Lezzetli mi Lezzetli Hem de Sağlıklı 4 Tatlı Tarifi

İrem Kebap – Sağlıkla Doy COMD 357 Multimedia Journalism Listeleme Projesi 
Lezzetseverlere Merhaba!

İtiraf etmem gerekirse ben tam bir tatlı bağımlısıyım! Tatlının her türlüsünü çok ama çok seviyorum. Şerbetli tatlılardan sütlü tatlılara, içi çikolata dolu kurabiyelerden çeşit çeşit keklere…. Şimdiden ağzımın suyunun aktığını söyleyebilirim.
Pandemi döneminde herkes evlerine ve ben de mutfağıma kapandıkça bu tatlı açlığımı nasıl karşılayabileceğimi düşünüyordum. Bol kalorili bol şerbetli tatlıları çok seviyorum ama bir yandan da kalori alımıma dikkat ederken bu tatlıları sağlıklı versiyonları ile değiştirebileceğimi fark ettim. Böylece hem kilomu koruyup hem de yerken tadı damağımda kalacak lezzetlerin arayışına girdim. Bu arayışımda bana en çok yardımcı olan ve beni tarfileriyle etkileyen Youtube ve Instagram hesaplarını da sizlerle paylaşmak istiyorum. 
Aynı zamanda bir kahve bağımlısı olarak kahvenin yanına en çok yakıştırdığım tatlı tarfilerini bu postumda sizlerle buluşturacağım.

​Küçük İrmik Topları

Sizlerle paylaşmak istediğim ilk tarifim yapması en basit olanlarından bir tanesi. Tam olarak “Canım tatlı istiyor ama kendimi de yormak istemiyorum” tadında. Hazırlaması maksimum 10 dakikanızı alıcak bu lezzet topları tatlı açlığınızı en lezzetli ve de sağlıklı bir şekilde dindirecek. Tatlı yerken arkadan ekşi notaları hissetmeyi sevenlerin favorisi olacağını şimdiden söyleyebilirim.
 
Picture
 
Malzemeler;
  • 4 yemek kaşığı irmik
  • 1.5 su bardağı süt
  • 1.5 yemek kaşığı bal
  • 1 yemek kaşığı labne
  • 1 çimdik tarçın 
  • 2 limonun kabuğu
  • 1 limon suyu
 
Tarif;
Altı kısık ateşteki tencerene irmik ve sütü ekle.
Karışım fokurdayana kadar yavaş yavaş karıştırmaya devam et. 
İçine 2 limonun kabuğunu rendele ve 1 limonun suyunu sık. 
Karışım kaynadıktan sonra ocaktan al ve içine labne ile balı ekle. 
Limon ve bal dengesini damak tadına göre ayarlayabilirsin. 
Karışımı soğuması için bir kenarda beklet. 
Soğuyan irmik lapasından ellerini ıslattıktan sonra minik parçalar alarak küçük toplarını yap.
Hazırladığın irmik toplarını zevkine göre süsledikten sonra afiyetle yiyebilirsin!

Şefin Önerisi: Hindistan cevizine buladıktan sonra üstüne fındık veya badem koyup servis etmeyi ben çok seviyorum. 

Tarifteki tüm malzemelere buradan ulaşabilirsin.
 

 

Tahinli ve Çikolatalı Bar

İkinci tarifimiz hem lezzetiyle hem de görünüşü ile kalbimi feth eden bir diğer tatlı. Aylık çikolata krizlerimi nasıl atlatacağıma dair alternatifler ararken keşfettim bu lezzetli barları. Tahin ve hurmanın çikolata ile buluşması…. Çikolatanın çıtırlığı ve altındaki yumuşak ama bir o kadar lezzetli olan tabanı ilk ısırdığınızda ağzınızda adeta bir lezzet bombası oluşturuyor.
 
Picture
 
Malzemeler:
Tabanı için,
  • 1 bardak yulaf
  • 1/3 bardak tahin
  • 6-7 hurma
  • 4 yemek kaşığı su
  • Bir çimdik tuz
Üstü için;
  • 1 paket bitter çikolata
  • 1 tatlı kaşığı hindistan cevizi yağı
  • Taze fındık
 
Tarif;
Yulafı rondodan çekerek un haline getir. 
Hurmaları çekirdeklerini çıkardıktan sonra 4 yemek kaşığı su ile birlikte rondoya ekle.
Ardından 1 çimdik tuzu ekleyip karışım püre haline gelene kadar karıştırmaya devam et.
Üstü için ocakta benmari usulü  bitter çikolatayı eritirken hindistan cevizi yağını ilave et. 
Püre haline gelmiş tabanı yağlı kağıt koyduğun borcama dök.
Borcama eşit bir şekilde yaydığından emin olduktan sonra erimiş çikolatayı üstüne dök. 
Hazırlamış olduğumuz sağlıklı barların üzerine irice doğradığın fındıkları ekle. 
Ardından karışımı 15-20 dakika buzlukta beklet ve sağlıklı barların hazır. 
Dilediğin kalınlıkta doğradıktan sonra servis edebilirsin. 

