Ankara’da canı pide çekenlere ilaç 4 Yer!
Ali Kurumlu & Eylül Çil & Emirhan Kes / Just Pide Club / COMD 357 Multimedia Journalism İlkbahar 2021-2022 Listeleme Projesi
1. Bafra pidecisi Niyazi Kesim
Taş fırında resmen dans ettirilerek pişirilen, dışı çıtır çıtır tereyağlı bu kapalı kıymalı pideyi yedikten sonra hiçbir pideye aynı gözle bakamayacaksınız. Ustalarımızın bize aktardığı bilgilere göre bu pidenin en büyük özelliği aşırı sulu hamuru. Bu hamurla çalışması zor olsa da lezzetin ve çıtırtının en büyük nedenlerinden biri.
Fırının ‘da ateşe uzaklık olarak 3 kademede, iç harcı, hamuru ve gevrekliği için farklı bölgelere alınarak uzun uzun pişen bu pidenin çıtırtısına inanamayacaksınız. Fırında pişmesi tamamlandıktan sonra dışarı alınıp ordan yarıldıktan sonra üstüne tereyağı eklenmesiyle tamamen hazır hale gelen bu kapalı Bafra pidesi kokusu ve tadıyla aklınızı alacak. Kendinizi atıştırmalık gibi pideleri ağzınıza atarken durduramayacağınınız bu pide çok güzel ikramlarla gelse de onlarla karnınızı doyurmaktan kaçının! (Just Pide Club önerisidir.)
Restoranın dizaynı, temizliği ve çalışanların tecrübesi göz önüne alındığında fiyatları ucuz diyebiliriz. Niyazi Kesim’in imza pidesi olan Kapalı Kıymalı Bafra pidesinin fiyatı 46tl. Bunun dışında menüde kaşarlı, kavurmalı , manda peynirli, ıspanaklı gibi başka gurme tatlar bulmak da mümkün. Bu leziz pidelerden seçim yapmak gerçekten çok zor. Hangisini seçsek diğerlerine ayıp olur dediğimiz bu seçenekler arasında pişman olmamak için tekrar tekrar restoranı ziyaret etmek yerine toplu arkadaş grubuyla gidilip her pideden isteyip hepsini tatmak tam bir Just Pide Club üyesinin yapacağı bir iş olur!
Eğer sizde bizler gibi pidesiz olmaz , pidenin yöresi değişse de adı ağzımızı sulandırmaya yeter diyenlerdenseniz, Niyazi Kesim ve Bafra pidesini mutlaka denemenizi tavsiye ederiz. Bundan önce yediğiniz kapalı pideler için pişman olabilirsiniz çünkü böylesini görmediniz.
Lezzet: 🤤🤤🤤
Mekan: 🤌🏼🤌🏼🤌🏼
Fiyat: 💸💸
Adres: Balgat Mh. Ziyabey Cd. No:10/B Balgat / Ankara
niyazikesim.com
2. Konya’dan Gelen Lezzet: Kazancım Hizmet
Taş fırına uzun küreklerle verilen bu pidelerin Konyalılar arasında farklı isimleri var. Uzun yapısıyla dikkat çeken pidelerin kıymalısına “Etli Ekmek”, kuşbaşı et ile yapılanına “Bıçak Arası” deniyor. Ayrıca peynirli pideye “Börek” denirken, kıymalı kaşarlı pidenin adı “Mevlana” olarak adlandırılıyor.
Masaya upuzun tepsiler üzerinde gelen etli ekmeğimizin ve bıçak arası pidemizin boyutu yaklaşık 1.30m. Bu uzunluk incecik çıtır çıtır bir hamur ve lezzetli iç harcı ile birleşince Pide Club üyelerine kısa bile gelebilir çünkü bu lezzete doyamayacaksınız. İştah açan sunumuyla, yanındaki aparatiflerle ve içerde yıllarını harcamış şef ve garsonların aile ortamıyla birleşince harika bir tecrübeye dönüşüyor.
Duvardaki gazete haberleriyle kalitesini kanıtlamaya çalışan Kazancım Hizmet, Ankara’da Konya pidesi yemek isteyenler için en doğru adres. Aman dikkat! İnce uzun yapısına aldanıp parmaklarınızı yemeyin!
Mekan: 🤌🏼
Fiyat: 💸💸
Adres: Keklik Pınarı, Dikmen Cd. No:481, 06450 Çankaya/Ankara
konyalikazancimhizmet.com
3. Bir Ankara Efsanesi: Zigana Pide
Turumuza Türkiye’nin Kuzeyiyle, Trabzon pideleriyle devam ediyoruz. Karadeniz’in unlu mamüller ve pide kültürü Türkiyenin her yerine ün salmış, pide sevenlerin pideye bakış açısını tamamen değiştirdiğini hatırlatmak ister, eğer henüz Karadeniz usulü pide yemediyseniz de sizi bir an önce Zigana Pideye davet ediyoruz. Ankarada tek şubesi bulunan Zigana Pide Emek 8. Cadde Bişek sokakta sizleri bekliyor.
