Bugünkü konumuz ”BARDAK” acaba bardak olmasaydı kokteyllerimizi neye koyardık ya da neden bazı içkilerin özel bardağı var hiç düşündünüz mü?
Farklı türlerde içkileri kendine has bardaklarında sunmak sadece bir görgü meselesi değil, içkinin karakterini ve içimini de oldukça değiştiren unsurlardan biri.
İnsanlar tarih boyunca içkilerin tatlarını ve aromalarını daha iyi hale getirmek için çeşitli bardaklar geliştirdi. Bu bardaklar gerek kalınlığı, gerek ağız yapısı gerekse uzunluğu ve genişliği ile içeceklerin yapılarına göre çeşitlilik gösteriyor. Örneğin içtiğiniz likörü farklı bardaklarda içerseniz, farklı tatlar alabilirsiniz.
Bardaklar içkinin kokusunu burna iletme şekline, buzla veya buzsuz içildiğine, miktarına, dilde dağılma şekline bağlı olarak değişiklik göstermekte. Barmenlerin kitabına göre, 411 farklı kokteyl bardağı bulunuyor, ama bunlardan bazıları olmazsa olmaz. Bu olmazsa olmazlardan bazılarını, bu yazıda inceleyeceğiz.
Kırmızı şarap için kullanılan bu bardak, tadarken kokusunu almanız için geniş bir ağız yapısı vardır. Aynı zamanda bu kadeh Sangira kokteyli içinde kullanılır.
Blush bardağı tatlı aromanın ağızın arkalarında bir bölgeyle buluşmasını sağlar. Ünlü İtalyan içkisi Aperol Spritz’de bir çok yerde bu kadehle servis edilir.
Bu kadeh konyak kadehi olsa da, günümüzde bir çok kokteyl bol buzla bu kadehte servis edilebiliyor. Nedeni ise tutumunun kolay olması ve ağız kısmının genişliği nedeniyle içine meyve alabilmesi.
Flut şampanya kadehi sadece şampanya ve şampanya ve şarapla hazırlanmış kokteylleri tüketirken kullanılabilir. uzun ayaklı oluşu sayesinde el ısımızın şampanyaya geçmesini engelleyerek tat ve kıvam bozulmasının önüne geçmektedir. ayrıca flut kadehlerin uzun ince yapıda oluşu şampanya köpüklerinin yüzeye yavaş yavaş çıkmasını kolaylaştırır.
Aslen kokteyl bardağıdır ama martini ve içindeki o güzel zeytini en hoş gösteren şekil ve boyutlu kokteyl bardağı olduğundan adı kimileri kabul etmese de martini bardağı olarak kalmıştır. ince, zarif tasarımıyla elit bir görüntü çizer ve martiniye hakkettiği değeri yaşatır.
Shot bardağı denince akla ilk gelen tekila tabii ki ama bunun yanında bu bardağı sek içilen içkileri tüketirken kullanabilir ya da shaker da hazırlanan kokteylleri hızlı tüketirken kullanabiliriz.
Donmuş içeceklerin yavaş erimesini sağlayan şeklinden dolayı buzlu kokteyllerde tercih edilmektedir. Genellikle meyve veya dondurma içeren kokteyller için kullanılır.