrit sistemi temelinde aynı ortamda bulunan kişi sayısını en aza indirmeye dayalı bir sistemdir. Bilkent Üniversitesi odd/even sistemi getirerek o dersteki fiziksel mevcudiyeti en aza indirmeyi amaçlamıştır. Örneğin 40 kişilik bir derste bir hafta öğrenci numarası çift ile biten kişiler sınıfta derse katılabilirken, tek sayı ile biten öğrenciler eş zamanlı çevrimiçi olarak derse katılıyor. Yani başka bir deyişle sınıf mevcudu nerdeyse yarı yarıya iniyor. Hal böyle olunca kontrolü daha kolay bir sosyal mesafe uygulanmış oluyor. Bilkent Üniversitesi pandemi esnasında hibrit eğitim modeli uygulayan çok az sayıdaki üniversiteden biridir. Eğer bu model ilgini çektiyse ve daha fazla öğrenmek istiyorsan bu sayfadan daha fazlasını okuyabilirsin.

Açık Alanlar

 

Bilkent Üniversitesi kampüsü, çok geniş bir arazi üzerine kurulu olduğundan dolayı doğası gereği oldukça bolca açık ve yeşil alana sahiptir ve bu özelliği ile oldukça ön sıralara çıkmaktadır.​5.000 dönüm üzerine kurulmuş olan kampüsün 3.000 dönümü ağaçlandırılmıştır. Temiz ve bakımlı çevresi, düzenli trafiği ve güvenli ortamı, Bilkent Üniversitesi kampüsünün öne çıkan diğer özellikleridir. Hal böyle olunca bolca bulunan açık ve yeşil alanlar öğrencilerin en gözde uğrak mekanlarından olmuştur. Bu yüzden de güvenli bir sosyal hayat için kontrollü sosyal mesafenin korunması gereken en önemli yerlerdir. Açık alan olması nedeniyle öğrenciler daha az tedbirsiz davranabilir ve daha zor durumlara girilebilir. Bir diğer ele alınması gereken sorun ise sigara içenler. Sigara içerken maskenin takılması imkansız olduğu için sigara içenler konusunda ciddi bir adım atılması gerekiyordu. Bilkent Üniversitesi zaten pandemi öncesi aldığı bir kararla ” Dumansız Kampüs” isimli politikasını uygulamaya başlamış ve bu sisteme göre 2022 yılı eğitim öğretim yılı başlangıcı ile birlikte tüm kampüs sınırları içinde, iç ve dış alanlar farketmeksizin sigara içilemeyecekti. Pandemi ile birlikte zaten uygulamaya başladığı bu politikayı daha da hızlandırarak, sigara içilebilen alanları ciddi ölçüde sınırlandırmıştır. Ayrıca sigara içilirken sosyal mesafenin korunması için ve bunlara uymayan kişilerin alacağı cezalar konusunda oldukça kesin kararlara gidilmiştir. Bu bahsettiğim kuralları daha ayrıntılı öğrenmek için Bilkent Üniversitesi resmi sitesinin Dumansız Kampüs Uygulamaları kısmını ziyaret edebilirsin.

Spor Tesisleri

 

Bilkent Kampüsü, özellikle son yıllarda spor tesislerinde yapmış olduğu yenilikler ve yapmaya devam ettiği gelişmeler ile önümüzdeki senelerde de spor alanında parmakla gösterilen kampüs ünvanını elinde tutmaya kararlıdır. Geçtiğimiz yıl yapımı tamamlanan yarı olimpik kapalı yüzme havuzu ve yeni spor binasının yanında önümüzdeki yıl tamamlanması hedeflenen yepyeni açık hava sporları ve eğlence tesisleri kompleksi projesi devam etmektedir. Hedefler bu kadar büyük olunca alınan tedbirler de büyük olmak zorunda mottosuyla pandemi döneminde harekete geçen Bilkent, diğer tüm alanlarda olduğu gibi spor alanında da oldukça ayrıntılı bir plan hazırladı. Spor tesisleri  Sağlık Bakanlığı tarafından oluşturulan COVID-19 rehberi doğrultusunda hazırlanmış olup 1 Ekim 2020 tarihinde rezervasyon sistemi ile öğrencilerin ve tüm Bilkent Üniversitesi mensuplarının hizmetine açılmıştır.  Yine belirlenen kurallar çerçevesinde dezenfekte işlemleri sıklıkla yapılmakta, kullanım yoğunluğunu azaltmak ve sosyal mesafeyi korumak için sıkı bir randevu sistemine geçilmiştir.