Karantina Günleri: Evde Yapabileğiniz 4 Modern Meze
Meze Bahane – Beyza Bener, Ege Coşkuner Blog: Meze Bahane / Comd 357 Multimedia Journalism İlkbahar 19/20 Listeleme Projesi
Sizlere Ankara’nın en güzel mekanlarındaki mezelerini tanıtma için çıktığımız yola sosyal izolasyon nedeniyle yolumuzu eve sığdırmaya çalıştık. Meze severler için hayat eve de sığabilirdi açıkçası ve biz de bu süreçte sizleri ortak sevgimiz mezelerle buluşturmak istedik. Biz mezelerimizi Beyza’nın evinde yaptık sizler de evlerinizde olduğunuz bu dönem yeni mezeler öğrenmek ve sevdiklerinizle paylaşmak için müthiş bir fırsat. Sizlerin karşısına süzme pancar, levrek marin, fesleğenli avokado girit ezmesi ve firikle çıkıyoruz.
Süzme Pancar
Öncelikle evde geçirdiğimiz bu süreçte mutluluk düzeyimizi yüksek tutmamız gerekiyor ve bunun için en önemli çözümlerden biri de şeker tüketimi. Yoğun bir tatlı deposu olan pancarın yeni hali süzme pancarı çok seveceksiniz.
İçindekiler:
- 2 orta boy pancar
- 4 yemek kaşığı süzme yoğurt
- 4 – 5 diş sarımsak
- Dereotu
- Zeytinyağı
- Ceviz
Yapılışı:
- Pancarlarımızın kabuğunu soyup orta boy küpler halinde doğruyoruz ve buharda haşlıyoruz.
- Haşlandığında bir kaba alığ soğumaya bırakıyoruz.
- Zeytinyağı, dövülmüş sarımsak, iri kıyım ceviz ve ince kıyılmış dereotumuzu ekliyoruz.
- Pancarı sos ile iyice karıştırdıktan sonra yoğurdumuzu ekliyoruz. Yoğurdu ekledikten sonra çok fazla karıştırmayıp dağınık şekilde sunum yapabilirsiniz. Afiyet olsun!
Levrek Marin
Özellikle deniz ürünleriyle arası iyi olan okurlarımızın ilgisini çekeceğine; tercih etmeyen okurlarımızın ise yeni bir başlangıç yapmaya gönüllü olacağına inandığımız mezemiz ile karşınızdayız! Alışılmışın dışında lezzetler ile kendinizi ve sevdiklerinizi şımartmak istiyorsanız bu tarif tam size göre. Buyrun detaylara…
- 2 levrek fileto
- 1 yemek kaşığı şeker
- 1 çay kaşığı karbonat
- 1 limon suyu
- 1 portakal suyu
- 1 limon kabuğu rendesi
- ½ portakal kabuğu rendesi
- 2 adet defne yaprağı
- 2 yemek kaşığı taneli hardal
- 3 yemek kaşığı zeytinyağı
- Karabiber
- Tuz
Yapılışı:
- Levreklerin kılçıklarını ve derisini ayıklamakla başlıyoruz. Kılçık ayıklama işlemi için cımbız kullanabilirsiniz ve tamamen temizlediğinizden emin olabilmek için elinizi yavaşça balığın üzerinde gezdirmeniz yeterli.
- Filetolarımız hazır olduğunda ince verev şeritler halinde doğruyoruz.
- Dilimlediğimiz balığı yaklaşık 2 yemek kaşığı tuz, şeker ve karbonat ve üstünü kapatacak kadar içme suyu ile karıştırıp bir saat buzdolabında bekletiyoruz.
- Bir saat sonra dolaptan çıkardığımız balığı süzüyoruz; limon ve portakal kabuğu rendeleri, limon ve portakal suyu, şeker, karabiber, defne yaprağı ile karıştırıp balıkları ekliyoruz. Önceki işlemde olduğu gibi balıkların tamamı karışımın içinde kalacak şekilde içme suyu ile üstünü tamamlıyoruz.
- Levreklerimizi marine işlemi için bir gece buzdolabında bekletiyoruz.
- Mezemizi hazırlayacağımızda marine sosunun yaklaşık ¾’ünü döküyoruz. Kalan ¼’ü ve zeytinyağı ile hardalı açıyoruz.
- Hazırladığımız sosa levreklerimizi ilave edip karıştırıyoruz. Levrek marinimiz servise hazır!
Mükemmel bir b12 ve omega deposu olan levreği daha önce bu şekilde görmediğinize eminiz. Hardal ve levreğin kulağa ilk başta garip geldiğinin farkındayız ancak bize güvenin hiç pişman olmayacaksınız.
Fesleğenli Avokadolu Girit Ezmesi
İçindekiler:
- 1/2 kalıp ezine peyniri
- 1 olgun avokado
- 1 adet kapya biber
- 5 adet fesleğen yaprağı
- 2 diş sarımsak
- 1 yemek kaşık zeytinyağı
Yapılışı:
- Avokadoyu dik şekilde ikiye kesip ortasındaki çekirdeği bıçak yardımıyla çıkarıyoruz. Bir kaşık ile avokadomuzu kabuğundan sıyırıp mezemizi hazırlayacağımız kasede eziyoruz.
- Blender yardımıyla veya ince ince keserek hazırladığımız fesleğeni, biberi, sarımsağı ve zeytinyağını karıştırıyoruz.
- Küp küp doğradığımız peynirimizi hazırladığımız sosla karıştırıp servise hazır hale getiriyoruz.
Avokado belki de hiç olmadığı kadar sofralarımıza girdi son yıllarda.Çoğu tarifte onu görebilmek mümkün. Tıpkı bizim de tariflerimizden bir tanesinde görüldüğü gibi. Fesleğenle birleşen avokadolu girit ezmesinin tadına bayılacaksınız.
Firik
Özellikle yaz ayları yaklaştığında hepimiz çok daha ferah ve hafif besinler tüketmeye çalışıyoruz. Böyle dönemlerde kurtarıcı olacağına inandığımız sağlıklı bir tarifle başlıyoruz! Mezemize özgünlük katan ürün tabii ki firik bulguru. Protein, lif ve mineral bakımından zengin olmasının yanında, düşük glisemik endekse sahip bir besin; bu da kan şekerinizin hızla yükselmesini önlüyor. Dahası, lifli yapısı sayesinde uzun süreli tokluk hissi sağlıyor. Yani hem sağlıklı, hem de diyetinize uygun olabilecek bir meze. Öyleyse buyrun başlayalım!
İçindekiler:
- 1 su bardağı firik bulguru
- 3 yemek kaşığı süzme yoğurt
- 2 diş sarımsak
- 2 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 çay bardağı iri kıyılmış ceviz
- Tuz
Yapılışı:
- Bulguru yaklaşık 3 su bardağı su ile 15 – 20 dakika kadar haşlayarak başlıyoruz. Biz hafif diri kalmasını seviyoruz, siz de zevkinize göre haşlanma süresine karar verebilirsiniz.
- Haşlandıktan sonra suyunu süzüp soğumaya bırakıyoruz.
- Bulgurumuz soğurken süzme yoğurdu bir miktar su ile çırparak açıyoruz.