Kit Chi Chan & Ece Nur Emre / Blog: Asian Food Culture / COMD 357- Multimedia Journalism Sonbahar 2021-22 Foto Proje
What’s up foodie? 😆 In this post, we’ll introduce some Asian culture related to food to you! Even you tried food in Asian restaurants in Ankara, there is some Asian culture you’ll never know. Therefore, we’ll introduce Asian culture about appetizers, tableware, tea, and decoration by photos!
Merhaba yemekseverler! Bu postta sizlere Asya kültürüne ait yemekleri sizlere tanıtacağız! Her ne kadar Ankara’da daha önce Asya restorantlarına gitmiş olsanız da Asya kültürün tahmin edemiyeceğiniz yanlarını bugün sizlere tanıtacağız. Bu nedenle sizlere Asya kültürünü mezelerden sofra takımlarına çaydan ve dekorasyona fotoğraflarla anlatacağız!
Appetizers usually need to be ordered. Unlike Turkish restaurants and Asian Restaurants in Ankara, restaurants in Asia don’t serve free appetizers. □ This photo shows a plate of Kimchi is served as free appetizer in Guangzhou Wuyang. Genelde yemek yanında söylenmesi gerekken mezeler. Ankara’daki Türk ve Asya restoranlarının aksine Asya’da bedava meze verilmiyor. Bu fotoğrafdan bir tabak Kimchi’nin Guangzhou Wuyang’da bedava ikram edildiğini anlıyoruz. Also in Korelee, the Korean restaurant we’ve recommended in Ankara, they provided free plate of Kimchi as appetizers to us (red circled plate). However, Korean restaurants don’t serve that without charge. □ Ayrıca Ankara’da önerdiğimiz Kore restoranı olan Korelee’de, bedava bir tabak Kimçi’yi aperatif olarak bize verdiler. Ancak, bir çok Kore restoranları bunu bedava vermiyor. For tableware culture, I believe most of you know Asian uses chopsticks rather than fork. However, do you know how to hold chopsticks and get food with them? □ Don’t worry, that’s also concern for Asian restaurants in Ankara. Therefore, most of them would also provide fork with you. Tabak kültürü için, çoğunuz Asyalıların çatal yerine çubuk kullandığını biliyorsunuzdur. Ancak çubukları kullanarak yemek alabilmeyi de biliyor musunuz? Merak etmeyin bu konu Ankara’daki bir çok Asya restoranlarında da bir sorun. Bu yüzden çoğu restoran kolay bir kullanım için çatal veriyor. For example in Guangzhou Wuyang, they provide fork and knife just like European restaurants. Even it looks a little bit funny, it’s a tactic for Asian restaurants to operate in foreign countries. □ Mesela Guangzhou Wuyang’da bize Avrupa restoranlarında olduğu gibi birer çatal ve bıçak verdier. Bu biraz komik gözükse de Asya restoranlarının farklı ülkelerde yaptığı yaygın bir eylemdir. Also, there is a Chinese food culture called “Yum cha”. People will wash tableware (including cups and plates) with hot tea just like what you see in this photo. Because people believe hot tea can sanitize the tableware well before they use them. □ This brings another cultural difference between Asian and Turkish. Tea is usually serves before and during the meal, and it costs money also. Ayrıca “Yum cha” adlı bir çin yemeği var. İnsanlar tabak ve bardakları sıcak çayla yıkıyor aynı bu fotoğrafta gördüğünüz gibi. Çünkü insanlar sıcak çayın tabak çanağı temizlediğine inanıyor. Bu da Asya ve Türk mutfağı arasındaki başka bir farklılık. Çay ikram olarak genelde yemekten önce ve sonra veriliyor. In “Yum cha” culture, restaurants will serve tea with tea pot. □ So people can fill their cups by themselves more convenient. When the tea pot is empty, you can keep the teapot lid open. When the waiters saw it, they would refill it. “Yum cha” kültüründe restoranlar çayı çaydanlık ile beraber veriyor. Böylece insanlar bardaklarını kendi başlarına daha fazla miktarla doldurabiliyor. Çaydanlık boşken üstü açık oluyor. Garsonlar bunu görünce boşaldığını anlıyorlar ve tekrar çayı dolduruyorlar. Also there is special tea culture for Japanese called sado (さどう), which is a ceremony of presenting the preparation and the presentation of matcha (green tea). □ In the photo you can see the tools and on the left is the prepared tea called cha-no-yu (茶の湯). Ayrıca Japonya’da sado adlı bir özel ay kültürü var, bu matcha (yeşil çay) nın yapımı ve sergilenmesini kutlayan bir gelenek. For decoration of Asian restaurants, most of them in Ankara add things that real Asian restaurants don’t have. □ We will took Guangzhou Wuyang again as