Evde de Yapabileceğiniz Süper Bir İzmir Lezzeti: Kumru
Feyza Yılmaz Blog: Ankara’da İzmir Comd 357 Multimedia Journalism İlkbahar 18/19 Multimedia Projesi
Evde de Yapabileceğiniz Süper Bir İzmir Lezzeti: Kumru Merhabalar güzel insanlar,
Bu zamana kadar bloğumda birçok İzmir lezzetine ve bu lezzetleri tüketebileceğiniz birçok mekana yer verdim. Fakat Ankara’da yaşıyoruz diye İzmir lezzetleri için sadece dışarıya bağlı değiliz elbette. Evimizde de rahatlıkla hazırlayabileceğimiz çok pratik ve lezzetli bir yiyecek olan kumrudan bahsedeceğim sizlere. İzmir kumrusu yaklaşıl 150 yıldır İzmir’de üretilen ve hemen hemen her gün tüketilen bir lezzet. İzmir kumrusuna adını veren şey ise az tuzlu ve dışı susamlı, otya kısmı daha geniş ve uç kısımlarına doğru incelen yapısıyla kumru kuşunun gövdesini andıran ve kumru ekmeği olarak tabir edilen sandviç ekmeğidir. Ya halk deyişiyle “kumru gevreğidir”. Kumrunun sıcak ve soğuk olmak üzere iki çeşidi vardır. Kumru önceleri soğuk olarak tüketilen bir yiyecekken 1940’lardan sonra içeriği değiştirilerek sıcak olarak tüketilmeye başlanıyor. Birçok İzmirli gibi ben de soğuk kumruyu tercih ediyorum. Soğuk kumrunun içeriği oldukça basit: içinde sadece tulum peyniri, domates ve yeşil biber mevcut. İzmir’de hemen hemen her fırında bulabilirsiniz. 1940’lardan sonra kumru, kumru gevreğinin içerisine sucuk, salam, domates ve peynir ilavesiyle tüketilmeye başlandı. Hatta sandviçlere ketçap, mayonez, turşu bile girdi. Bana sorarsanız kumrunun orijinalliği biraz bozuldu. Zaten adı da “Çeşme Kumrusu” olarak anılmaya başlandı. Günümüzde kumru denildiğinde- özellikle İzmir dışında- akla ilke gelen versiyon kumrunun sıcak versiyonu. Kumru boyoz, bomba gibi yiyeceklerin aksine evde oldukça basit bir şekilde yapılabilecek bir yiyecek. Eğer siz de kumruyu bu haliyle sevdiyseniz ve Ankara’da olsa da yesek diyorsanız, yapması oldukça basit olan bu tarifi sizlerle paylaşmayı görev bilirim 🙂
Kumru Tarifi İçin Malzemeler
Kumru Yapılış Videosu |