Trabzon usulü pideyi diğer pide örneklerinden ayıran özelliklerden en önemlisi kullanılan malzemelerin yöresel olup, daha doygun bir şekilde servis edilmesidir. Üstelik Zigana Pide’de kullanılan peynirden tereyağına kadar tüm malzemeler Trabzon’dan özel olarak geliyor. Kayık şeklinde fırınlanan pidelerde kullanılan hamur, fırından çıktığında kenarları çıtır ama içi yumuşak bir şekilde servis edilir. Pide içinde kullanılan peynir Karadeniz Trabzon bölgesine hastır ve ismi imansız peynirdir. İmansız peynirin hakkını verdiğini Zigana Pideye gittiğinizde zaten anlayacaksınız. Bu peynirin tadının güzelliği ve yöreselliği bir kenara yoğunluğu, uzadıkça uzayan görüntüsü hepimizi etkiledi.
Bunların yanında sizlere özel tavsiyemiz, kesinlikle peynirli pidenin üstüne yumurta kırılmasını garsonlardan rica edin. Pide fırından çıktığı anda, en sıcak haliyle üstüne yumurta kırılıyor ve sizlerle buluşmaya gelirken yumurta pidenin ve peynirin sıcaklığıyla pişiyor. Bu pidenin en güzel anına gelmiş bulunuyorsunuz. Pidenin kenar kısmı bıçak yardımıyla görüntüsü bozulmayacak şekilde size kesilmiş olarak geliyor. Bunun sebebi, eğer pişen yumurtaya pide banmak isterseniz kenarından kesilen kısmı çekip almanız ve sonrasında bu lezzetin keyfini çıkarmanız için..
Biz bir de bu ağız sulandıran pidenin üstüne iyi gider diye düşünüp hamsiköy sütlacı yedik. Tek kelime ile muhteşemdi! Fındıkları özel olarak Karadeniz’den getirilen bu sütlaç, sütlaç sevmeyenleri bile kendine hayran bırakacak.
Lezzet: 🤤🤤🤤
Mekan: 🤌🏼🤌🏼🤌🏼
Fiyat: 💸💸
Adres: Bişkek Caddesi (Eski8.Cadde) 34 /A-B Çankaya / Ankara
ziganapide.com.tr
4.Ankara’da Karadeniz Rüzgarları: Doyca’m Pide
Pide fanları olarak henüz menüdeki lezzetleri düşlerken, ustamızın önerisiyle turşu kavurma ve mıhlama ile maceraya atılıyoruz. Ekmek sepetindeki pidenin ısısı tüten dumanından anlaşılıyor ve bir parça alıp mıhlama ile birleştiğinde sıcacık eşsiz bir lezzete dönüşüyor.“Sünmezse para yok!” diyerek mıhlamayı önümüze koyan ustamızın sözünü boşa çıkarmayan derecede uzayan mıhlama, gelecek pidelerden önce güzel bir başlangıç oluyor.
Fasulye turşusundan yapılan kavurma masamızı şenlendiriyor ve pidenin yanında ekşiliği ile ayrı bir tat katıyor. Ekip olarak çok beğendiğimiz bu lezzet, bir kere denedikten sonra tadı damakta kalır nitelikte olup sofralarda aranır hale geliyor.
Trabzon Kapalı Kıymalı, pidenin oval şeklinin üst kısmı kesilerek geliyor. Kaşık işlevi gören pide kenarı sayesinde içindeki pişmiş soğanlı kavurmanın tadını çatal kullanmadan çıkarabilirsiniz.
Denediğimiz bir diğer lezzet olan imansız peynirden yapılan Karadeniz Köy Peynirlisi, ortasında bir göz kırılmış yumurta sarısı ile servis ediliyor. Kesilmiş kenar kısımları koparıp ortadaki yumurtaya ve peynire banarak lezzetin tadını çıkarmanızı tavsiye ederiz.
Listemizde yer alan başarılı Karadeniz pidecimizin bir diğer özelliği, artan yemeklerin sokak hayvanlarıyla paylaşılıyor olması. Hiçbir yiyeceğin israf olmadan, sevimli Just Pide Club üyesi dostlarımızın olduğunu öğrenmek bizleri bir hayli mutlu ediyor. Eğer Atakule civarındaysanız ve canınız pide isterse Doyca’m Pide Evi’nin Karadeniz lezzetleri ile karnınızı doyurabilirsiniz.
Lezzet: 🤤🤤🤤
Mekan: 🤌🏼
Fiyat: 💸
Adres: Aziziye, Hava Sk. 27/a, 06690 Çankaya/Ankara