an example. In the photo, you can see the lights and paintings are stereotyped Asian decorations. For example, Asian restaurants don’t have paintings like that except they are traditional restaurants. Asya restoranlarının dekorasyon bakımından Ankara’daki çoğu restoran otantik Asya restoranlarının dekorasyonunu kullanmıyor. Guangzhou Wuyang’ı bir örnek olarak alalım. Fotoğrafta ışıklar ve resimler geleneksel Asya dekorasyonu olarak yapılmış. Geleneksel Asya restoranları dışında Asya restoranları bu şekilde resimler barındırmıyor. Fotoğrafta araç gereçleri görebiliyorsunuz ve de solda hazırlanmış çay “cha-no-yu” var. Spring rolls is another Chinese appetizer which can be haved just before main dish. They are like “Paçanga böreği” only without bacon in it and hence this can be a similarity between the Asian and Turkish culture. Bir başka meze olan Çin böreği ana yemekten önce servis edilir. İçindeki domuz etini saymazsak Türk mutfağındaki paçanga böreğine benzediğini söyleyebiliriz. Bundan dolayı Asya ve Türk mutfağı arasında benzerlikler olduğunu görebiliriz. A Korean kind of hot spicy raw fermented cabbage; Kimchi is usually accompanied with salt and seasoned vegetables. It is one of the essential dishes of Korean cuisine. It is sometimes served as a main dish as in soup form and other times it can be served as a side-meal or as an appetizer. Kore usulü acılı fermente lahana; Kimchi’ye genellikle tuz ve terbiyeli sebzeler eşlik eder. Kimchi, Kore mutfağının vazgeçilmez yemeklerinden biridir. Bazen çorba şeklinde bazen ana yemek olarak, bazen de ara öğün veya meze olarak servis edilir. And Asian don’t have lanterns for decorations. They’re used only when there are festivals like Chinese New Year or Mid-Autumn Festival. □ For Japanese, lanterns are only used in specific restaurants like Izakaya (いざかや), a kind of pub. Ayrıca Asyalıların dekorasyon için bu şekilde lambaları yok . Bunlar sadece Çin Yeni Yılı ve de Sonbahar-Ortası festivalleri gibi festivaller için kullanılıyor. Japonlar için ise lambalar sadece Izakaya, bir çeşit bar gibi belli başlı restoranlara kullanılıyor. Kimbap is a Korean food made from cooked rice and other ingredients rolled in kim(seaweed) and served in bite-sized slices. You can find Kimbap in Korelee made with different ingredient such as cheese. Kimbap, pişmiş pirinç ve kim (deniz yosunu) içine sarılmış ve kolayca ısırabilceğiniz büyükte dilimler halinde servis edilen bir Kore yemeğidir. Korelee’ye gittiğinizde sade Kimbap haricinde peynirlisini de bulabilirsiniz. Also, Asian prefer round table when it’s a big dinner or lunch. Round table can let everyone see each other’s faces compared to rectangular table. □ Ayrıca Asyalılar kalabalık bir akşam yemeği veya öğlen yemeğinde yuvarlak bir masa tercih ederler. Yuvarlak bir masa tercih etmelerinin nedeni dikdörtgen bir masada herkes birbirini rahatça göremezken yuvarlak bir masada herkes birbirini rahatça görebilir.
The points we’ve mentioned above are only small parts of Asian culture. Asian food culture is more than Chinese, Japanese, and Korean. Asia could be divided into many regions and the things we’ve mentioned are just the eastern part of it. In this post, we tried to inform you as much as we can about Asian dishes and their origins. I hope we have taught you something new. We enjoyed it a lot while going to different Asian restaurants and trying different kinds of Asian foods and hope that you will try them and like them! If you want to know more deeply about food culture, you must travel abroad to feel the local culture by yourself.
Yukarıda bahsettiğimiz yemekler Asya kültürünün sadece küçük bir kısmını yansıtıyor. Asya yemek kültürü Çin, Japon ve Kore’den çok daha fazlasını içeriyor. Asya birçok farklı bölgeye ayrılıyor ve de bahsettiğimiz yemekler sadece bunların Asya’nın doğu kısmında yer alan yemekler. Bu postta sizi Asya yemekleri ve de kökenleri konusunda olabildiğince bilgilendirmeye çalıştık. Umarım size yeni bir şeyler gösterebilmişizdir. Biz farklı Asya restoranlarına gidip farklı Asya yemekleri denemekten çok keyif aldık ve de umarım sizler de bahsettiğimiz yemekleri deneyip seversiniz! Eğer Asya yemek kültürü hakkında daha fazla bilgi edinmek istiyorsanız Asya’ya gidip onların yerli kültürünü daha iyi anlayabilirsiniz.