Yemeğin6’ndan Tekrar Merhaba! Nasılsınız? Umarız her şey yolundadır. Biz çok mutluyuz çünkü o heyecanla beklediğimiz gün nihayetinde geldi çattı. Hatırlarsınız, size ve yakın çevremize yedi bölgemizin yedi yöresel çorbasından en çok hangisini merak ediyorsunuz diye sormuştuk. Kazanan da %33 ile İç Anadolu Bölgesi-Arabaşı Çorbası olmuştu.
Biz de söz verdiğimiz gibi yedi bölgemizin en çok merak edilen yöresel çorbası Arabaşı’nı sizler için hazırlamayı başardııık! Evet başardık diyoruz çünkü önce bir hayli gözümüz korkmuştu. Eee ne de olsa ünlü Arabaşı Çorbası bu… Bizim gibi bırakın kendisini, daha önce bu yedi yöresel lezzetin hiçbirini denememiş çömezler için bu çok büyük bir girişimdi fakat sizler için bir gayret kolları sıvadık ve sonunda da enfes bir çorba hazırladık. Çorbamızı hazırlamadan önce biraz araştırma yaparken de fark ettik ki yöresel lezzetler deyince nedense mutfaklarımızda biraz çekingen davranıyoruz. Belki de onları kültürel bir miras olarak görüp mükemmelce yapma isteğimiz bizi biraz korkutuyordur fakat tüm bu ön yargıların arkasında aslında yapımı oldukça kolay ve tadı da enfes lezzetler yatıyor… Biz bugün sizleri o saklı hazinelerden biriyle daha yakından tanıştıracağız. Bir önceki gönderimizde orijinal tarifinden bahsetmiştik, biz de biraz ona bağlı kalarak biraz da karantina döneminde elimizdeki malzemeleri kullanarak bir tarif dizisi hazırladık. İnanıyoruz ki tüm tarifin yapımı su gibi akıp gidecek çünkü tüm yöresel lezzetlerimizde olduğu gibi dikkat etmeniz gereken tek unsur tarifte size verdiğimiz püf noktaları. Unutmadan son bir şey daha, belki tarifin püf noktalarında yazmaz ama tüm yemeklerin kalbini açan anahtarı, sevginizi koymayı da lütfen ihmal etmeyin… İnanın tadı bir farklı olacaktır… 🙂
Tarifimize başlarken Arabaşı Çorbası için kullandığımız malzemeleri sıralayalım: 3-4 yemek kaşığı tereyağı, 7-8 yemek kaşığı tam buğday unu, yarım çay bardağı zeytinyağı, 1,5-2 kg. haşlamalık kuzu eti, 1 yemek kaşığı biber ve domates salçaları, 1 yemek kaşığı tuz, 3-4 tatlı kaşığı pul biber ve püf noktalarda bahsettiğimiz gibi isteğe bağlı bir yumurta sarısı…
Malzemelerin ölçülerini tabii ki kişi sayısına göre azaltıp arttırabileceğiniz gibi damak lezzetinize göre de kolaylıkla ayarlayabilirsiniz.
Biz ise burada size en çok merak ettiğiniz bu kültürel lezzetimizi tanıtırken İç Anadolu Bölgemizin geleneksel tarifine karantina dönemi el verdiğince bağlı kalalım istedik.
Ama geleneksel lafı sizi korkutmasın. Evet, Arabaşı Çorbası nesilden nesile gelen kültürel bir mirasımız ve onu genellikle ya büyüklerimizden duyar ya da onların ellerinden içeriz. Fakat bizim gibi daha önce bu tarifin i’sini bilmeyenler için bile yapımı oldukça kolay ve eğlenceliydi… Umarız bu gönderi geleneksel lezzetlerimizin birinin daha kapısını aralarken sizlere de yapımında yoldaş olur. Haydi bi cesaret! Biz yaptık, siz çok daha iyisini yapabilirsiniz! 🙂 Öyleyse başlayalım…
İlk aşamada yaklaşık 1,5 kg’lık kuzu etimizi haşlamak üzere tencereye alıyoruz. Biliyoruz kuzu eti görünce şaşırdınız değil mi? Her ne kadar tarifinde doğal köy tavuğu ile yapılmasının makbul olduğu yazılsa da korona dönemi bize izin vermedi. Marketlerde bulunamayan tavuk sağ olsun, biz de hemen ikinci alternatifimiz kuzu etine yöneldik. Lezzetinde azalma olur mu diye merak etmeyin çünkü bazı Arabaşı severler çorbalarını özellikle kuzu etli istiyor..
