Tarihi Çiçek Lokantası’ndan 5 Farklı Lezzet!

Beren Beliz Öztekin – Merve Kübra Küsdül Blog:Yemeğin 6 / Comd 357 Multimedia Journalism İlkbahar 19/20 Listeleme Projesi 

Yemeğin6’ndan Merhabalar,
Yemeğin6’nın ilk gezisi, Ankara’da ev yemekleri severlerin yarım asırlık göz bebeği Tarihi Çiçek Lokantası’na oldu. Tarihi Çiçek Lokantası’nı sevgili Ankaralılar iyi bilirler çünkü bu tarihi lokantanın sadece iki şubesi var ve bir tanesi Söğütözü, diğeri Ulus olmak üzere ikisi de Ankara’da bulunmakta. 1968 yılından beri hizmet vermeyi sürdüren Tarihi Çiçek Lokantasının Ulus’taki şubesinin yeri, eski Ankaralılar ve müdavimleri için bir başkadır çünkü tüm bu leziz Türk Mutfağı’nın temelleri orada, Ulus şubesinde ilk kez atılmıştır. Dönemin en kaliteli fakat aynı zamanda mütevazi olarak bilinen lokantası birçok siyasetçiyi ve iş adamını Ulus’taki şubesinde, kar gibi beyaz olmasıyla ünlenen masa örtülerinde titizlikle ağırlamış ve zamanla da gerek müşteri memnuniyeti gerekse her gün aynı lezzeti sunmayı vadeden geniş Türk Mutfağı menüsüyle ününe ün katmıştır. 1968 yılının Ulus’unda, her gün sunduğu çorba çeşitleri, sulu yemekler, ızgara çeşitleri, zeytinyağlılar, hafif şerbetli ve sütlü tatlılar menüsünü 2020 yılında, hızlı tüketim ürünlerinin daha çok tercih edilmeye başlandığı günümüzde bile aynı kalite ile sunmaya başaran Çiçek Lokantası, tarzını ve hitap ettiği kitleyi korumuş ve hatta gelen talepler üstüne Eskişehir Yolu üstünde Söğütözü semtinde ikinci şubesini açmıştır. Bizim de tercihimiz bir akşam üstü vakti Söğütözü şubesi oldu.
Tarihi Çiçek Lokantası’nın bu oldukça ferah olarak dizayn edilen şubesi yaklaşık 1000 metrekare alana sahip. Bu yüksek tavanlı ve yüksek camlı geniş alanın içerisinde devamlı aydınlık ve şık olan kapalı salonun ve açık bir terasın yanı sıra Söğütözü Şube’sinde, iş adamları ve siyasetçiler tarafından çokça tercih edilen şık toplantı ve vip salonları da bulunmakta. Zaten konum olarak da birçok siyasi parti binasına ve iş merkezine çok yakın olması tercih edilirliğini gittikçe arttırmakta. Ayrıca, Söğütözü şubesi, “o geniş salonda kaç misafir ağırlarız?” düşüncesi ile değil “misafirlerimizi nasıl daha fazla rahat ettirebiliriz?” düşüncesi ile tasarlanmış olmalı ki masaların arası birbirinden oldukça uzak. Belki de siyasilerin ziyaretlerinin çok olması böyle bir uygulamayı da beraberinde getirmiş olabilir tabii… Yani, Tarihi Çiçek Lokantası, “tarihi kültürünü” menüsünde, müşteri ilişkilerinde ve sunumlarında hiç değiştirmeksizin sürdürürken yeni şubesinde kendisini özel olarak modern çizgilere adapte edip, günümüzün o “dar ve havasız eski lokanta” ön yargılarından kurtulmayı başarmış. Fakat, müşterileri siyasetçi ya da iş adamı olsun olmasın bir şey hep aynı: Temiz bir hizmet sunmak! Tarihi Çiçek Lokantası’nın özverili