4 Yedik 1 Yaptık: Pasteis De Nata

4 Yedik 1 Yaptık: Pasteis De Nata

Gülce Susmuş, İpek Altan ve Alperen Nihan / Blog: Sofrayı Kuran Kaldırsın / COMD 357 Multimedia Journalism İlkbahar 2020-21 Listeleme Projesi

Merhaba sevgili lezzet düşkünleri, ilk postumuzda Avrupa’nın batısından gelen, damakta bıraktığı tatla adeta bir şölen yaşatan Pasteis de Nata’yı hem sizler için gidip mekanlarda deneyimledik, hem de gelip evimizde kendimiz yaptık.
Bir rivayete göre Pasteis de Nata, Jeronimos Manastır’ında keşişler yumurta akını giysi ve kumaşları beyazlatmak, şarapları berraklaştırmak için kullandıkları için, sarısını değerlendirmek adına yarattıkları bir lezzet. 
Bu eşsiz lezzeti Ankara’da deneyimleyebilmeniz için size 4 farklı önerimiz var; 

1- Roast’n Berry

İlk durağımız Ankara’da birçok lokasyonda bulunan ve müşterilerine gerek tatlıları, gerekse dünyanın çeşitli bölgelerinden bizzat getirtip özel tekniklerle hazırladıkları kahveleriyle, keyifli bir deneyim yaşatan Roast’n Berry oldu. Özellikle Pasteis de Nata severler için bir bakıma sembolleşmiş, imza bir mekan olan Roast’n Berry, her seferinde olduğu gibi bu gidişimizde de bizi yanıltmadı. Portekiz içinde bile yöreden yöreye farklılık gösterebilen bu tatlıyı, Roast’n Berry de kendine göre yorumluyor denenebilir. Özellikle yoğun bir yumurta kokusu hissettiğimiz  için mekan yetkilisi İlker Bey’e sorduk ve tahmin ettiğimiz gibi orjinal tariflerini paylaşamayacaklarını söyleyip muhtemelen yöre farklılığında kaynaklı olabileceğini söyledi. Tatlının müdavimleri olarak kesinlikle sizlere de uğrayıp tatmanızı tavsiye ediyoruz.

Adres: Mustafa Kemal, 2118. Cd. No:1, 06510 Çankaya/Ankara (Maidan)
Telefon: 0312 502 86 66 
​Çalışma Saatleri: 07.00 – 19.00
Puanımız: 6/10

2- Bosco Ankara

 Pasteis de Nata için ikinci durağımız ise  Bosco Ankaraydı. Sıcak ve tatlı atmosferiyle bu kafe üçümüz için de yeni bir keşif oldu.Bosco’nun iç dizaynı sayesinde kendimizi çiçek bahçesinde oturuyormuş gibi hissettik.Çünkü, Bosco sizlere birbirinden güzel çiçekler sunuyor, aynı zamanda rengarenk çiçeklerden satın alabilme imkanı sağlıyor.Birbirinden eşsiz ,dünyanın farklı mutfaklarından hazırladıkları tatlıları , geniş kahve skalasıyla Bosco size farklı deneyimler sunuyor. Pasteis de nata deneyimimizde milföy hamurunu biraz kalın bulsak da lezzeti ve kıvamı çok güzeldi. Farklı tatlılar ve kahveler deneyimlemek isterseniz burası tam da sizlere göre.

Adres: Emek mahallesi 8.cadde (Bişkek) no:33/a, 06490 Çankaya/Ankara
Telefon: 0507 478 54 44
Çalışma Saatleri: 09.00 -22.00
​Puanımız: 8/10

3- Eclair Ankara

3. durağımız, Ankara’da tatlı denildiğinde akla gelen ilk isimlerden biri oldu. Hem kendilerine özgü binbir çeşit tatlı tarifleriyle, hem de dünya mutfağından Pasteis de Nata gibi önemli tarifleri de menülerine dahil etmeleriyle mutlaka uğranılması gereken bir kafe. Ayrıca mekanın iç ve dış tasarımı da, müşterilerin keyifli vakit geçirmeleri için çok güzel tasarlanmış. Açıkcası genelde bu kadar geniş tatlı yelpazesi olan mekanlardan, nadir bulunan tatlar adına yüksek performans beklemiyoruz ancak Eclair bu ön yargımızı tamamen yıktı diyebiliriz. Özellikle zor yakalanılan hamur kalınlığı ayarında gerçekten mükemmele yakın bir sonuca ulaşmışlar diyebiliriz. Siz de sakin bir hafta sonunda tek başınıza ya da sevdiklerinizle, güzel bir kahve eşliğinde tatlı yemek isterseniz, hiç düşünmeden aşağıdaki adrese gidebilirsiniz.

Adres: Kavaklıdere, İran Cd. No:17 D:32, 06680 Çankaya/Ankara
Telefon: 0312 428 80 89
Çalışma Saatleri: 09.30 – 19.30
Puanımız: 9/10

4- Umapadaria

Son tavsiyemiz bir durak değil, ancak en sevdiğimiz. Belirli bir lokasyonda, cafe ya da restaurant şeklinde bir işletme olmasa da Umapadaria gerçekten Ankara’da Pasteis de Nata’yı en başarılı yapan yer diyebiliriz. Bir gün öncesinden arayıp evinize sipariş etmek durumundasınız deneyimleyebilmek için. Ancak hiç şüpheniz olmasın, sıcacık ve çıtır çıtır teslim ediliyor. Hem hamurunun kalınlığı, hem de içindeki muhallebisiyle tam tetematında diyebiliriz. Marka sahibi/şef Merve Hanım’ın ellerine sağlık. Eğer özellikle bu karantina döneminde, evinizde oturup, güvenle yeni tatlar deneyimlemek isterseniz, aşağıdaki numarayı arayabilirsiniz. Şimdiden afiyet olsun.

Instagram adresi: @umapadaria
Telefon: 0532 361 32 96

Bonus: Hadi şimdi SOFRAYI BİZ KURALIM 

Şimdi ise kendi ellerimizle yaptığımız “Pasteis de Nata”larımızı sizlerle paylaşma zamanı. 

Pasteis de Nata  Tarifi İçin Malzemeler
·       2 rulo milföy hamuru
·       500 ml süt
·       3 yemek kaşığı un
·       1  çay kaşığı tarçın
·       250 gr toz şeker
·       100 gr su
·       3 yumurta sarısı ve 1 tüm yumurta
·       Çeyrek Limon

İşte Malzemeler…İlk olarak, milföy hamurunu rulo şeklinde sarın ve 1,5 cm kalınlığında kesin.Derin bir tencerede sütü, unu ve tarçını karıştırın. Pişirmeye başlayın ve çeyrek limonun suyunu tencereye ilave edin. Daha sonra limonun kabuklarını rendeleyip ekleyin.Diğer bir tarafta, suyu ve şekeri 3 dakika boyunca kaynatın.Yağlanmış cupcake kalıbına yerleştirin.Kaynamış şekeri, un ve süt karışımına ekleyin. 2 – 3 dakika pişirin ve yumurtaları ekleyin.Bu kremayı milföy hamurlarının üzerine dökün.250 derecelik fırında 10-15 dakika pişirin.Son aşamada ise parmaklarınıza dikkat etmeyi unutmayın. 🙂
Previous
Next