Bilinmeyen Yönleriyle: Anıtkabir
Deniz Dinçeller, 01/11/2015
Anıtkabir, Ankara denilince akla ilk gelen simgelerden biridir. Ülkemizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün ebedi istirahatgahı olmasının yanısıra mimarisi, sembolleri ve müzesiyle ülke tarihimiz hakkında bizlere birçok bilgi verir Anıtkabir. Ben de Anıtkabir’in sadece Atamızın mezarına ev sahipliği yapmadığını, aynı zamanda bir tarihe ev sahipliği yaptığını sizlere daha iyi anlatmak, Anıtkabir’in kasvetli bir “kabir” olmaktan çok, Atamızı ziyaret ettiğimiz ve bize huzur veren bir ”Anıt” ve ziyaret yeri olmasından bahsetmek istedim.
Ankara ve Ankaralılar için farklı bir yere sahiptir Anıtkabir. Ankaralılar her gün işe giderken, arkadaşlarıyla buluşurken, okula giderken Anıtkabir’i görebilme şansına sahiptir. Peki nasıl olur da Ankaralılar şehrin birçok bölgesinden rahatlıkla Anıtkabir’i görebilir? Bu bir tesadüf müdür?
Mustafa Kemal Atatürk 1938 yılında hayata gözlerini yumduktan sonra bir anıt mezar yapılması önerisinde bulunuyor dönemin yöneticileri. Bu önerinin ışığında kurulan bir komisyon, anıt mezarın yapılacağı yer için arayışlarda bulunuyorlar. En sonunda Ankara’nın merkezinde yer alan Rasattepe’yi (şu anda Anıtkabir’in bulunduğu yer) buluyorlar. Rasattepe, o zamanlar Ankara’nın merkezindeki en yüksek tepe ve Ankara’nın her yerinden görülmekte.Rasattepe Anıtkabir inşası için çok iyi bir yerdi ve 1945 yılında ilk harfiyat çalışmaları başladı. Hafriyat çalışmalarında Frigler’den kalma iki adet anıt mezara rastlandı. Evet yanlış duymadınız, Rasattepe sadece bizim için değil Frigler için de önemli bir anıt mezar alanıymış.
Şimdi gelelim, Anıtkabir’in şu anki halini almasına. 1941 yılında Anıtmezar için bir proje yarışması yapılmasına karar verilmiş. Dünyanın birçok yerinden ve Türkiye’den onlarca eserlerinin kabul görmesi için yarışmış bu yarışmada. En sonunda Prof. Emin Onat ile Doç. Orhan Arda’nın 25 no’lu projesi kabul edilmiş.
Bir Işık da Sen Yak Anıtkabir’de
Sizlere biraz da “Bir Işık da Sen Yak Anıtkabir’de” organizasyonu hakkında bilgi vermek istiyorum. Bu organizasyon, Anıtkabir Komutanlığı ve Anadolu Fotoğraf Derneği iş birliğiyle yapılıyor. Anıtkabir’in gece çekimlerinin yapıldığı bu organizasyonda ortaya çok etkileyici fotoğraflar çıkıyor. Anadolu Fotoğraf derneği başkanı Hamit Yalçın’la geçen ay yapmış olduğum Anıtkabir gezisi sırasında tanışma fırsatı buldum. Hamit Yalçın, 1958 yılında Elazığ’da doğmuş ve 1976–1980 yılları arasında profesyonel gazetecilik ve foto muhabirliği yapmış. İlk fotoğraf sergisini 1982 yılında Ankara’da açan Yalçın’ın; Moskova, İslamabad, Seul, Lefkoşa, Strazburg ve Şangay’da Ankara konulu açtığı kişisel sergiler yankı bulmuş. Türkiye Cumhuriyeti Turizm Bakanlığı ile birlikte birçok başarılı projede yer almış ve aynı zamanda, aylık yayımlanan Anadolu Fotoğraf Dergisi’nin genel yayın yönetmenliğini yapıyor. Bu derginin kurumsal üst kimliği olan ve yeni kurulan Anadolu Fotoğraf Derneği’nin de başkanlığını yapmakta.
Anadolu Fotoğraf Derneğinin “Bir Işık da Sen yak Anıtkabir’de” organizasyonundan ve Hamit Yalçın’ın objektifinden çıkan karelerden bazıları:
Anıtkabir’de Bir Atatürk Portresi
Dünyanın en büyük Atatürk portresi 26 Ağustos 2014 yani Büyük taarruzun yıl dönümünde Anıtkabir’de yapıldı. Etkinliğe, Anıtkabir’de kurulan başvuru masaları aracılığıyla, 6000 bin gönüllü katıldı.