garsonları için her gün o güne özel temiz kıyafetler giymek ve temiz bir sunum yapmak şart. Peki “garsonlar, masalar ve salon tamamen temiz ya mutfak değilse?” diye soranlar için kendileri hiç çekinmeden mutfağa davet ediyor veyahut zaten yarıdan yukarısı açık bir şekilde sergilenen mutfak girişinden yemeklerin yapılışını ve ustaları rahatlıkla gözlemleyebiliyorsunuz. Ayrıca, söz konusu sıcak ve lezzetli bir yemek sunmak olunca, Tarihi Çiçek Lokantası’nın ustaları 24 saat boyunca yemeklerin altını hiç kapatmıyor, artan yemekleri ikinci güne asla bırakmıyor. Son olarak,  Tarihi Çiçek Lokantası’nın bazı özel yemekleri (spesiyalleri) her gün bulunmuyor ve menülerinin bir kısmı her güne özel olarak ayrıca ayarlanıyor. Özellikle spesiyalleri yakalayabilmek için gerçek bir azim lazım! Mesela en çok tercih edilen spesiyallerinden olan Dana Roti için eğer perşembe günü sabah erken saatlerde rezervasyon yaptırmazsanız eğer bir sonraki perşembeyi biraz da ağzınız sulana sulana beklemek zorunda kalabilirsiniz… Çünkü sadece perşembe günleri çıkan Data Roti’nin müdavimleri, perşembe günleri masaları hiç boş bırakmıyor…
Peki Tarihi Çiçek Lokantasının ilk göz ağrısına ne olmuş? Ulus’taki şubeleri 1968 yılından itibaren tüm otantikliği korunarak, hiçbir değişime uğratılmadan günümüzde de faaliyette olmaya devam ediyor. Bugünlerde bile damaklarımızda hala aynı lezzeti bırakmayı başaran o Mercimek Çorbası’nın, Ankara Tava’nın, Fırında Dana İncik’in, Hünkâr Beğendi’nin, Zeytinyağlılar’ın ve tabii ki Karışık Meyve Kompostosu’nun temellerinin atıldığı Ulus’taki o ufak lokantanın kar beyazı masa örtüleri de 1968’leri ve 2020’leri aynı mutlulukla ağırlamaya devam ediyor…
Peki biz sizler için Tarihi Çiçek Lokantası’nda hangi lezzetleri mi seçtik? Aslında biz seçmedik, işin doğrusu çok istedik fakat bir türlü seçemedik… Çünkü girişte bizleri karşılayan upuzun cam bir tezgahın arkasında görsel bir lezzet şöleni bizleri bekliyordu. Girişin hemen karşısında bulunan tezgahın ilk kısmı o güne özgü çıkarılan ve her gün değiştirilen menüye ait. Bu menüde o güne özel çorbadan sebze yemeklerine, pilav çeşitlerinden et yemeklerine kadar birçok çeşit bulunmakta. Fakat canınız Tarihi Çiçek Lokantası’nın imza yemeklerinden isterse, hemen yan tarafta bulunan büyükçe tezgaha doğru ilerlemekte fayda var çünkü lezzetlerine yıllar işlemiş imza yemekleri hemen orada gösterişli bir şekilde sergileniyor olacak… Temiz ve büyük bir camın arkasında kocaman bir tepsinin içerisindeki Ankara Tava, Kuzu Büryan, Dana Patlıcan Kebabı, Kuzu Orman Kebabı ve fazlası servis edilmek için sıcacık bir şekilde bekletilirken siz de istediğiniz seçimi menüdeki resimlerle kısıtlanmadan rahatlıkla yapabilir, aklınız takılan her şeyi sizinle her an güler yüzüyle ilgilenmek için bekleyen salon şefinden veyahut