Yoga Türleri ve Sağlığımıza Faydaları
Yoga Türleri ve Sağlığımıza Faydaları
Alara Dinçer/ Blog: Evde Yogalı Günler / COMD 357 Multimedia Journalism İlkbahar 2020-21 Listeleme Projesi
Yogaya başlamak isteyen fakat hangi yoga türünün kendisine uygun olduğuna karar veremeyen sevgili okuyucularım, sizin için Yogasoul Yoga Kursu hocalarından Hilal Tarakçı ile konuştum, dört farklı yoga türünün özelliklerini ve vücudumuza etkilerini bu yazımda anlattım. Bazı yoga hareketlerinin zor göründüğünü biliyorum, ama temel seviye dersleri ile ilginizi çeken ve size göre olduğunu düşündüğünüz her yoga türüne başlayabilirsiniz. Ayrıca evinin konforlu sıcaklığında yoga yapmak isteyen veya stüdyoya giderek yoga hocalarıyla yüz yüze yoga yapmayı tercih eden yogaseverler için birkaç yoga kursu önerim de var. Umarım karar vermenize ve kendinize uygun olan yoga türünü seçmenize yardımcı olabilirim.
Denge ve Uyum için Hatha Yoga
Hatha yoga adını “Ha” ve “tha” kelimelerinden, yani “Güneş” ve “Ay” dan alır. Güneş hareketlerimizi, ay ise nefesimizi sembolize eder. Hatha yoga sistemi içimizdeki kutupları dengeleyen, hareketlerimizin ve nefesimizin arasındaki uyumu ortaya çıkaran yoga türüdür.
Hilal Tarakçı’ya göre “dünyada genelde en çok tercih edilen, modern ve çağdaş yoga, hatha yoga, hem kan ve kası destekleyen yang alanında kan dolaşımını hızlandırır, hem de bağ doku ve eklem çalıştıran yin alanında zihnimizi berraklaştırır. Bütün vücudumuzu çalıştırdığı için çok kıymetlidir ve yogaya yeni başlayan herkesin tercih edebileceği modern bir yoga türüdür. ”
Hatha yoga 5 prensipten oluşur, birbirini takip eden bu prensipler omurgamızı esnetir, sinir sistemimizi güçlendirir, kas ve boyun ağrılarımızı azaltır ve esnekliğimizi arttırır. Zihni berraklaştırmak, olumsuz duyguları törpüleyerek olumlu davranışlara yönlendirmek ve farkındalığı arttırmak ise hatha yoganın zihinsel faydalarındandır.
Güç:
Esneklik:
Zorluk:
Farkındalık için Kundalini Yoga
Kundalini yoga, bir diğer adıyla farkındalık yogası, içimizdeki potansiyeli keşfetmemize yardımcı olur. Kundalini yoga akışı, özel olarak hazırlanmış meditasyonlardan oluşur ve bilinçli bir şekilde yapıldığında sinir sistemini güçlendirir, endokrin sistemi üzerinde dengeleyici bir etkiye sahiptir ve vücudumuzdaki kanın temizlenmesine yardımcı olur. Aynı zamanda, kundalini yoga, meditasyonları ve setleri ile, kötü alışkanlıklarımızdan kurtulmamıza ve yerine sağlıklı, yeni alışkanlıklar edinmemize yardımcı olur. Duygularımızın farkında olmamızı sağlayarak benliğimizi kabul edip, kendimizi daha iyi ifade edebilmemizi sağlar.
Hilal Tarakçı, “birinci çakrada, yanı kuyruk sokumumuzun hemen altında uyuduğuna inanılan kundalini yılanının, yani aydınlanmanın ilk aşamasının, bazı yoga pozlarıyla uyanıp başımızın üzerindeki yedinci çakramıza ulaştığını ve oturarak yapılan kundalini yoganın uyanışı simgeleyen bir tür” olduğunu söylüyor.
Kundalini yoga yoğun setlerden oluşur, bu nedenle yoga yapmaya yeni başlayanlar için zorlayıcı olabilir. Fakat, yeni başlayanlar haftada bir kundalini yoga yaparak kendilerini geliştirebilirler.
Güç:
Esneklik:
Zorluk:
Fit Bir Vücut için Vinyasa Yoga
Vinyasa yoga, yoga türleri arasında hızlı ve hareketli olan bir stildir. Yogaya yeni başlayanların da tercih edebileceği bir türdür fakat, öncelikle temel yoga pozlarının ve duruşlarının öğrenilmesi, pozlar arasındaki hızlı geçişlerin daha kolay yapılabilmesini sağlayacaktır.
Hilal Tarakçı’nın açıklamalarına göre “vinyasa, her nefes alış verişinde bir pozun olduğu, sürekli bir akış içerisinde olan bir türdür. Her bir poz, bir nefeste yapılır.”
Düzenli nefes alış verişler, dinamik poz geçişlerinde önemli bir yere sahiptir. Pozlar arasındaki seri geçişler sayesinde, vinyasa yoga, kilo vermeye yardımcı olur, vücudumuzda kan dolaşımını arttırır ve akciğerlerimizin kapasitesini arttırır.
Güç:
Esneklik:
Zorluk:
Esneklik ve Güç için Yin Yoga
Yin Yoga, geleneksel Çin tıbbından gelmiştir ve daha çok meditatif bir türdür. İçinde uzun süre kalınan pozlarla, esneklik ve güç sağlar. Stabil akışları ile kasları ve bağ dokuları nazikçe esneterek uzatır.
Eğer koşuşturma içinde geçen stresli bir hayatınız varsa, Yin Yoga zihninizi ve bedeninizi gevşetebileceğiniz bir kaçış noktası olabilir. Yin yoga akışları; bacak, omuz, kalça ve omurgada bulunan bağ dokuları, eklemler ve kaslar için oldukça faydalı bir etkiye sahiptir. Akupunktur gibi, vücudumuzda önemli noktalara dokunarak, vücudumuza enerji dolmasını sağlar, kilo kontrolü sağlar ve selülitleri azaltır.
Hilal Tarakçı yin yogayı, çoğunlukla yerde yapılan yoga pozları olarak açıklıyor. Bu yoga türünde bir pozun birçok farklı versiyonu bulunduğu için yogaya yeni başlayan insanların tercih edebileceği bir alan. Çünkü, yapamadıkları pozların yerine bedenlerine daha uygun olan versiyonunu deneyebilirler.
Güç:
Esneklik:
Zorluk:
Pandemi Döneminde Yogadan Vazgeçemeyenler için Yoga Kursları
Kaydolabileceğiniz birkaç online yoga kursunu sizin için araştırdım. Bu kurslarda, isterseniz stüdyoya giderek, isterseniz online ders paketleri alarak yogada kendinizi geliştirebilirsiniz. Eğer siz de benim gibi pandemi döneminde kalabalık ve kapalı ortamlardan kaçıyorsanız fakat yogadan vazgeçemiyorsanız, online yoga dersleriyle yoganın rahatlatıcı ve dinlendirici etkisini evinize taşıyabilirsiniz. Sağlıklı, yogalı günler dilerim!
🧘🏻♀️ Studio Best Self
🧘🏻♀️ Yoga La Yoga
🧘🏻♀️ Yoga House
🧘🏻♀️ Yogasoul