Yaklaşık 10-15 dakika üstüne dökülen sıcak su ile yüksek ısıda kaynayan etimizin altını kapatıp, soğumaya bırakıyoruz
Gelelim çorbamızın özüne. Evet, bu aşama en önemli aşama çünkü burada kullandığınız malzemenin ölçüsünden tutun hangi malzemeleri tercih ettiğinize kadar her adım çok önemli. Bu işin sonunda çorbamızı vezir de edebiliriz, rezil de deyip hemen püf noktalarından bahsetmek istiyoruz.
Un ve yağlar birbirine özdeşleşirken en önemli kurallardan ilki unu hiçbir zaman cıvık kıvamda bırakmamak. Yani un, yağlara baskın gelmeli fakat topak topak da olmamalı. Un dediğimizde aklımıza gelen beyaz unu ise tercih etmedik. Çünkü eskilerin kullandığı çok daha sağlıklı olan tam buğday unu ile hem sağlıklı hem de çok daha lezzetli bir Arabaşı Çorbası yapabilirsiniz.
Bir diğer önemli püf nokta ise durmadan karıştırmak! Burada ocağımız orta derecede yansa da yağlar giderek daha çok ısındığı için çok kısa zamanda kavurmaya çalıştığınız un yanabilir. Bu sebeple durmadaaan alt üst edip karıştırıyoruz…
Unumuzu yağ ile kavururken tamamen kahverengi olana kadar beklemiyoruz çünkü salçaların da onlarla kavrulması için biraz zamana ihtiyaçları var. Bu sebeple hafiften koyulan rengi gördüğümüzde domates ve biber salçalarını artık ekleyebiliriz. Biber salçasına elinizi korkak alıştırmamanız tavsiye olunur çünkü çorbamızdaki o hafiften acılık gerçek lezzetini veren bir diğer unsur 🙂
Salçaların da işin içine girmesiyle artık kavurma işlemimizin sonuna gelmiş bulunuyoruz. Fakat salçaları ekleyip durmuyoruz tabii ki, onlar da tamamen kavrulana kadar devamlı karıştırıyoruz… Aceleci davranırsak eğer tam kavrulmamış tatlar, buruk bir tat bırakacağından biraz moralimiz bozulabilir…
İyice kavurduğumuz öze artık haşladığımız etin (ya da haşlanılan tavuğun) suyunu ilave edebiliriz.
Önce kavurduğumuz özü, eklediğimiz et suyu ile yavaş yavaş açıyoruz. Yine tahta kaşığımızı elimizden bırakmıyoruz, yoksa dibi tutabilir..
Et suyundan sonra ise üzerini sıcak suyla tencere boyu kadar tamamlıyoruz. Merak etmeyin, çorbamız git gide kıvam alacağı için boyu böyle kalmayacak 🙂
Üstüne eklediğimiz nane ve toz biber ile fokur fokur kaynayana kadar karıştırmaya devam ediyoruz. Hayır, pes etmek yok… 🙂
Çorba hafif kaynamaya başladıktan sonra biraz daha rahatlıyoruz, artık dibi korktuğumuz gibi tutamaz. Böylece bir yandan çorba kaynarken bir yandan da haşlanan etleri küçük küçük hale getirmek için fırsat doğuyor. Etleri bıçakla küçük küçük kesebileceğiniz gibi haşlanmış bütün hallerini soğuyan tencerenin içinden alıp elinizle didikleyerek çorbaya ilave etmeye başlayabilirsiniz.