görevli garsondan öğrenebilirsiniz. (Menü hakkında daha detaylı bilgi almak için postun sonunda sizin için hazırladığımız güncel menülerine hemen göz atabilirsiniz!) Bizim de kendisiyle tanışmamız tam olarak kararsızlığımızda boğulduğumuz anlara hızlıca ve güler yüzü ile yetişmesi sayesinde oldu. Bu kararsız ve şaşırmış yüz ifadesine çok alışkın olmalı ki bize çabucacık günün menüsünü sayıp özel spesiyallerinden bahsetti. Yavaşça şaşkınlığımızı üzerimizden atıp güler yüzle karşılanmanın getirdiği rahatlıkla beraber siparişlerimizi verdik. Tabii ki masamızı sadece ana yemeklerden oluşturmadık, çünkü girişin hemen sağında yine kocaman camekanın arkasından ışıldayan zeytinyağlıları ve tatlıları görünce karnımız daha da çok acıkınca dayanamadık ve siparişimizi onlarla tamamladık. Haydi hep beraber bizler için hazırlanan o dopdolu masaya beraber bakalım, hem Tarihi Çiçek Lokantası sizlerin bir sonraki durağı olursa masamız sizlere rehberlik etsin hem de gelen lezzetleri beraber tanıyalım. O zaman buyurun karınları acıktırmaya…
ANKARA TAVA:
Ankara Tava, Çiçek Lokantası’na girdiğimizde hemen karşımızdaki kocaman camekanın arkasında, en görkemli yemek sunumlarından biri ile karşılıyor bizleri… Daha kendisini tatmadan kokusu hemen o bildiğimiz, klasikleşmiş olan pilavla etin saatler süren özdeşleşmesini anlatıyor bize.
Ankara’da birçok restoranda pilavın üstüne et konduğunda “Ankara Tava” derler ama Tarihi Çiçek Lokantası bu işin aslını biliyor! Çünkü asıl Ankara Tava kuzunun kaburga ve inciğiyle beraber uzun uzun pişirilen iç pilavıyla yapılırmış. Saatlerce pişen kuzu etinin yumuşaması kadar onun tadını harmanlayan iç pilavının lezzeti de çok önemliymiş, neyse ki Tarihi Çiçek Lokantası, Ankara Tava’nın lezzetinde zamanla bir klasik haline gelmiş ve o ünlü Ankara Tava en çok talep gören lezzetlerinden biri olarak hala yerini korumakta. Tabak, şef garson ile gelirken anlıyoruz ki Ankara Tava’nın girişteki o görkemli karşılaması sadece camekan sunumu için değil, meğer tabak sunumları için de geçerliymiş… Çok aç gitmekte fayda var… Kocaman bir pilav kazanının üstünde pilavla saatlerce pişen et iyice yumuşamış, kemikli olarak servis edilse de çatal bıçakla hiç zorlanmadan hemen ayrılıyor. Sıcacık pilava etin tadı da tamamen nüfuz edince bize de tıka basa doymaktan başka çare kalmıyor…
İSLİM KEBABI: 
İslim Kebabı da Tarihi Çiçek Lokantası’nın en sevilen lezzetlerinden biri. Aslında hepimizin aşina olduğu bir lezzet çünkü evlerimizde gördüğümüz patlıcan kızarması ve etten oluşan bir porsiyonun yanında patates püresi ile servis ediliyor. Tarihi Çiçek Lokantası’nın Ankara Tavası kadar popüler olmasa da köftesine bohça gibi sarılan patlıcanlarla ve bütünleyen patates püresi ile sıcak bir ev yemeği lezzeti isteyenlerin beklentilerini karşılayacak kadar lezzetli.

