Sokak Hayvanlarına Yardım Eden Basit ve Etkili 4 Yol

Sokak Hayvanlarına Yardım Eden Basit ve Etkili 4 Yol

Emir Akman ve Kaan Ertenli/ Blog: Ankaralı Hayvanseverlerin Buluşma Noktası / COMD 357 Multimedia Journalism İlkbahar 2020-21 Listeleme Projesi

Merhaba sevgili patiseverler!
Bu hafta yepyeni bir yazıyla karşınızdayız. Sizin için düşündük, araştırdık, uzmanlara danıştık ve hem sizi hem de hayvanlarımızı düşünen bir liste hazırladık. Mutfaktan el becerilerinize kadar tüm yeteneklerinizi test edebileceğiniz listemizi; kuru mama alternatifleri, kulübe yapımı, beslemenin püf noktaları ve ilan paylaşımı gibi daha güzel sokaklar için olmazsa olmaz maddelerle donattık. Sokak hayvanları konusunda bilginiz olsun olmasın, aşağıda kafanıza takılabilecek her şeyin cevabı var. Listeyi okuduktan sonra bu haftanın uzman köşesi yazısını okumayı unutmayın. Haydi başlayalım!

1.Mamalar pahalı diyenlere: Kuru mama alternatifleri

Sevimli dostlarımızın sokakta hayatta kalabilmesi için gereken en önemli ihtiyaçların başında şüphesiz ki beslenme yer alıyor. En kısa ve kolay bir şekilde beslenme yolu tabii ki kuru mamalar. Bu mamalar farklı fiyatlarda karşımıza çıksa bile, ekonomik sebeplerden ötürü en ucuz olan mamalara dahi ulaşmak hepimizin bütçesini zorlar oldu. Bunun farkında olarak siz değerli okurlarımıza mama alternatifleri sunmak istedik. 

Öncelikle papara adı verilen bir alternatiften bahsedelim. Papara sokak hayvanları için basit, ucuz ama bir o kadar da etkili bir seçenek. Bu karışımda bayat ekmek, makarna, süt ve elma sirkesi ana malzemeleri oluşturuyor. İsteğe bağlı olarak kemik ile kaynatılan suyun içerisine ekmek ve makarna koyularak haşlanıyor ve içerisine eklenen sirke ile birlikte servis ediliyor. Sirkenin hayvanların ağız yaralarını iyileştirmede yardımcı olduğunu da unutmayalım😊. Kemik suyu yerine süt ile de bu karışımı yapılabilirsiniz. Soğuk havalarda karışımın donmaması için biraz zeytin yağı damlatmayı da unutmayın.
 
Paparaya ek olarak benzer pek çok tarif kullanabilirsiniz. Bunların başında et bulyonu ile pişirilmiş makarna, yumurtalı pilav ve artan yemek suyuyla karıştırabileceğiniz bayat ekmek geliyor. Varsa içlerine yoğurt ekleyerek biraz olsun protein sağlayabilirsiniz. 
 
Evdeki yemek artıkları da ikinci bir alternatif. Çöpe atacağınız yemekleri küçük bir kapta veya poşette toplayarak değerlendirebilirsiniz. Bunu yapmadan önce balık, hindi ve tavuk gibi hayvanlara dikkat etmeyi unutmayın çünkü onların kırılgan ve ince kemikleri sokak hayvanlarının boğazlarında yaralanmalara ve kesilmelere sebep olabiliyor.

Kuru mama veya yukarıda anlatılanları verirken bizim önerimiz herhangi bir marketten resimdeki gibi bir kap almanız. Bu sayede kabı bırakıp gidebilirsiniz ve daha sonra istediğinizde alıp, temizleyip tekrar kullanabilirsiniz. İkinci bir alternatif yine örnekteki gibi bir buzdolabı poşetini alıp kenarlarından katlayarak kaba benzer bir yapı oluşturmak. Biz bu şekilde bir alternatif kullandığımız zaman dostlarımızın başında bekleyip yenilmeyenleri ve poşeti devamında çöpe atıyoruz. 


