Listeledik: Ankara'nın Gösteri Mekanları

Resim

Ankara Cumhuriyet’in ilk yıllarından bu yana devlet desteği ile kurulan ve anayasada desteklenmesi mecbur kılınan Devlet Tiyatroları ve Devlet Opera Balesi’nin merkezi konumundadır. Yine Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası devlet tarafından desteklenen bir başka kurum olarak ön plana çıkar. Bunların yanında özel tiyatrolar bakımından İstanbul kadar zengin olmasa da yıllardır tiyatroya gönül vermiş emekçiler sayesinde özel tiyatrolar varlığını sürdürebilmiştir. Ayrıca Bilkent Senfoni Orkestrası gibi bağımsız kuruluşlar da faaliyetlerini sürdürmektedir. Konserler için müzisyenleri en iyi koşullarda ağırlayacak sahneler olmamakla birlikte, bar kültürü ve şehrin merkezi halindeki Kızılay ve Tunus bölgesi birçok mekana ev sahipliği yapmaktadır. Sizler için hazırladığım listede Ankara’nın küçümsenen ama bakıldığı zaman ne kadar zengin olduğunu kanıtlayan kültür sanat hayatına dair bir yol haritası çıkarmak istedim. Buyrunuz!
1. Ankara Devlet Tiyatrosu
1949 yılında kurulan ve Türkiye’nin birçok ilinde açılmadan önce ilk kez Ankara’da seyirciyle buluşan Devlet Tiyatrosu, bugün 14 farklı sahnede Ankaralı tiyatro izleyicisiyle buluşur. Her sezon onlarca oyunun sahneye konduğu tiyatroda, hemen hemen her semtte bulunan bir sahnede farklı oyunlar sergileniyor. Seyirici kapasitesi açısından şehrin en büyük sahnelerine sahip olan Ankara Devlet Tiyatrosu, klasik eserlerden, modern tiyatro oyunlarına kadar geniş bir oyun repertuarına sahip. Özellikle büyük prodüksiyonlu ve özel efektlerin kullanımını sevenler için, usta oyuncularda iddalı performanslar izleyebileceğiniz tiyatronun merkezi Ulus Küçük Tiyatro’da bulunuyor. Detaylı bilgi için devtiyatro.gov.tr adresini ziyaret edebilirsiniz. Oyun takvimi ve biletler içinse biletiva.com adresini ziyaret etmeniz gerekiyor.
2. Ankara Devlet Opera ve Balesi
Ulus’daki Opera Binası’nda merkezi bulunan Devlet Opera ve Balesi, sahneyi Devlet Tiyatrosu ile ortaklaşa kullanıyor. Ostim’de bulunan Leyla Gencer Sahnesi’nde de temsillerini seyirciyle buluşturan kurumun etlinlik programı için devoperabale.gov.tr adresini ziyaret edebilirsiniz. Yine temsil biletlerlerine biletiva.com adresinden ulaşmanız mümkün. İyi seyirler!
3. Ankara Sanat Tiyatrosu
1960’lı yıllardan bu yana muhalif tiyatronun en önemli temsilcilerinden biri olarak varlığını sürdüren Ankara Sanat Tiyatrosu, şehirdeki özel tiyatroların başını çekiyor. Her sene yeni oyunlarla seyircisine merhaba diyen tiyatronun akademi bölümünde, yeni oyuncular eğitim görüyor. Kızılay’da bulunan sahnesiyle şehrin merkezinde yer alan Ankara Sanat Tiyatrosu’nun oyun takvimi ve detaylı bilgi için ast.com.tr adresini ziyaret edebilirsiniz.
4. Tatbikat Sahnesi
Erdal Beşikçioğlu öncülüğünde kurulan ve Devlet Tiyatrosu’nun mirasını sürdürmeyi misyon edinmiş Tatbikat Sahnesi, Çankaya Güneş Sokak’ta bulunuyor. Ulaşım açısından oldukça kolay olan tiyatro, modern klasiklerin yanında deneysel tiyatro metinlerini etkileyici rejilerle sahneye koyuyor. Genç oyuncuların kendini geliştirip, seyirciyle buluştuğu bu yenilikçi kuruluş son yıllarda Ankara’daki en iyi işleri ortaya koyan ekip olarak da dikkatleri çekiyor. Bilet fiyatları her kesimden seyircinin karşılayabileceğinin üzerinde olmasına rağmen, özel tiyatroları desteklemek adına alınacak bir biletin kıymeti oldukça fazla. Tatbikat Sahnesi’ni takip etmek için ihtiyacını olan adres tatbikatsahnesi.com.

Resim

5. Tiyatro Kafe

Apartman katındaki Ritüel Sanat Merkezi’ne bağlı Tiyatro Kafe, yemeğinizi yiyip, içkinizi içerken seyredebileceğiniz oyunları sizlerle buluşturuyor. Evinizin salonunda oyun seyreder gibi seyirci koltuğunda yerinizi aldığınız Tiyatro Kafe, özel tiyatrolar arasında farklı bir yere sahip. Tunalı Hilmi Caddesi’nde bulunan Tiyatro Kafe’yi takip etmek için: Tiyatro Kafe Facebook

6. Kulis Sanat
Resim

8. Ertan Gösteri Merkezi
Resim

İstanbul’dan turneye gelen oyunlar için biletix.com adresini düzenli takip edebilir, oyunlardan haberdar olabilirsiniz. Ayrıca konserler ve diğer etkinlikler için de bu adres size en zengin içeriği sunacaktır.
İyi seyirler!