Şefin Önerisi: Yanıan bir filtre kahve ne de iyi olmaz mı sence ?

Tarifteki tüm malzemelere buradan ulaşabilirsin.
 

 

Böğürtlenli Küçük Tartlar

Üçüncü tarifimde sizi yormayacak ve bir o kadar da yerken mutlu hissettirecek bir tarif vermek istedim. Her türlü tatlıyı çok sevsem de tartların yeri kalbimde bir ayrıdır. Tart yapmak çok zordur hele ki o hamuru… Ben de internette nasıl daha kolay tart yapabilirim diye araştırmaya başladım. Ardından karşıma hem az vakit haryarak mutu olabileceğim hem de gerçekten kolaylıkla yapabileceğim bu tarif çıktı. 
 
Picture
 
Malzemeler;
Üstü için;
  • 1 su bardağı böğürtlen (mevsime veya zevkinize göre ahududu, çilek, yabanmersini de kullanabilirsiniz)
  • 5 yemek kaşığı labne 
  • 1 yemek kaşığı bal​
Tabanı için;
  • 5-6 adet  hurma
  • 1 tatlı kaşığı tahin
  • 1/2 su bardağı yulaf
 
Tarif;
Hurmaları çekirdeklerini çıkardıktan sonra sıcak bir suda 5-6 dakika beklet.
Yumuşayan hurmaları, tahini ve yulafı yapışkan bir kıvam alana kadar blender’dan geçir.
Tartımızın tabanını küçük silikon kek kalıplarına eşit bir şekilde paylaştır.
Artık tartımızın üst kısmını hazırlamaya geçelim.
Böğürtlenleri, labneyi ve balı kremamsı bir kıvam alana kadar blender’dan geçir.
Kremayı tartın tabanını yerleştirdiğimiz silikon kalıplara eşit bir şekilde dök.
Hazırladığın tartları buzlukta 1-2 saat beklet.
Tartlar donduktan sonra servise hazırlar!

Şef Önerisi: Özellikle bu tartın yanında filtre kahve vazgeçilmezim. 🙂 

Tarifteki tüm malzemelere buradan ulaşabilirsin.
 

 

Havuçlu Kek

Sizlerle paylaşmak istediğim son tarif ise babamın favorisi olan havuçlu kek. Kış geldiğinde havuçlu kek bizim evin vazgeçilmezlerinden olur. Ben de bu favorinin daha sağlıklı bir versiyonunu ararken karşıma bu leziz mi leziz tarif çıktı. Beyaz un yerine tam buğday unu kullanarak ve üzerindeki kremayı labneden yaparak tarifi bir yandan daha sağlıklı bir versiyonuna çevirip aynı zamanda bol tarçınla lezzetine lezzet katıyorsunuz. 
 
Picture
 
Malzemeler;
Kek İçin;
2 yumurta
2 yemek kaşığı yoğurt
3 yemek kaşığı zeytinyağı
1 çay bardağı pekmez / hurma özü / hindistan cevizi şekeri
1 çay kaşığı kabartma tozu
1/2 yemek kaşığı vanilya
4 orta boy havuç
1 çay bardağı ceviz
1 su bardağı tam buğday unu / yulaf unu
Kreması için;
5 yemek kaşığı labne
2 tatlı kaşığı bal
 
Tarif;
Tarife başlamadan önce fırını 180 dereceye ayarla.
Şeker ve yumurtayı karıştırmaya başla.
Ardından üzerine sırasıyla yoğurt ve zeytinyağını ekle.
Bir yandan havuçları rendeleyip kısık ateşte 5-6 dakika pişir.
Pişirdiğin havuçları karışıma ekle.
Kalan toz malzemeleri de karışıma ekledikten sonra yağlı kağıt serdiğin fırın tepsisine veya borcama dök.
Önceden ısıttığın 180 deerecedeki fırında 25-30 dakika pişir.
Fırında lezzetli mi lezzetli kekin pişerken üstündeki kremayı hazırlamaya başla.
Labneyi ve balı bir kaba aldıktan sonra krema kıvamına gelene kadar çırp.
Tatlı dengesini damak tadına göre ekstra bal ekleyerek ayarlayabilirsin.
Fırından çıkardığın kekini soğuması ve dinlenmesi için bir kenara ayır.
Soğuyan kekini istediğin gibi dilimledikten sonra çırpmış olduğun kremayı üzerine dök.

Tarfiteki tüm malzemelere buradan ulaşabilirsin. 

Sizlerle yaptığım bu tariflerin tadını çıkarmak için gittiğim yerlerden bir tanesini paylaşmak istiyorum, AhlatlıbelKahvenizi termosunuza, lezzetli mi lezzetli tariflerinizi saklama kabınıza alıp Ahlatlıbel’in tadını çıkarmayı unutmayın!
 
 
 

HEM LEZZETLE YİYİP HEM DE SAĞLIKLA DOYARKEN DENEDİĞİNİZ TARİFLERLE İLGİLİ YORUMLARINIZI BENİMLE PAYLAŞMAYI UNUTMAYIN!