2. Soğukları sıcak yapın: Kulübe yapımı

Beslenme ihtiyacından sonra belki de en önemli ikinci unsur barınma ihtiyacıdır.  Özellikle Ankara gibi kurak bir iklime sahip olan bölgelerde bu durum daha önemli bir hal alıyor. Kış mevsiminde soğuk ve yağmurun etkisiyle iyi koşularda barınamamış sokak hayvanları ölümle karşı karşıya gelebiliyor. Sokak kedileri küçük vücutları ve az yağ tabakaları yüzünden soğuğa daha az dayanıklı. Bunun için sizlere herhangi bir uzmanlık gerektirmeyen basit ama etkili kulübe örnekleri sunuyoruz. 
 
İlk önce kedi evlerine bir göz atalım. Malzeme listemizde karton koli, makas, bant, ahşap palet  (isteğe bağlı) , naylon, silikon, strafor ya da keçe, minder (isteğe bağlı) var. İlk önce tabanını oluşturmamız gerekiyor. Rüzgârdan uçmaması için zeminde atık olarak marketlerde bulabileceğiniz ahşap paletleri kullanın. Karton koliyi ahşap parçanın üzerine yerleştirin ve silikon ile sabitleyin daha sonra resim 1’de[1] görüldüğü gibi kesin be bant ile kesilen bu parçaları resim 2’deki[2] gibi çatı formuna getirip bantlayın. Daha sonra giriş kapısını açmamız gerekiyor. Oval biçimde kesmek daha sağlıklı olacaktır. Son olarak naylon ile etrafını kapatmak, yağmurun vereceği zararı oldukça azaltacaktır. İsteğe bağlı olarak minder ile sevimli dostlarımızın konfor seviyesini arttırabilirsiniz. Yapım konusunda fikir edinmek için buraya tıklayarak bir benzer kulübe yapımını izleyebilirsiniz. 


Resim 1

Kaynak: https://blog.koctas.com.tr/minik-dostlar-usumesin-kedi-kopek-kulubesi-nasil-yapilir/amp/ 

Köpek kulübeleri yapımı biraz daha fazla el emeği istiyor ama merak etmeyin üstesinden gelebilirsiniz. Önce malzemelere göz atalım. Üç adet ahşap palet, kalın naylon, çivi, çekiç ve halı (isteğe bağlı). Aynı büyüklükte olmasına özen gösterdiğimiz ahşap paletlerinden ilkini zemine yerleştiriyoruz daha sonrasında diğer iki parçayı üçgen çatı formuna getirip ayakta kendi kendilerine durmasını sağlıyoruz. Çivileri her ahşabın birleşme noktalarına uçları açıkta kalmayacak şekilde çakıyoruz. Son olarak naylonu, yanlara ve arka kısmı kapatacak şekilde örtüyoruz. Rüzgârdan uçmaması için küçük boyda başka bir çivilerle destek sağlayabilirsiniz. Eğer dostlarımızın konfor seviyelerini arttırmak isterseniz kullanmadığınız kilimleri kesip, kulübe zeminine yerleştirebilirsiniz. Resim 3[3] ve 4 size daha iyi bir fikir verecektir. 

Malzemelerimizin hepsi çok yaygın malzemeler bunun için “şuradan alın” diyerek sizi kısıtlamak istemiyoruz ama eğer ahşap palet bulmakta sorun yaşarsanız aşağıdaki linkten alabilirsiniz. 


Ahşap Palet

Resim 3
Resim 4

3. Komşunuz açken tok yatmayın: Beslemenin püf noktaları
 
Sizin için küçük ama sokaklarımız için büyük bir adım olan bu maddemiz basit ve etkili. Evlerimizin çevresinde bakabileceğimizden çok fazla hayvan oluyor ve bazen kendimize “bu getirdiğimiz mama kime yetecek” diyebiliyoruz. Damlaya damlaya göl olur atasözümüz tam da burada devreye giriyor. Günlük hayatta fark etmesek bile biz patiseverlerin sayısı düşündüğümüzden çok fazla. Eğer hepimiz evimizin çevresini doyurursak  sokakta aç hayvan bırakmayız!
 