Küçük küçük doğradığımız etleri çorbaya yavaşça ekliyoruz ve birbirleriyle hem kıvam hem de tat olarak özdeşleşinceye kadar kaynamaya bırakıyoruz.
Gelelim bir başka vezir ve rezil durumuna daha 🙂 Gördüğünüz karabiber. Eğer olur da kendisi taa en başlarda çorbaya eklenip sonuna kadar fokur fokur kaynarsa tüm acılığını çorbaya bırakıyor. Bu sebeple ölçüsüne ve konulan zamana çok dikkat etmek gerekiyor.
Etlerimizi koyup çorbamızla kendi halinde kaynamasına izin verdikten sonra karabiberi de ekliyor ve çorbamızı son kaynamalarına bırakıyoruz.
Çorbamız kaynadıkça etler daha da yumuşuyor ve çorbanın her yerine kendi kendine dağılıyor. Birbirine geçen farklı lezzetlerin kokusu daha da belirginleşiyor artık. Çorbamızın son demlerine yaklaşıyoruz.
Son bir kez tadına bakıp çorbamızın artık iyice kıvam aldığını ve tatların tamamen birbirine geçtiğini anlıyoruz. Artık altını kapatıp, servisten önce 10 dakika dinlenmeye bırakabiliriz.
Ve karşınızda 7 bölgemizin 7 yöresel çorbasının arasında en çok merak ettiğiniz: İç Anadolu Bölgesi-Arabaşı Çorbası. Biz edindiğimiz tüm bilgiler ve püf noktalarıyla çok başarılı bir sonuca ulaştığımızı düşünüyoruz. Tadına bakanlar da aynı fikirde olunca tarifin güvenirliğinden ve lezzetinden emin olarak sizlerle tüm aşamaları paylaşmak istedik. Umarız bu tarif ışığında, en çok merak ettiğiniz yöresel çorbamızı siz de evlerinizde dener ve bizimle deneyimlerinizi paylaşırsınız. Tüm bu püf noktaları öğrendikten sonra tüm aşamalar çok kolay ilerliyor, geriye sadece lezzetinin tadını çıkarmak kalıyor. Şimdiden hepinize afiyet olsun! 🙂
Bir de bizden bayrama özel bonus: Bildiğiniz üzere anketimizde ikinci sırada Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin meşhur Yuvarlama Çorbası geliyordu. Yedi bölgemize ait yöresel çorbalarımızı tanıtırken ise öğrenmiştik ki Yuvarlama Çorbası özellikle bayram gibi özel günlerde çokça tercih ediliyor. Biz de bu sebeple bu bayram günlerinde, kalabalıkça yapılan ve yenilen o lezzetli Yuvarlama Çorbasını da listemizden eksik etmek istemedik. Birinciliği Arabaşı’na kaptırsa da biliyoruz ki onun da şanını ve lezzetini duyup merak edenler bir hayli fazla. Tarifinin uzunluğu da neden kalabalıklar tarafından yapıldığını bizlere anlatacak türden… Belki corona virüs nedeni ile bu bayram kalabalıklar tarafından beraberce yapılıp yenilemeyecek tarifimiz fakat bu bize bir engel olmasın, gelin Güneydoğu Anadolu’nun gözde lezzetlerinden Yuvarlama Çorbası’nın tarifini beraber öğrenelim. Sevdiklerimizle hep beraber aynı kalabalık sofraları paylaşacağımız güzel günler için yeşerttiğimiz hayallerimize bir yenisini daha ekleyelim…
Umarız en çok merak edilen yöresel çorbamız Arabaşı’nı ve bayrama özel bonusumuz Yuvarlama Çorbası’nı siz de en kısa zamanda sofralarınıza misafir ederken bizi hatırlar, ayrıca kattığınız farklı püf noktaları varsa onları da bizimle yorumlarda paylaşmayı unutmazsınız 🙂 Şimdiden hepinizin ellerine sağlık! 🙂
Yeniden görüşmek dileği ile… Yemeğin6’ndan sevgilerle…