Her okula geldiğimizde önünden geçtiğimiz ancak içinde neler olduğunu bilmediğimiz, “Bilkent Cyberpark”ı ve girişimcilere sunduklarını merak ettik. Ankara’daki girişimcilik ekosistemini anlamak, girişimciler nerelerde çalışıyor görmek için Bilkent Cyberpark ile birlikte ODTÜ Teknokent’i ziyaret ettik.
“Teknokent” konsepti çokça duymaya alıştığımız ancak çoğumuzun tam olarak bilmediği bir konsept. Ancak teknokentlerin varlığı hem içinde barındırdığı şirketler hem de toplum için oldukça değerli. Teknokentler; üniversitelerin, araştırma kurumlarının ve sanayi kuruluşlarının aynı ortam içerisinde araştırma, geliştirme ve inovasyon çalışmalarını sürdürdükleri, katma değerli ürünler ortaya çıkardıkları, birbirleri arasında bilgi ve teknoloji transferi gerçekleştirdikleri; akademik, ekonomik ve sosyal yapının bütünleştiği organize araştırma ve iş merkezi olarak tanımlanıyor. Bu durum, teknokentleri girişimciler ve girişimci adayları için çekici hale getiriyor.
Öncelikle gezimize aynı kampüsü paylaştığımız Bilkent Üniversitesi ve Bilkent Holding işbirliği ile kurulan bilim ve teknoloji parkı Bilkent Cyberpark ile başladık.
Bilkent Cyberpark, bilgi ve iletişim teknolojilerinin diğer ileri teknolojilerle birleştiği uluslararası alanda öncü Ar- Ge çalışmalarının yapıldığı, ülkenin bilimsel ve teknolojik kalkınmasına katkıda bulunan bir merkez.
Bilkent Cyberpark bünyesinde çalışan tüm girişimcilerin ihtiyaçları düşünülmüş. Birçok kafeyi bünyesinde barındıran Cyberpark yerleşkesinde, aynı zamanda bir kırtesiye ve kargo şirketi bulunuyor.
Cyberpark, Türkiye’nin ilk özel Kuluçka Merkezi’ni bünyesinde barındırmasının yanısıra KOSGEB Duvarsız Teknoloji İnkübatörü (DTİ) statüsünü alan ilk teknopark.
Cyberpark’ın içinde bulunan TTGV, bilginin ticarileştirilmesine yönelik Kıvılcım Programı’nı tasarladı. İçerisinde teknoloji barındıran bir fikriniz var ve gerçekleştirecek bir mekana ihtiyaç duyuyorsanız Kıvılcım’ı mutlaka araştırın!
Rotamızı, geleceği şekillendirmek, dünya çapında başarılı bir “İnovasyon EKOSİSTEM”i oluşturmak amacıyla faaliyet gösteren ODTÜ Teknokent‘e çevirdik.
ODTÜ Teknokent, Türkiye’nin uluslararası arenada rekabet gücünü artıracak teknolojileri geliştiren ve üreten firmalara, araştırmacılara ve akademisyenlere çağdaş alt ve üst yapı olanakları sunuyor.
Teknoloji tabanlı girişimciliğin desteklenmesi kapsamında bünyesinde ön kuluçka programları ve kuluçka merkezleri barındırıyor. Teknoloji tabanlı bir girişim fikriniz varsa ODTÜ Teknokent web sitesini ziyaret etmeyi unutmayın!
Girişimcilerin ortak buluşma noktaları ise Starbucks. Bu ortak nokta, girişimcilere, girişimciliğin yapı taşlarından olan “ağ kurma” (networking) imkanını sağlıyor. Bulunduğumuz en ilham verici Starbucks’lardan biri olduğunu söyleyebiliriz!
Özellikle yazılım geliştirme ve mobil teknolojiler alanında faaliyet gösteren girişimlerin yer alması hedeflenen Bilişim İnovasyon Merkezi’nin 2018’in ilk çeyreğinde hizmete geçmesi bekleniyor. Robot teknolojiler, 5G, Sanayi 4.0 v akıllı şehirler üzerine çalışmalar yapacak girişimleri çok daha fazla görmeye başlayacağız!
Biz bu gezimizden oldukça ilham aldık. Hem Bilkent Cyberpark’ın hem de ODTÜ Teknokent’in daha birçok değer yaratacak projeye ev sahipliği yapacağına eminiz! Daha detaylı bilgi için web sitelerini ziyaret edebilirsiniz.