ÇİÇEK BAMYA:
Küçücük bamyalardan oluşan havuç ve dana eti ile tatlandırılan yemeğin üstüne yanında gelen iki dilim limonu sıktıktan sonra çatalınızı alıp hemen tadına bakmaya koyulabilirsiniz. Küçük bamyalar daha lezzetli olur teorisini test etmek istiyorsanız bu tabak tam size göre çünkü bamyalar küçük çiçeklerden farksız, tabakta bir tane bile orta boy bamya yoktu. Hafif bir yemek olduğu için akşam yemeğinde tercih edebilirsiniz. Siz de yemeğin adının Çiçek Lokantası’ndan esinlenerek konulduğunu düşünüyorsanız, yanılıyorsunuz! Etli kısmı 3-4 cm geçmeyen bu kısa bamyaların çesidinin adı “çiçek bamyaymış”. Bilenler bilir ama bilmeyenler için söyleyelim “bamyanın çiçek gibisi makbulmüş”… Küçük bamyayı temizlemek daha zahmetli olsa da sonuç hep daha lezzetli olurmuş… Meğer pazara gidenlerden ısrarla küçük bamya istenmesinin sebebi buymuş…

5’li ZEYTİNYAĞLILAR TABAĞI:
Bol çeşitli zeytinyağlı menüsü için bile ziyaret edilmeli Çiçek Lokantası… Dolma çeşitleri (biber, patlıcan, lahana), enginar, kırmızı pancar turşusu, yaprak sarması, karadeniz usulü karalahana ve daha fazlası ile Çiçek Lokantası adeta Türkiye’nin her bölgesinden bir zeytinyağlı sunuyor bize…
Masanıza istediğiniz kadar alabileceğiniz gibi 3 veya 5 çeşit şeklinde sundukları tabakları var. Bu kadar çeşitliliğin içinde zeytinyağlı severler olarak bizim tercihimiz tabii ki 5’li tabaktan yana oldu…
Bu favori beşlimiz ise: madımak, incir dolması, portakal soslu ayvalı kereviz, yoğurtlu tahinli patlıcan ve zeytinyağlı yaprak sarma. İncir dolması bizim için tamamen yeni bir lezzetti ve merakla kalan son iki taneyi de hemen kaptık. Kurutulmuş ve şerbetlendirilmiş tatlı incirlerin içine doldurulan dolmalık iç ve ceviz sayesinde hem incirin şerbetli tatlısını hem de dolmalık için acısını aynı anda hissedebiliyor, bir süre ne yediğinizi anlayamıyor fakat bu tip lezzetleri seviyorsanız bir daha vazgeçemeyeceğiz bir tatla tanıştığınızı anlıyorsunuz. Diğer tercihlerimiz zeytinyağlılar tabağının olmazsa olmaz klasiklerinden. Zeytinyağlı yaprak sarma bile klasik tadından ödün vermesin diye taa memleketinden, Beypazarı’ndan getirtilip soframızda bizlere eşlik ediyor.  Soframızın orta yerine kondurduğumuz zeytinyağlılar baş köşeye oturacak kadar lezzetli ve ferahlatıcıydı. Eğer çok aç değilseniz 5’li zeytinyağlılar tabağı sizi çok mutlu ederek doyurabilir ve dikkat bağımlılık yapabilir!

