Çakralar Hakkında Bilmemiz Gerekenler

Tüm evren enerjiden yapılmıştır ve vücudunuz istisna değildir. Modern teknoloji ve bilimden çok önce, eski kültürler tüm canlıların onlarla birlikte bir yaşam gücü taşıdığını biliyordu. İçimize giren enerji merkezlerini 7 çakra olarak adlandırdılar. Peki, yedi çakra nedir? Çakra, kelimenin tam anlamıyla çarka çeviren eski bir Sanskritçe kelimedir. Vücudumuzun 7 farklı kısmında bulunan çakralar gökkuşağının 7 rengi ile sembolize edilir, bunlar aynı zamanda bizim psikospiritüel ana bağlantı noktalarımızdır. Çakraların görevi zihin ruh dengesini ayarlamak ve enerji akışını düzenlemektir. 7 gökkuşağı rengi yani çakra, duygular üzerinde etkisi olan titreşim dalga ve frekans bütünüdür. Bu renk ve duygular arasında bir bağlantı olduğu renk psikolojisi araştırma çalışmaları ile açıklanmıştır. Soğuk renklerin sakinlik vermesi veya sıcak renklerin tutku ve heyecanıyansıtmasıda buna örnek olarak verilebilir. Fiziksel, zihinsel ve duygusal enerji duzenimizi dengede tutan da çakralarımızdır. Vücudumuzda bulunan 7 çakralar bunlardır:

Picture

Birinci çakra  Muladhara veya kök çakra. Rengi kırmızıdır. İçgüdüler, güvenlik, hayatta kalma ve temel insani ihtiyaçlarla simgeleyen kök çakra omurganın en alt noktasında bulunur. Kök çakra; fiziksel olarak cinselliği, zihinsel olarak sabitliliği, duygusal olarak duyarlılığı ve ruhsal olarak güven duygusunu yönetmektedir.

Tarçın, zencefil, sakız veya silhat gibi bitki özlü yağlar ile masaj yapmak, kök çakrayı çalıştırmakta faydalıdır.


Picture

İkinci çakra – Svadhishthana veya sakral çakra. Rengi turuncudur. İlişki, şiddet, bağımlılık, temel duygusal ihtiyaçlar ve zevkleri simgeleyen sacral çakra  kuyruk sokumu ve üreme organları yakınında bulunur. Sakral Çakra; fiziksel olarak üreme, zihinsel olarak yaratıcılık, duygusal olarak neşe ve ruhsal olarak heves ve çoşkuyu yönetmektedir.Mandalina, portakal, sandal ağacı, sedir ağacı gibi bitki özlü yağlar ile masaj yapmak, sakral çakrayı çalıştırmakta faydalıdır.


Picture

Üçüncü çakra – Manipura veya Solar Plexus çakrası. Rengi sarıdır. Metabolizma, sindirim sistemi, korku, heyecan, içe dönüş, temel ve karmaşık duygu değişimleri, özsaygı ve özgüveni simgeleyen Solar Plexus çakrası karın boşluğunda. Solar Plexus; fiziksel olarak sindirim, zihinsel olarak kişisel güç, duygusal olarak açık sözlülük ve ruhsal olarak da büyüme ve gelişim konularını yönetmektedir.

Mür, günlük ağacı, limon, köknar ağacı gibi bitki özlü yağlar ile masaj yapmak, Solar Plexus çakrasını çalıştırmakta faydalıdır.


Picture

Dördüncü çakra – Anahata veya Kalp çakrası. Rengi yeşildir. Göğüslerin arasında, timüs bezi üzerinde ve vücudun tam merkezinde bulunur. , bağışıklıl sistemi, endokrin sistemi, kalp ve solunum yolları gibi konularla ilgili olup merhamet, hassasiyet, koşulsuz sevgi, denge, reddetme, ve refah duygularını simgeler.  Kalp çakrası; fiziksel olarak dolaşım, duygusal olarak kendine ve başkalarına karşı duyulan koşulsuz sevgi, zihinsel olarak tutku ve ruhsal olarak da fedakarlık konularını yönetmektedir.

Bergamot, biberiye, nane, çay ağacı gibi bitki özlü yağlar ile masaj yapmak, kalp çakrasını çalıştırmakta faydalıdır.


Picture

Beşinci çakra  Visuddha veya Boğaz çakrası. Rengi mavidir. Dinleme, konuşma, büyüme, kendini ifade etmeyi simgeleyen boğaz çakrası tiroid bezlerine paralel bir konumda, boğaz kısmında bulunur. Fiziksel olarak iletişim, duygusal olarak bağımsızlık, zihinsel olarak akıcı düşünme ve ruhsal olarak güvenlik duygusu konularını yönetmektedir.

Lavanta, papatya, ekinezya, kişniş gibi bitki özlü yağlar ile masaj yapmak, boğaz çakrasını çalıştırmakta faydalıdır.​


Picture

Altıncı çakra – Ajna veya Üçüncü Göz çakrası. Rengi çivit mavisidir. İki kaşın arasında, epifiz bezi ile ilişikte bir konumdadır. Kendini anlama, düşleme, algı, sezgi, durugörü gibi psişik konularla ilgilidir. Üçüncü Göz; mental olarak görsel bilinç ve duygusal olarak sezgisel berraklık konularını yönetmektedir.

Vanilya, hindistan cevizi, okaliptüs, yasemin gibi bitki özlü yağlar ile masaj yapmak, Üçüncü Göz’ü çalıştırmakta faydalıdır.


Picture

Yedinci ve sonuncu çakra – Sahasrara veya Taç çakra. Rengi menekşe morudur. Başımızın tepesindeki en yüksek ve orta noktada bulunur. Vücudun; beyin, kafatası, beyin zarı ve hipofiz bezi gibi kısımları ile ilişkidedir. Bütün çakraların konum olarak en üzerinde bulunması ile saf bilinç, aydınlanma ve ruhsal gelişimin en üst seviyesine ulaşma durumu ile sembolize edilmektedir.Taç çakra; fiziksel olarak meditasyon, zihinsel olarak evrensel bilinç ve birlik, duygusal olarak varoluş konularını yönetmektedir.

Ylang ylang, gül, portakal çiçeği, günlük ağacı sakızı gibi bitki özlü yağlar ile masaj yapmak, taç çakrayı çalıştırmakta faydalıdır.