Gelelim şimdi besleme yaparken dikkat edebileceğimiz püf noktalara. Öncelikle evimizin çevresindeki hayvanları tanımakla başlayalım. Hayvan türlerinden başlayarak onların sürü olarak mı yoksa tek gezdiğini mi veya nerelerde gezdiğini öğrenebiliriz. Mesela, kedilerin olduğu bölgelere süt, yaş mama gibi onların tüketebileceği türden besinler bırakırken köpeklerin olduğu bölgelere kuru mama veya birinci maddede öğrendiğimiz kuru mama alternatiflerini bırakabiliriz. Tekli gruplar için küçük kaplara bölerek koyarken sürülere resim 5 ve 6’daki gibi yayarak koymak bütün sürünün kolay beslenmesini sağlayacaktır. Et ve tavuk ürünleri verirken bakteri üremesini önlemek için pişmiş olmasına dikkat edin. Aynı sebeple verdikten sonra yenilene kadar başında bekleyin ve eğer yenilmezse çöpe atın. Pişmiş et ve sakatat gibi ürünler dışarda bekledikçe bakteri yuvası haline gelirler.  Daha detaylı bilgi için uzman köşemize göz atmayı unutmayın. 

Aşağıdaki linklerden kendi sokak kedilerimiz ve köpeklerimiz için kullandığımız mamalara ulaşabilirsiniz!


Köpek Mamamız


Kedi Mamamız

Resim 5
Resim 6

4. Hayvan eziyetlerine son verin: Sahiplendirme ilanı paylaşımı

Hayvanlarda cins arayışı çağımızın önemli bir sorunu olan “pet shop” kültürünün devam etmesine yol açıyor. Hayvan canının kâr amacı gütmesi ise görünmeyen yüzü kocaman bir buzdağı oluşturuyor. Buzdağının bu görünmeyen yüzünü ise hayvanların eziyet görerek ülkeler arasında kaçak transferi ve cins köpeklere yapılan insan dışı doğurma yöntemleri oluşturuyor. Peki buna karşı ne yapabiliriz? Elbette elimizde bir yasa koyma yetkisi yok ama biz defalarca “cins köpek istiyorum” diyen bir insanın yavru bir sokak köpeğine nasıl bağlandığına tanıklık ettik. İnsanları hayvan sahiplenmeye teşvik etmek bu olayların önüne geçmek için hayati önem taşıyor. 

Bu maddemiz aslında sadece tek tuşa bakıyor. İster “retweet” ister “share” olsun tek yapmamız gereken bir tık ile çeşitli sosyal medya platformlarımızda edindiğimiz yüzlerce insana bir hayvan sahiplenme şansı vermek. “Paylaşırım ama güvenemiyorum” diyenler için hemen güvenilir önerilerimize göz atabilirsiniz. 

Değinmeden geçmeyelim; aslında en güzeli imkanınız var ise kendiniz bir hayvan sahiplenmek. Sevgilinizden mi ayrıldınız, gününüz kötü mü geçti? Bizim tarafımızdan onaylanmış olan bu öneri inanın sorunlara şifalı bitkilerden ve büyülerden iyi geliyor.  



Kafanıza takılanlar için bize ulaşmaktan sakın çekinmeyin. Sizden gelecek yorumları ve paylaşımları dört gözle bekliyoruz. Bir sonraki paylaşımımızda görüşene kadar herkese patili günler![1] https://www.iyidekor.com/5-adimda-sokak-hayvanlari-icin-kulube-yapimi/
[2] https://www.iyidekor.com/5-adimda-sokak-hayvanlari-icin-kulube-yapimi/
[3] http://www.unyetv.net/gundem/buyuksehirden-sokak-hayvanlarina-kulube/