 

KARIŞIK MEYVE KOMPOSTOSU:
Çiçek lokantasına özgü 7 çeşit meyveden (elma, ayva, kivi, muz, nar, kivi ve mandalina) oluşan ve kırmızı rengini oluşturan gerçek nar suyu ilave edilerek hazırlanan komposto kesinlikle denenmeli. Bu kadar meyveyi bir arada içeren bir kompostoyu ilk defa deneme fırsatı bulduk, hatta bunun eski usül Osmanlı Kompostosuna bir alternatif olarak geliştirildiğini düşündük, meğer bu komposto tarifi Tarihi Çiçek Lokantası’nın yıllardan beri süregelen özel bir tarifiymiş ve tahmin edildiği üzere çok da müdavimi varmış. Biz de ilk kaşığı aldıktan sonra kendimizi o müdavimlere dahil ettik. Sabırsızlıkla kendisiyle yeniden kavuşmayı bekliyoruz…
Ayrıca bu ferahlatıcı ve hiç bitmesini istemediğimiz komposto, yemeklerle tüketmeye alışık olduğumuz asitli içecekler yerine harika bir alternatif. Hem lezzetli hem de sağlıklı olmasının yanında ekşi ve tatlının harika uyumu yüzlerde küçük gülümsemeler bıraktırıyor…
Tarihi Çiçek Lokantasının Zengin Menüsü
Tarihi Çiçek Lokantası’nın zengin menüsü ve eşsiz lezzetleri deyip deyip durduk… Peki “acaba neymiş ki bu kadar anlattığınız o zengin menü ve eşsiz lezzetler?” diye merak ediyorsanız gelin sizlerle günümüzde Tarihi Çiçek Lokantası tarafından müşterilerine keyifle sunulan menüye bir göz gezdirelim. Hem sizlere gitmeden önce fikir versin, hem de menünün zengin tatlarını beraber tanıyalım:
Çorbalar
Mercimek, Ezogelin, Sebze, Günün Çorbası.
Salatalar
Mevsim Salata, Çoban Salata, Söğüş, Cacık.
Kompostolar
Karışık Meyve Kompostosu.
Zeytinyağlılar
Taze Fasulye, Kereviz, Brokoli, Kabak, Biber Dolma, Patlıcan Dolma, Lahana Dolma, Yaprak Dolma, Enginar, Tek Karışık Zeytinyağlı, Duble Karışık Zeytinyağlı.
Sebze Yemekleri
Ispanak, Bamya, Taze Fasulye, Kabak Dolması, Patlıcan Dolması, Biber Dolması, Beypazarı Yaprak Sarma, Patlıcan Musakka, Karnıyarık.
Makarna ve Pilav Çeşitleri
Tereyağlı Pirinç Pilavı, Bulgur Pilavı, İç Pilav, Fırın Makarna,
Tavuk ve Balık Yemekleri
Tavuk Haşlama, Tavuk Sote, Fırında Tavuk, Piliç Topkapı, Somon Izgara.
Et Yemekleri
Yayla Güveç, Kuzu Orman Kebabı, Çoban Kavurma, Kuzu Haşlama, Kuzu İslim Kebap, Kuzu Tandır, Sebzeli Kuzu Kapama, Kuzu Elbasan Tava, Kuzu Ankara Tava, Kuzu Büryan, Kuzu Saç Kavurma, Dana Tas Kebap, Data Et Sote, Data Rosto, Dana Patlıcan Kebap, Hünkâr Beğendi, Dana Roti.
Salçalı Köfte Yemekleri
İzmir Köfte, Dalyan Köfte, Sulu Köfte.
Izgaralar
İnegöl Köfte, Tavuk Şiş, Piliç Izgara, Kuzu şiş, Pirzola, Bonfile.
ve Tatlılar…
İrmik Helvası, Kazandibi, Fırın Sütlaç, Sakızlı Muhallebi, İncir Uyutma, Şekerpare, Fıstıklı Kadayıf, Aşure, Aydın Usulü Kabak Tatlısı, Kaymaklı Ekmek Kadayıfı, Kaymaklı Ayva Tatlısı, İncir Tatlısı, Fırında Kabak, Trileçe, Kemal Paşa Tatlısı.

Görsel olarak seçim yapmak isterseniz ise aktif kullandıkları instagram hesabına mutlaka bir göz atmanızı tavsiye ederiz, fakat tok karna… 🙂

Ulaşım Bilgileri: Çiçek Lokantası,
Söğütözü Mh.2176. Sk. 5/45 Söğütözü/ANKARA
Telefon: (0312) 284 0 888
Ulaşım Bilgileri: Çiçek Lokantası,
Ulus Çankırı Cd. No:56/B Ulus/Ankara
Telefon: (0312) 311 14 97