27. Uluslararası Ankara Caz Festivali: Yuri Honing Acoustic Quartet

Zeynep Ece Yeşilmen -Naz Bülbül -Duygu Ece Buldu Blog: Caz Festivali / Comd 537 Multimedia Journalism Bahar 2023/24 Fotoğraf Dizisi Projesi

Merhaba Ankara’lı Cazseverler! 

Caz Derneği‘nin düzenlediği 27. Uluslararası Ankara Caz Festivali; tasarım sergileri, konserler, söyleşiler ve atölye çalışmaları gibi birçok etkinlikle 15-25 Kasım tarihleri arasında Ankara’da caz mevsimini bir kez daha yaşattı. Ankara’da Caz ekibi olarak, bu postumuzda sizlere 27. Uluslararası Ankara Caz Festivali’nin son etkinliği olan Yuri Honing Acoustic Quartet konserinden esintilerle sesleniyoruz.

Yuri Honing Acoustic Quartet, Avrupa Cazı’nın öncü gruplarından biridir ve 2012’de Hollanda’nın prestijli caz ödüllerinden Boy Edgar’a layık görülmüştür. Yaşar Kemal Kültür Merkezi’nde 25 Kasım akşamı saat 20.30’da düzenlenen bu konserde, grubun orijinal şarkılarını birinci elden dinleme şansı bulduk; sadece müziği duymakla kalmayıp, aynı zamanda izleyerek, her bir grup üyesinin benzersiz çalma tarzına tanık olduk.

Konser başlamadan önce Caz Derneği ekibinden Deniz Tunoğlu’nun açılış konuşmasını dinledik ve festivalin Hollanda Büyükelçiliği’nden Türk Amerikan Derneği’ne kadar pek çok kurum tarafından desteklendiğini öğrendik. Tüm bunlar, bu etkinliğin Ankara atmosferine biraz daha caz kattığını fark etmemizi sağladı. Daha sonra “İşte karşınızda günümüzün en yaratıcı ve tutkulu saksafoncularından biri olan Yuri Honing ve grubu!” diyerek cazın önde gelen dörtlüsü ile bizleri tanıştırdı Deniz Hanım.

Heyecanla beklediğimiz Yuri Honing Acoustic Quartet, sahneye çıkar çıkmaz bizi büyüledi ve adeta müzikal bir yolculuğa sürükledi. Repertuarları arasında bizi en çok etkileyen “Heaven on My Mind” ve “So Long Song” şarkıları oldu; bu şarkılar, grupla sadece mütevazı bir tanışıklığı olanlar için bile tanıdık bir atmosfer oluşturmaya yetti. 

Konser boyunca neredeyse hiç ara vermeden performanslarını sürdüren Yuri ve dörtlüsü, çaldıkları her melodide enstrümantal şarkılara söz yazma özgürlüğü tanıyarak herkesi kendi iç dünyalarında karmaşık ama huzurlu bir yolculuğa çıkardı. Sizi konser sırasında çektiğimiz fotoğraflar ve melodilerini yakalamaya çalıştığımız anılarla sizleri bu unutulmaz deneyimi yaşamaya davet ediyoruz ayrıca Yuri Honing Acoustic Quartet’in son albümünü dinleyerek bu müzikal serüvene daha yakından ortak olabilirsiniz!​ 
 
 
Ankara’nın soğuk havasında tüm çabalarımızın ardından nihayet varış noktamız olan Yaşar Kemal Kültür Merkezi’ne ulaşıyoruz, ilerleyen dakikalarda hem ruhen hem de bedenen ısınacağımızın farkında olmadan.
 
 
Birer broşür alıp etkinliğin yapılacağı büyük alana geçiyoruz. Şimdilik ıssız olan bu loş salonda sessizliğin sesini dinlemek bile huzur verici. Broşürü incelerken büyük bir heyecanla etkinliğin başlamasını bekliyoruz.
 
Caz Derneği’ne özel teşekkürlerimizi sunuyoruz. İçeri girdiğimiz andan itibaren bizi çok iyi karşılıyor ve her şeyle özenle ilgileniyorlar. Konser için çok emek sarfettikleri aşikar.
 
Sahneye baktığımızda birazdan çalınacak olan müzik aletlerine yansıyan sahne ışıklarıyla her birinden farklı kişilikler görmek mümkün, şu anda bile tüm ilgi onlara odaklanmış durumda.
 
Bu keyifli akşamda konserden önce açılış konuşması yapan Caz Derneği ekibinden Deniz Tunoğlu, Yuri Honing Acoustic Quartet üyelerini sahneye davet ederek bizlerle buluşturuyor.
 
Yuri Honing Acoustic Quartet, hiçbir şey söylemeden ilk şarkılarını çalarak sahneye klas bir giriş yapıyor ve ardından kazandıkları ödüllere rağmen mütevazı tavırlarını kaybetmeden kendilerini bizlere tanıtıyorlar.
 
Kariyerlerinde gerçek bir doruk noktası olan “Heaven on My Mind” şarkısını çaldıklarında kendilerini müziğe kaptırıyor ve bizi arafta içsel duygularımızla baş başa bırakan bir atmosfer yaratıyorlar. Yuri saksafonuyla bizi cezbediyor; saksafonun sesine aşık olmamak elde değil!
 
Kapanış konuşmasına “İşte karşınızda günümüzün en yaratıcı ve tutkulu saksafoncularından biri olan Yuri Honing ve grubu!” diyerek başlayan Deniz Tunoğlu, gruba eşsiz performansları ve festivale katkıları için teşekkür ederek Ankara’da caz sezonunun sonuna gelindiğini bir kez daha hatırlatıyor bizlere.
 
Konserin sona ermesi ve konuşmaların ardından Yuri Honing Acoustic Quartet sahneden ayrılıyor. Dinleyenlerin, etkinliğin ardından gelen uzun alkışlara rağmen karanlık salonda sessiz kalması, Ankara’da ne kadar çok caz sever olduğunu açıkça gösteriyor.
 
Kendimizi zar zor salondan çıkmaya ikna etmeden önce sahnedeki bu yazı gözümüze takılıyor ve bizlere, kendimizi Ankara’da cazı arama yolculuğumuzda yalnız hissettirmiyor.
 
Yaşar Kemal Kültür Merkezi’nin çıkış kapısındaki afişi gördüğümüzde 27. Caz Festivali’ne bir kez daha veda ediyoruz. Bu afiş bir süre daha burada olmayacak olsa da konserin etkisi hep bizimle kalacak ve bunu bilmek içimizdeki burukluğu alıp yerine sarı bir nostaljik filtre koyuyor. Teşekkürler Yuri ve dörtlüsü, teşekkürler Caz Derneği ve teşekkürler 27. Caz Festivali. Gelecek yıl kasım ayında görüşmek üzere!
 
 
Adres: ​Yaşar Kemal Kültür Merkezi, Oran, Zülfü Tiğrel Cd. No:3, 06450 Çankaya/Ankara