Dövmenin Teninizdeki Yolcuğu

Sevgi Irmak Alpaslan &  Dilay Demirgan / Blog: tattarted / COMD 357- Multimedia Journalism Sonbahar 2021-22 Foto Proje

Merhaba dövmeseverler! Dövme yaptırmak çoğu kişi için oldukça korkutucu, hayat boyu cildinizde kalacak olması ve iğneyle yapılıyor olması bu korkunun başlıca sebeplerinden. Ancak korkunun ecele faydası yok diyerek bu işe baş koyduysanız size yardımcı olabileceğimizi düşünüyoruz. Bir önceki yazımızı okuyup da dövmeniz için bir stil belirlediyseniz şimdi sıra dövmenin teninizdeki yolculuğuna dair öğrenmeniz gerekenlerde. Ne demişler; her şeyin başı eğitim. Biz de istedik ki siz dövme yaptırma sürecine aşinalık kazanın ve bu süreci olabildiğince bilinçli ve içiniz rahat bir şekilde yürütebilin. Tam da bu sebeple sizin için dövmenin araştırmasından iyileşmesine kadar dövme sürecini anlattığımız, dövme sanatçısı Berat’ın da işlerini inceleme fırsatı bulduğumuz bir yazı oluşturduk. Keyfini çıkarın.


​Ne yapsam, ne etsem, nerelere gitsem aşaması: Araştırma
Her yer de dövmeci olmuş diye hayıflanan amca ve teyzelerimize hak vermemek mümkün değil. Dövme yaptırmak için seçenek çok fakat cildimizde yeterli yerimiz yok. Bu nedenle nasıl bir dövmeyi nerede yaptıracağınız çok önemli. Araştırma kısmında sevdiğiniz dövme stilini (yardımcı olması için bu konudaki yazımızı okuyabilirsiniz), yaptıracağınız motif ya da figürü ve kime yaptıracağınızı iyi düşünmeniz gerekiyor. Neyse ki bu aşama oldukça keyifli ve zahmetsiz çünkü bir sürü sanatçının eserlerini inceleme şansı elde ediyorsunuz .Bunu internet ve özellikle Instagram sayesinde yattığınız yerden yapabiliyorsunuz. İçinize sinen bir sanatçı bulduktan sonra seviyorsan git konuş bence felsefesiyle, sizi kimse tutamadan iletişime geçin.

 

Seviyorsan git konuş bence:
 
Çoğu sanatçı dövmeyi hemen yapmıyor, önce fiyat belirlemek, tasarım oluşturmak gibi konuşulacak konuları aradan çıkarmak gerekiyor. Bunun için yapılabilecek en iyi şey bir sosyal medya mecrası aracılığıyla ya da iletişim bilgilerini bulup sanatçıyla iletişime geçmek. Yüz yüze konuşmak iyi bir seçenek olduğu için, sosyal medya aracılığıyla buluşmak için gün ayarlamak her zaman aklınızın bir köşesinde olması gerekenlerden. Yüz yüze konuşma sırasında dövmenin nereye yapılacağını, gününü, fiyatını, ve aklınızdaki soruları aradan çıkarıp nasıl bir tasarım istediğinize karar verebilirsiniz.
 

​Köprüden önce son çıkış: Tasarım 

E biraz da sanat… Buraya kadar geldiyseniz işler yavaş yavaş ciddiye biniyor demektir. Bu aşama fazlasıyla kişisel ve önemli, çünkü bu aşamada verilmesi gereken kararlar var. Bu kararlardan biri de hazır bir tasarım mı yoksa baştan tasarlanacak bir figür mü istediğiniz. Bu aşamada bir sürü seçeneğiniz var; İnternetten bulduğunuz önceden var olan tasarımları kullanmak bu seçeneklerden biri. Bir başka seçenek ise gittiğiniz dövme sanatçısının önceden çizdiği bir tasarımı kullanmak, Bu tür tasarımlar sanatçının portfolyolarında sahiplerine kavuşmayı beklerler ve bir kişiye yapıldıktan sonra da kaldırılırlar. Bir başka yöntem ise yoktan var etmek yani baştan tasarlatmak. Eğer baştan bir dövme tasarlatmayı planlıyorsanız tek yapmanız gereken sanatçıya isteklerinizi söyledikten sonra arkanıza yaslanıp sanatçının yaratım sürecini beklemek. Finale doğru yaklaşırken; dövmeyi -vücudunuzun neresinde istediğinize bağlı olarak- üç boyutlu bir şekilde görmek bazı stüdyolarda mümkün.

Arkanıza yaslanın ve tadını çıkarın: Dövme Günü
Beklenen gün geldi. Bu gün yapmanız gereken tek şey randevu saatinizde stüdyoda olmak ve iğnenin verdiği o tatlı acıya bir süre dayanmak. Ve işte nur topu gibi dövmenize kavuştunuz.

​Olur da ziyaret etmek isterseniz…

​Cleopatra Tattoo Tunalı
:
Barbaros, Tunalı Hilmi Cd.
No: 77/ B, 06530 Çankaya/Ankara
Telefon: 0 (552) 797 56 06
Çalışma Saatleri: 10.00-22.00