Türünün Tek Örneği: Ka Fotoğraf Geliştirme Atölyesi

Zeynep Bilgihan, 5/24/2015
 
Ankara’daki çağdaş, alternatif ve farklı etkinlikleri bulma arayışım bu sefer beni çok güzel yerlere götürüp, çok tatlı insanlarla tanıştırdı.
Keyifli ve güzel değerler katan etkinlikleri Ankara’da bulma maceramın en son durağı -doğduğum evle de aynı sokakta olan- Ka Fotoğraf Geliştime Atölyesi oldu. Güneş sokaktaki en güzel apartmanlardan birinde konumlanmış olan Ka Atölye, bildiğimiz fotoğraf atölyelerinden çok farklı.
15390988_1394774657234421_3115512631911656956_n

Ne demek bu ‘Ka’ derseniz size rastlantı harfler demeyeceğim çünkü anlamı, atölye ve etkinlikleriyle bağdaşınca, duruş çizgileriyle beraber çok değerli bir bütünlük oluşturuyor.
Ka, Antik Mısır inanışına göre insanın görünmeyen bedenidir.
Ka fiziksel bedenden bağımsızdır, ölümsüzdür…
Ka, varlığın muhafaza edici ve yaratıcı unsurudur.
Her varlığın ka’sı kendine özgüdür.

Varlık geliştikçe ka’sı da gelişir.

2011 yılında Fazlı Öztürk, Oğuz Karakütük, Nazlı Deniz Oğuz ve Serhat Şatır tarafından kurulan Ka Atölye, fotoğrafı kullanarak kendini ifade etmeyi seçen bir grup insanın bir araya gelerek hayat verdiği bir mekan olmuş. En önemlisi de Ka Atölye’dekiler sadece tecrübeleri paylaşmak değil aynı zamanda fotoğrafla ilgili her yeni şeyi beraber öğrenmek istiyorlar.
Dört yıldır Ankara’da faaliyet gösteren Ka Fotoğraf Geliştirme Atölyesi, fotoğrafla ilgil temel eğitim ve ileri düzey atölyeler düzenlemek dışında çok daha farklı işler de yapıyor. Onu diğerlerinden ayıran, bir ziyaretçi olarak kapısını çalmamıza imkan sağlayan, benim de ilgimin ve blogumun konusuna dahil olmasını sağlayan şey ise fotoğraf merkezli bir çok etkinlik düzenliyor olması.
Konuk atölyelerisöyleşiler, ufak sergiler, kitap sunumlarıve fotoğrafçı okumaları bu etkinliklerden sadece bazıları.
Bu kadar kapsamlı ve farklı etkinlikler düzenlediklerini öğrendikten sonra ben de Ka Atölye’nin kapısını çaldım, sonunda ise kurucularından Nazlı Deniz Oğuz ve Oğuz Karakütük ile bu samimi söyleşi ortaya çıktı.
 


 
Ka Atölye’nin de belirttiği şekilde, onlar yeniyi, sınırların dışını, yaratma cesaretini keşfetmek üzere yalnızca fotoğraf değil; sanatın her alanında üreten insanları atölyede buluşturmayı amaçlayarak, anlamak ve anlatmak üzerine kurulu disiplinlerarası bir etkileşimle kendini sürekli yenilemeyi hedefliyorlar.
Fotoğraf ya da başka bir sanat, başka bir konu olsun fark etmez, her zaman Ka Atölye’yi ziyaret edip, güzel insanlarla tanışıp bir kahvelerini içerek sanatla iç içe, dolu dolu bir gün geçirebilirsiniz…